Ustalanie wysokości i tryb pobierania opłat targowych od handlu i opłat za usługi na targowiskach.

Monitor Polski

M.P.1954.A-68.860

Akt utracił moc
Wersja od: 10 maja 1955 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘGTRZNEGO ORAZ PREZESA PAŃSTWOWEJ KOMISJI CEN
z dnia 8 lipca 1954 r.
w sprawie ustalania wysokości i trybu pobierania opłat targowych od handlu i opłat za usługi na targowiskach.

Na podstawie art. 7 dekretu z dnia 3 czerwca 1953 r. o ustalaniu cen, opłat i stawek taryfowych (Dz. U. Nr 31, poz. 122), § 2 ust. 3 pkt 1 uchwały nr 406 Rady Ministrów z dnia 3 czerwca 1953 r. w sprawie właściwości organów do ustalania niektórych cen, opłat i stawek taryfowych, oraz w sprawie zasad i trybu składania wniosków o ustalenie cen, opłat i stawek taryfowych oraz określenia wytycznych do ich ustalenia (Monitor Polski Nr A-57, poz. 722, Nr A-96, poz. 1336 i Nr A-115, poz. 1495 oraz z 1954 r. Nr A-50, poz. 683) i § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 lutego 1949 r. w sprawie zakresu działania Ministra Handlu Wewnętrznego (Dz. U. Nr 10, poz. 62) zarządza się, co następuje:
1.
Upoważnia się prezydia wojewódzkich rad narodowych oraz Rad Narodowych w m. st. Warszawie i m. Łodzi do ustalania wysokości opłat targowych od handlu i opłat za usługi świadczone przez targowiska.
2.
Wysokość opłat targowych od handlu i opłat za usługi ustalona przez prezydia wojewódzkich rad narodowych oraz Rad Narodowych w m. st. Warszawie i m. Łodzi nie może przewyższać stawek maksymalnych, wymienionych w cenniku stanowiącym załącznik do niniejszego zarządzenia.
3.
Jeżeli dotychczasowe opłaty targowe lub opłaty za usługi pobierane na poszczególnych targowiskach są niższe od stawek maksymalnych, podwyższenie opłat wymaga zgody Państwowej Komisji Cen.
Prezydia wojewódzkich rad narodowych ustalają wysokość opłat targowych od handlu i opłat za usługi w oparciu o opinie prezydiów powiatowych (miejskich) rad narodowych właściwych ze względu na miejsce położenia targowiska, dla którego opłaty mają być ustalane.
Wysokość opłat targowych od handlu i opłat za usługi powinna być ustalana dla poszczególnych targowisk w zależności od stopnia urządzenia i wyposażenia targowiska oraz innych szczególnych warunków miejscowych. Wysokość opłat dla pewnych kategorii usług może być uzależniona od sezonu.
Opłatę za usługi handlujący obowiązani są uiścić bezpośrednio przy korzystaniu z usługi, a w przypadku wypożyczenia sprzętu, za który należność obliczana jest w zależności od czasu korzystania z niego - przy jego zwrocie.
Korzystający z usługi polegającej na wypożyczeniu sprzętu obowiązany jest wypożyczone przedmioty zwrócić czyste (wymyte) i nie uszkodzone w ustalonym terminie, a w przypadku całodziennego wypożyczenia - najpóźniej w ciągu godziny po zamknięciu handlu na targowisku.
