Usprawnienie gospodarki uspołecznionej w dziedzinie żywienia zbiorowego.

Monitor Polski

M.P.1950.A-123.1527

Akt utracił moc
Wersja od: 17 listopada 1950 r.

UCHWAŁA
PREZYDIUM RZĄDU
z dnia 8 listopada 1950 r.
w sprawie usprawnienia gospodarki uspołecznionej w dziedzinie żywienia zbiorowego.

Zagadnienie żywienia zbiorowego nabiera specjalnego znaczenia w okresie budowy fundamentów socjalizmu w Polsce.
Wielki wzrost zatrudnienia, włączenie kobiet do pracy produkcyjnej, masowe szkolenie młodzieży - wszystko to powoduje i powodować będzie stały wzrost ilości konsumentów w zakładach żywienia zbiorowego. W roku 1955 będzie 11.000 zakładów żywienia zbiorowego, a liczba żywionych dziennie osiągnie cyfrę 2.200.000.

Dotychczasowy rozwój żywienia zbiorowego wskazuje wyraźnie na szybki proces uspołeczniania zakładów gastronomicznych.

Obecnie udział uspołecznionych zakładów żywienia zbiorowego w istniejącej obecnie sieci zakładów wynosi w miastach 56,3%, obsługując ponad 78% konsumentów, korzystających z obecnie istniejącej sieci zakładów zbiorowego żywienia.

Jakkolwiek rozbudowa sieci zakładów żywienia zbiorowego podjęta była z uwzględnieniem elementów uprzemysłowienia i przebudowy struktury gospodarczej kraju, to jednak stan żywienia zbiorowego na obecnym etapie nie zadowala zwiększonych potrzeb mas pracujących.

Plan 6-letni, zakładając wysokie podniesienie dochodu narodowego i wzrost dobrobytu mas pracujących spowoduje w efekcie wzrost realnych płac pracowniczych i stałe podnoszenie ich stopy życiowej, a co za tym idzie zmiany w poziomie odżywiania się i w strukturze wydatków na żywienie. Zmiany te będą wpływać zasadniczo przede wszystkim na jakość posiłków, potrzebę ich różnorodności i wyboru asortymentowego w dostosowaniu do wymagań i zwiększonych możliwości płatniczych konsumentów.

Z drugiej strony jakość odżywiania, szczególnie jakość posiłków w zakładach żywienia zbiorowego, ich wysoki poziom - stanowi warunek nieodzowny wzrostu wydajności pracy i gotowości do pracy mas pracujących. Wynikające stąd zadania żywienia zbiorowego są niezwykle ważne.

Dla realizacji zadań w zakresie żywienia zbiorowego należy:

1)
wzmocnić organizację aparatu żywienia zbiorowego w centralach spółdzielni przez wyodrębnienie komórek żywienia zbiorowego i ustalenie zasady jednolitego kierownictwa i osobistej odpowiedzialności,
2)
rozbudować szeroką sieć zakładów żywienia zbiorowego w nowobudujących się osiedlach,
3)
ustalić właściwą obsługę miejscowości uzdrowiskowych i wypoczynkowych przez rozbudowę sieci zakładów gastronomicznych i usługowych,
4)
zapewnić dostawę nowoczesnych maszyn i sprzętu dla zakładów żywienia zbiorowego dla osiągnięcia mechanizacji i automatyzacji pracy,
5)
usprawnić system zaopatrywania zakładów w surowce żywnościowe przez wprowadzenie zakupów zdecentralizowanych i rozbudowę zakładów pomocniczych,
6)
podnieść jakość posiłków przez wprowadzenie obowiązujących receptur, opartych na zasadach naukowych,
7)
wzmóc kontrolę sanitarną zakładów dla podniesienia stanu higienicznego,
8)
podnieść kwalifikacje personelu zatrudnionego i zapewnić dopływ nowych przeszkolonych kadr.

W związku z powyższym Prezydium Rządu uchwala, co następuje:

Organizacja aparatu żywienia zbiorowego.

