Ustalenie regulaminu czynności pracowników obsługi kominiarskiej przy czyszczeniu kominów oraz przewodów dymowych i spalinowych.

Monitor Polski

M.P.1952.A-85.1341

Akt utracił moc
Wersja od: 11 października 1952 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI KOMUNALNEJ
z dnia 20 września 1952 r.
w sprawie ustalenia regulaminu czynności pracowników obsługi kominiarskiej przy czyszczeniu kominów oraz przewodów dymowych i spalinowych.

Na podstawie § 1 pkt 5 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 3 czerwca 1950 r. w sprawie zakresu działania Ministra Gospodarki Komunalnej oraz w sprawie określenia władz naczelnych, do których właściwości przechodzą sprawy, należące dotychczas do zakresu działania Ministra Administracji Publicznej (Dz. U. Nr 26, poz. 233) i w związku z § 10 rozporządzenia Ministra Gospodarki Komunalnej z dnia 11 czerwca 1952 r. w sprawie czyszczenia kominów oraz przewodów dymowych i spalinowych (Dz. U. Nr 36, poz. 252) zarządza się, co następuje:
Ustala się regulamin czynności pracowników obsługi kominiarskiej przy czyszczeniu kominów oraz przewodów dymowych i spalinowych w brzmieniu załącznika do niniejszego zarządzenia.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 

REGULAMIN CZYNNOŚCI PRACOWNIKÓW OBSŁUGI KOMINIARSKIEJ PRZY CZYSZCZENIU KOMINÓW ORAZ PRZEWODÓW DYMOWYCH I SPALINOWYCH

1.
Pracownikami obsługi kominiarskiej w rozumieniu regulaminu są osoby zatrudnione w spółdzielniach pracy kominiarskiej, posiadających koncesję na wykonywanie rzemiosła kominiarskiego, a w miejscowościach nie objętych jeszcze okręgami kominiarskimi obsługiwanymi przez spółdzielnie – indywidualni koncesjonariusze oraz ich pracownicy.
2.
Czyszczenie czynnych kominów oraz przewodów kominowych, dymowych i spalinowych w budynkach mieszkalnych, użytkowych i przemysłowych, jak również kanałów łączących paleniska z przewodami kominowymi, polega na wycieraniu, wymiataniu i gracowaniu w okresach:
1)
przewody od palenisk kuchennych i pieców ogrzewalnych gospodarstwa domowego w miastach co 6 tygodni, w gminach – co 2 miesiące,
2)
przewody od palenisk kuchni lub kotłów zakładów zbiorowego żywienia, jak: szpitale, stołówki, restauracje, kawiarnie, cukiernie itp. oraz od palenisk o intensywnym paleniu w budynkach zakładów przemysłowych, jak: masarnie, piekarnie, pralnie, łaźnie, suszarnie, wędzarnie, wytwórnie mydła oraz wszelkiego rodzaju warsztaty itp. – co 2 tygodnie,
3)
przewody od kotłów centralnego ogrzewania oraz kotłów do grzania wody – co 2 miesiące,
4)
przewody od pieców spalinowych (gazowych) – co 6 miesięcy.
3.
Okresowe czyszczenie czynnych kominów i przewodów kominowych dymowych i spalinowych oraz kanałów łączących paleniska z przewodami kominowymi powinno być dokonane przez pracownika obsługi kominiarskiej na całej długości użytkowej przewodu bądź kanału, nie powodując jednak zatykania ciągów poszczególnych przewodów, przedostawania się sadzy do pomieszczeń, jak również jakichkolwiek szkód mogących mieć wpływ na normalne korzystanie z paleniska.
4.
Po przeprowadzeniu okresowego czyszczenia pracownik obsługi kominiarskiej obowiązany jest pozamykać dolne otwory do czyszczenia oraz wybrać z przewodów kominowych i kanałów łączących paleniska z przewodami kominowymi sadzę i złożyć ją do naczynia dostarczonego przez osobę sprawującą zarząd budynku.
5.
Po każdym okresowym czyszczeniu kominów i przewodów kominowych dymowych i spalinowych oraz kanałów, łączących paleniska z przewodami kominowymi, pracownik obsługi kominiarskiej dokonuje odpowiedniego wpisu w księdze kontroli kominiarskiej.
6.
Osoby sprawujące zarząd budynków mieszkalnych, użytkowych i przemysłowych obowiązane są zaprowadzić księgę kontroli kominiarskiej dla każdego budynku z osobna i udostępnić ją pracownikom obsługi kominiarskiej.
7.
Księga kontroli kominiarskiej powinna zawierać na pierwszej stronie następujące dane opisowe:
1)
położenie nieruchomości (miejscowość, ulica i numer domu),
2)
rodzaj budynku (murowany, drewniany),
3)
wysokość budynku (parterowy, jednopiętrowy, dwupiętrowy itd.),
4)
ilość przewodów kominowych:
a)
od przewodów kuchennych gospodarstwa domowego,
b)
od palenisk kuchni lub kotłów zakładów zbiorowego żywienia oraz od palenisk o intensywnym paleniu w budynkach zakładów przemysłowych,
c)
od kotłów do grzania wody w budynkach mieszkalnych,
d)
od pieców spalinowych (gazowych),
e)
od pieców ogrzewalnych,
f)
od pieców centralnego ogrzewania.
8.
Pierwszą stronę księgi kontroli kominiarskiej wypełnia osoba sprawująca zarząd budynku.
9.
Dalsze strony księgi kontroli kominiarskiej powinny zawierać następujące rubryki:
1)
data (dzień, miesiąc i rok),
2)
przeczyszczone przewody kominowe (ilość i rodzaj przewodów),
3)
zatkany przewód kominowy (określenie przewodu),
4)
inne uszkodzenia (określenie rodzaju uszkodzeń).
10.
Rubryki wymienione w ust. 9 wypełnia pracownik obsługi kominiarskiej i dokonany zapis podpisuje.
11.
W przypadkach, gdy pracownik obsługi kominiarskiej stwierdzi przy okresowym czyszczeniu przewodów kominowych:
1)
zatkanie przewodu kominowego,
2)
uszkodzenie komina nad dachem, zewnętrznej wyprawy komina na strychu, żelaznych drzwiczek od przewodu kominowego, instalacji piorunochronnej, masztu antenowego lub metalowych masztów flagowych,
3)
uszkodzenie ław kominiarskich, poręczy i klamer włazowych na dachach stromych, drabiny do otworu wyłazowego na dach i drzwiczek (klapy) nad włazem,
4)
wprowadzenie konstrukcyjnych części drewnianych budynku do komina,
5)
mniejszą od wymaganej przez przepisy odległość drewnianych części budynku od przewodu kominowego albo przepuszczenie przez ścianę lub inną konstrukcję drewnianą rury dymowej nie zaopatrzonej w ogniotrwałą izolację,
6)
układanie przy kominie na strychu łatwopalnych materiałów