W przypadku uszkodzenia lub zagubienia wypożyczonego przedmiotu bądź jego części korzystający z usługi obowiązany jest uiścić jego równowartość bądź koszt naprawy.
Dla zapewnienia zwrotu wypożyczonego przedmiotu handlujący korzystający z usługi obowiązani są złożyć kaucję w wysokości, którą ustalą prezydia wojewódzkich rad narodowych (Rad Narodowych w m. st. Warszawie i m. Łodzi). Przepis ten nie dotyczy jednostek gospodarki uspołecznionej.
W przypadku stałego korzystania z przechowywania towarów w magazynach lub w chłodniach należy zawrzeć umowę najmu określonej powierzchni magazynowej lub chłodniczej.
Opłatę targową od handlu obowiązani są uiszczać handlujący za każdy dzień, w którym sprzedają na targowisku. Opłaty tej nie pobiera się od handlujących, z którymi zawarte zostały umowy najmu pomieszczeń handlowych lub miejsca na placu targowym.
Opłaty targowe od handlu pobiera się od handlujących na targowisku niezależnie od ilości produktów lub przedmiotów sprzedawanych przez nich w ciągu dnia.
1.
Przy obliczaniu powierzchni zajętej przez handlującego na wykonywanie czynności handlowych lub rzemieślniczych na targowisku części metrów kwadratowych zaokrągla się do pełnych etatów.
2.
Do powierzchni podlegającej opłacie targowej od handlu zalicza się faktycznie zajęta powierzchnię na wykonywanie czynności handlowych, umieszczenie towarów, opakowań itp.
1.
Opłaty targowe od handlu handlujący obowiązani są uiścić bezpośrednio po zajęciu miejsca i przed rozpoczęciem czynności handlowych do rąk upoważnionych poborców targowiskowych.
2.
Poborcy targowiskowi obowiązani są wydać wpłacającemu, pokwitowanie (kwit targowy) na wpłaconą sumę ze wskazaniem daty pobrania opłaty.
3.
Kwity opłat targowych od handlu bez daty, z datą poprawioną lub ze śladami wycierania nie będą uznane za ważne.
Kwity na uiszczoną opłatę targową od handlu handlujący obowiązany jest posiadać przez cały okres przebywania na targowisku i okazywać je na żądanie organów kontrolnych.
2.
Odstępowanie innym osobom kwitów na uiszczoną opłatę targową jest nie dozwolone.
W przypadku odmowy przez handlującego na targowisku uiszczenia opłaty targowej od handlu lub stwierdzenia, że handlujący posługuje się cudzymi kwitami na uiszczenie tych opłat, poborca targowiskowy sporządza protokół. Kierownictwo targowiska przesyła protokół do kolegium orzekającego w sprawach karno-administracyjnych przy prezydiach właściwych rad narodowych.
Traci moc obowiązującą cennik maksymalnych opłat za jednorazowe usługi na targach, jarmarkach, bazarach i w halach targowych, stanowiący załącznik do zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 3 stycznia 1953 r. w sprawie detalicznego obrotu mięsem pochodzącym z uboju gospodarczego.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK  1