§  1.
1.
Związek Spółdzielni Spożywców i Centrala Rolnicza Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" dokonają pod nadzorem Ministra Handlu Wewnętrznego w terminie do dnia 1 stycznia 1951 r. zmian w swej strukturze organizacyjnej na zasadach, określonych w niniejszej uchwale.
2.
Reorganizacja organizacji spółdzielczych, o których mowa w ust. 1, polegać ma na wyodrębnieniu w strukturze organizacyjnej central i jednostek terenowych - komórek żywienia zbiorowego.
3.
Do określonej w ust. 2 struktury dostosowane będą zasady finansowania i sprawozdawczości, które powinny dawać obraz działalności gospodarczej na odcinku żywienia zbiorowego.
§  2.
Do zakresu działania zorganizowanych stosownie do § 1 komórek żywienia zbiorowego należeć będzie:
a)
opracowywanie planów technicznych, zatrudnienia, produkcji i obrotów oraz kontrola wykonania tych planów,
b)
opracowywanie planów inwestycji, modernizacji i kapitalnych remontów oraz kontrola wykonania tych planów,
c)
opracowywanie zbiorczych planów finansowych i kontrola ich wykonania,
d)
sprawy zaopatrzenia i zbytu,
e)
nadzór techniczny, technologiczny i kontrola jakości produkcji,
f)
sprawy racjonalizacji.

Sieć lokali.

§  3.
Dla zapewnienia wykonania planu sieci i uniknięcia dewastacji urządzeń lokali gastronomicznych istniejące lokale gastronomiczne nie mogą być użyte na inne cele bez zgody Ministra Handlu Wewnętrznego.
§  4.
1.
Zleca się Ministrowi Handlu Wewnętrznego ustalenie w terminie do dnia 1 grudnia 1950 r. wykazu przedsiębiorstw gastronomicznych, przejętych po r. 1945 na cele nie związane z prowadzeniem otwartych zakładów żywienia zbiorowego, z podaniem jednostek organizacyjnych, użytkujących te lokale.
2.
Na wniosek Ministra Handlu Wewnętrznego nastąpi w trybie i na zasadach, określonych obowiązującymi przepisami, przekazanie lokali, o których mowa w ust. 1, na potrzeby zakładów żywienia zbiorowego.
3.
Ewentualne spory między zainteresowanymi ministrami odnośnie do przekazania lokali rozstrzyga Przewodniczący Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego.
§  5.
Prezydia właściwych rad narodowych udzielą pomocy przy realizacji planu sieci zakładów żywienia zbiorowego w szczególności przez przydzielanie lokali sąsiadujących z zakładami gastronomicznymi celem umożliwienia rozszerzenia placówki żywienia zbiorowego.

Zaopatrzenie materiałowe.

§  6.
Zobowiązuje się Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego do włączenia do planu importu na 1951 r. importu maszyn i urządzeń dla zakładów żywienia zbiorowego w oparciu o zapotrzebowania, wynikające z planów importu na r. 1950 przedsiębiorstw podległych Ministrowi Handlu Wewnętrznego i złożone przez Ministra Handlu Wewnętrznego w terminie do dnia 15 grudnia 1950 r.
§  7.
Dla realizacji zapotrzebowania zakładów żywienia zbiorowego na maszyny i urządzenia w latach 1951-1955:
1)
Minister Handlu Wewnętrznego w terminie do dnia 15 listopada 1950 r. zgłosi zapotrzebowanie Ministrom: Przemysłu Ciężkiego i Przemysłu Lekkiego oraz Prezesowi Centralnego Urzędu Drobnej Wytwórczości, przedstawiając odpis tego zapotrzebowania Przewodniczącemu Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego.
2)
W ciągu miesiąca od dnia otrzymania zapotrzebowania Ministrowie: Przemysłu Ciężkiego i Przemysłu Lekkiego oraz Prezes Centralnego Urzędu Drobnej Wytwórczości przedstawią Przewodniczącemu Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego, w jakim zakresie podległe im przedsiębiorstwa mogą pokryć zgłoszone zapotrzebowania, a w przypadku konieczności wykonania prototypów ustalą terminy ich wykonania.
3)
Przewodniczący Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego ustali, w jakim zakresie zapotrzebowanie zakładów żywienia zbiorowego będzie włączone do planów produkcyjnych przedsiębiorstw przemysłu kluczowego i drobnej wytwórczości oraz ewentualnie w jakim zakresie zapotrzebowanie to będzie pokryte z importu.
§  8.
Państwowa Komisja Planowania Gospodarczego uwzględni w rozdzielniku samochodów ciężarowych potrzeby przedsiębiorstw, podległych Centralnemu Zarządowi Przemysłu Gastronomicznego, w terminie do dnia 1 stycznia 1951 r.

Zaopatrzenie surowcowe.

