Ustalenie norm ubytków naturalnych ziarna kakaowego surowego podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów.

Monitor Polski

M.P.1966.21.115

Akt utracił moc
Wersja od: 13 maja 1966 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 28 kwietnia 1966 r.
w sprawie ustalenia norm ubytków naturalnych ziarna kakaowego surowego podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów.

Na podstawie art. 3 ust. 1 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 ust. 1 i 2 zarządzenia nr 120 Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 października 1963 r. w sprawie norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 89, poz. 420) zarządza się, co następuje:
Przy przechowywaniu w magazynach i wydawaniu z magazynów ziarna kakaowego surowego stosuje się normy ubytków naturalnych zawarte w załączniku do zarządzenia.
Traci moc zarządzenie Ministra Przemysłu Rolnego i Spożywczego z dnia 1 grudnia 1955 r. w sprawie wprowadzenia norm ubytków naturalnych produktów ziemniaczanych i ziarna kakaowego w magazynowaniu (Monitor Polski Nr 119, poz. 1575) w części dotyczącej norm ubytków naturalnych ziarna kakaowego.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 

NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH ZIARNA KAKAOWEGO SUROWEGO PODCZAS PRZECHOWYWANIA W MAGAZYNACH I WYDAWANIA Z MAGAZYNÓW

§ 1.
Przedmiotem normy są ubytki naturalne ziarna kakaowego surowego, powstałe podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów.
§  2.
Ubytki naturalne są to straty powstałe wskutek procesów biochemicznych i fizycznych oraz czynności manipulacyjnych.
§  3.
Jakość i warunki, jakim powinno odpowiadać ziarno kakaowe surowe przyjmowane do magazynów, określa obowiązująca norma jakościowa.
§  4.
1.
Wielkość ubytków naturalnych w procentach w stosunku do przeciętnego stanu magazynowego określa tabela.
2.
Ustalone wielkości ubytków naturalnych podane w tabeli są wielkościami maksymalnymi.
3.
Rozliczeń ubytków naturalnych dokonuje się zgodnie z obowiązującymi przepisami w zakresie inwentaryzacji i spisywania niedoborów.
§  5.
W razie powstania ubytków naturalnych nie ujętych niniejszymi normami, ubytki rozlicza się w trybie ustalonym dla rozliczeń ubytków nadzwyczajnych.
§  6.
Szczegółowe normy ubytków naturalnych określa następująca tabela:

Normy ubytków naturalnych ziarna kakaowego surowego podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów:

Miejsce powstawania ubytków naturalnychOpakowanieWysokość ubytków w %Jednostka odniesienia
Magazyn murowany, kryty, suchyworki jutowe1,0przeciętny zapas magazynowanego artykułu w okresie zimowym
0,7przeciętny zapas magazynowanego artykułu w okresie letnim