– obowiązany jest odnotować stwierdzone uszkodzenia i uchybienia w księdze kontroli kominiarskiej i zawiadomić niezwłocznie o tym właściwą powiatową (miejską) komendę straży pożarnych.

12.
W przypadku gdy pracownik obsługi kominiarskiej nie zgłosi się do okresowego czyszczenia przewodów kominowych w ustalonym terminie, osoba sprawująca zarząd budynku zawiadomi pisemnie właściwą spółdzielnię pracy bądź indywidualnego koncesjonariusza i odpis pisma prześle właściwej powiatowej (miejskiej) komendzie straży pożarnych celem spowodowania niezwłocznego przeczyszczenia przewodów kominowych.
13.
O ustalonych terminach okresowego czyszczenia przewodów kominowych od palenisk kuchennych gospodarstwa domowego oraz od pieców ogrzewalnych osoba sprawująca zarząd budynku mieszkalnego obowiązana jest zawiadomić wszystkich najemców celem umożliwienia pracownikowi obsługi kominiarskiej dostępu do poszczególnych pomieszczeń dla przeczyszczenia kanałów łączących piece ogrzewalne i paleniska kuchenne z przewodami kominowymi.
14.
W czasie czyszczenia przewodów kominowych od pieców ogrzewalnych i palenisk kuchennych drzwiczki paleniskowe i popielnikowe w pomieszczeniach powinny być zamknięte.
15.
Do czasu opracowania jednolitej taryfy dla całego kraju osoba sprawująca zarząd budynkiem obowiązana jest uiszczać regularnie należność za okresowe czyszczenie kominów i przewodów kominowych dymowych i spalinowych według obowiązującej na danym terenie taryfy kominiarskiej.
16.
Kominy nie dające się oczyścić zwykłym sposobem mogą być za każdorazową zgodą i w obecności przedstawiciela właściwej powiatowej (miejskiej) komendy straży pożarnych wypalane przez pracownika obsługi kominiarskiej. Materiałów niezbędnych do wypalania obowiązana jest dostarczyć osoba sprawująca zarząd budynkiem.
17.
Przed wypalaniem sadzy w przewodzie kominowym należy komin dokładnie zbadać, znajdujące się w pobliżu otwory dachowe zamknąć, a przy drzwiczkach i otworach do czyszczenia przygotować odpowiednią ilość wody i gliny wyrobionej. Podczas wypalania należy zwracać szczególną uwagę na przebieg wypalania, a w szczególności na kierunek wyrzucanych przez komin iskier.
18.
Po wypaleniu sadzy pracownik obsługi kominiarskiej powinien zbadać wypalony przewód kominowy i odnotować jego stan w księdze kontroli kominiarskiej.
19.
Jeżeli budynek uległ pożarowi, osoba sprawująca zarząd budynku zawiadamia właściwą spółdzielnię pracy kominiarskiej bądź indywidualnego koncesjonariusza celem zbadania przez pracownika obsługi kominiarskiej wszystkich naruszonych pożarem przewodów kominowych i ustalenia ich stanu oraz stopnia zniszczenia w księdze kontroli kominiarskiej.
20.
Przed oddaniem do użytku budynku nowo wybudowanego lub gruntownie wyremontowanego przewody kominowe oraz przylegające do nich części konstrukcyjne budynku powinny być zbadane przez pracownika obsługi kominiarskiej i stan ich odnotowany w księdze kontroli kominiarskiej.
21.
Za czynności pracownika obsługi kominiarskiej wyszczególnione w ust. 18 do 20 osoba sprawująca zarząd budynku powinna uiścić określone należności według stawek obowiązującej taryfy kominiarskiej.
22.
Osoba sprawująca zarząd budynku powinna ułatwić pracownikowi obsługi kominiarskiej wykonywanie czynności zawartych w regulaminie przez umożliwienie dostępu do kominów oraz otworów do czyszczenia i wybierania sadzy na strychach i w piwnicach.