CENNIK MAKSYMALNYCH OPŁAT TARGOWYCH OD HANDLU I OPŁAT ZA USŁUGI ŚWIADCZONE PRZEZ TARGOWISKA

I. Opłaty targowe (jednorazowe)Wysokość opłat w złotych

dla

Czasokres
spółdzielni produkcyjnych i członków spółdzielni produkcyjnychPozostałych handlujących
w miastach wojewódzkich i stanowiących powiatyw miejscowościach pozostałychw miastach wojewódzkich i stanowiących powiatyw miejscowościach pozostałych
1. handel z wozu jedno-dwukonnego (od wozu)10,005,0020,0010,00dziennie
2. handel z samochodu, platformy, przyczepy samochodowej15,008,0030,0015,00"
3. handel obnośny z ręki, kosza, skrzynki, wiadra itp. od handlujących zawodowo (od osoby)10,005,00"
4. handel z wózka ręcznego, roweru itp.8,004,0015,008,00"
5. handel obnośny z ręki, kosza, wiadra, skrzynki itp. od indywidualnych producentów sprzedających wytwory swej produkcji, np. masło, sery, jaja itp. (od osoby)2,001,004,002,00"
6. sprzedaż małych ilości warzyw, jagód, grzybów, kwiatów itp. (od osoby)2,001,002,001,00"
7. zajęcie placu pod stoisko lub towar przeznaczony do sprzedaży (niezależnie od branży) czy też dla wykonywania czynności rzemieślniczo-usługowych za 1 m2 powierzchni)3,002,006,003,00"
8. za postój wozu jedno-dwukonnego bez towaru4,002,008,004,00"
9. za postój samochodu, przyczepy samochodowej, platformy bez towaru6,003,0012,006,00"
II. Opłaty za usługidla wszystkich korzystających z usług
1. Wypożyczenie sprzętu:
1) wagi szalkowej z odważnikami0,80za godzinę
2) wagi uchylnej z odważnikami1,50"
3) wagi dziesiętnej z odważnikami1,20"
4) innych miar do mierzenia, np. litra, metra itp.0,50dziennie
5) lady (ławy) lub stołu za 1 mb.8,00"
6) lady lub stołu obitego blachą za 1 mb.9,00"
7) taboretu (stołka) do siedzenia3,00"
8) straganu za 1 mb.12,00"
9) wózka transportowego5,00za godzinę
10) klatki na drób3,00dziennie
11) a) kompletu narzędzi wraz z miejscem do sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego(za komplet narzędzi do rozbiórki i wyrębu mięsa należy uważać wagę szalkową lub uchylną z odważnikami, dwa noże, musat, topór, pień)1,00od 1 kg mięsa przeznaczonego do sprzedaży
b) miejsca do sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego0,80od 1 kg mięsa przeznaczonego do sprzedaży".
12) narzędzi gospodarczych, np. wiadra, miednicy, łopaty, kosza itp. (od sztuki)0,50dziennie
2. Wypożyczenie odzieży ochronnej:
1) fartucha szelkowego4,00"
2) fartucha gumowego3,00"
3) płaszcza ochronnego (z rękawami)8,00"
4) nakrycia na głowę0,50"
5) narękawek (para)1,00"
3. Przechowywanie towarów:
1) w piwnicach, magazynach za 1 m2 powierzchni12,00miesięcznie0,05dziennieza 1 kg
2) w chłodniach za 1 m2 powierzchni:
a) w sezonie chłodniczym40,00"0,38""
b) po sezonie chłodniczym20,00"0,15""
3) dodatkowe otwarcie chłodni na żądanie poza wyznaczonymi godzinami15,00każdorazowo
4. Inne usługi:
1) rozbiórka i wyrąb mięsa z uboju gospodarczego:
a) na wyrąb i sprzedaż mięsa w postaci rąbanki0,30za 1 kg
b) za wyrąb na poszczególne elementy kulinarne i sprzedaż mięsa0,50"
(przez pojęcie rozbiórki mięsa na poszczególne elementy kulinarne należy rozumieć podział mięsa na części dokonywany w sposób określony w instrukcji nr 15 Ministerstwa Handlu Wewnętrznego i Ministerstwa Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego z dnia 12.XII 1952 r.)
2) bicie drobiu1,00od 1 sztuki
3) bisie, skubanie i patroszenie drobiu5,00"
4) obdarcie ze skórki królika, zająca itp.2,00"
5) ważenie towaru (nie dotyczy mięsa z uboju gospodarczego)0,05za 1 kg
6) dostarczenie wody gorącej0,20za 1 l
7) zwożenie lub znoszenie towaru z wozu lub samochodu do stoiska (na targowisku):
a) z odległości do 20 m0,10za 1 kg
b) z odległości ponad 20 m0,15"
8) przeniesienie towaru dźwigiem5,00za jednorazowe użycie dźwigu
9) podstawienie wagonu na bocznicę targowiska25,00każdorazowo
10) ogłoszenie przez radio-węzeł1,00
1 Załącznik zmieniony przez § 1 zarządzenia Prezesa Państwowej Komisji Cen z dnia 14 kwietnia 1955 r. (M.P.55.40.394) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 10 maja 1955 r.