§  9.
1.
Zleca się Ministrowi Handlu Wewnętrznego i Centralnemu Związkowi Spółdzielczemu wydanie do dnia 1 grudnia 1950 r. przepisów, określających źródła zakupów surowców (artykułów żywnościowych) dla zakładów żywienia zbiorowego, jak również upoważniających te zakłady do dokonywania zakupów od osób fizycznych i przedsiębiorstw nieuspołecznionych.
2.
Przepisy, o których mowa w ust. 1, określą w szczególności uprawnienia zakładów żywienia zbiorowego, sposób dokonywania zakupów, dopuszczalną wysokość cen oraz zasady rozliczeń i ich kontroli.

Stołówki akademickie i bufety.

§  10.
Wydatki administracyjno-rzeczowe, związane z prowadzeniem stołówek akademickich, pokrywane będą od dnia 1 stycznia 1951 r. z budżetu Ministerstwa Handlu Wewnętrznego, w którym kredyty na stołówki akademickie zostaną wyodrębnione i ustalone przez Ministra Finansów na wniosek Ministra Szkół Wyższych j Nauki w porozumieniu z Ministrem Handlu Wewnętrznego.
§  11.
Ministrowie: Szkół Wyższych i Nauki, Zdrowia i Oświaty uwzględnią w planach inwestycyjnych i remontowych podległych zakładów naukowych potrzeby stołówek akademickich w oparciu o zryczałtowane kwoty, przewidziane dla poszczególnych stołówek.
§  12.
Związek Spółdzielni Spożywców zorganizuje szeroką akcję zakładania bufetów w kinach i teatrach.
§  13.
1.
Bufety przyzakładowe zarówno prowadzone przez spółdzielnie, jak i przez zakłady pracy powinny być całkowicie samowystarczalne.
2.
Należy w terminie do dnia 1 stycznia 1951 r. ustalić ceny i marże dla bufetów przyzakładowych.
§  14.
1.
Bufety szkolne będą zakładane i prowadzone przez komitety rodzicielskie.
2.
Ministerstwo Handlu Wewnętrznego przeprowadzi w terminie do dnia 1 marca 1951 r. ewidencję tych bufetów i zapewni ich zaopatrzenie towarowe.

Racjonalizacja.

§  15.
1.
Zakłady żywienia zbiorowego obowiązane są przyrządzać posiłki według planowych jadłospisów i na podstawie receptur, ustalonych przez Ministerstwo Handlu Wewnętrznego.
2.
Jadłospisy powinny być ułożone i zróżniczkowane w sposób dostosowany do siły nabywczej poszczególnych grup konsumentów oraz w oparciu o dostępny w danym okresie asortyment surowców żywnościowych.

Stan sanitarny.

§  16.
Minister Zdrowia zorganizuje przez podległe sobie organy sanitarne wzmożoną kontrolę sanitarną w zakładach żywienia zbiorowego w zakresie warunków sanitarnych i higieny oraz zdrowotności wydawanych posiłków.
§  17.
Zobowiązuje się Ministra Handlu Wewnętrznego do wydania zarządzeń w porozumieniu z Ministrem Zdrowia co do przestrzegania zasad higieny osobistej zatrudnionego personelu i czystości w zakładach żywienia zbiorowego.

Szkolenie.

§  18.
1.
Minister Handlu Wewnętrznego zorganizuje w terminie do dnia 1 kwietnia 1951 r. 5 ośrodków doszkalania kadr, które będą miały za zadanie podnoszenie fachowych kwalifikacji nowowstępujących i zatrudnionych już osób w aparacie żywienia zbiorowego i przeszkolą do końca 1951 roku - 3.000 osób.
2.
Minister Finansów uruchomi do dnia 15 listopada 1950 r. na poczet dodatkowych kredytów inwestycyjnych kwotę 2.700.000 zł, niezbędną na adaptację i wyposażenie ośrodków doszkalania kadr.

Postanowienia ogólne.

§  19.
Zobowiązuje się Ministra Handlu Wewnętrznego w porozumieniu z właściwym związkiem zawodowym do opracowania projektu jednolitego układu zbiorowego pracy dla pracowników, zatrudnionych w przemyśle gastronomicznym, w terminie do dnia 1 stycznia 1951 r. i przedłożenia go do zatwierdzenia Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego w porozumieniu z Centralną Radą Związków Zawodowych.
§  20.
Zobowiązuje się Ministra Handlu Wewnętrznego do ustalenia w terminie do dnia 1 grudnia 1950 r. zasad i trybu ustalania cen w zakładach przemysłu gastronomicznego.
§  21.
Zleca się Ministrowi Finansów zwolnienie z dniem 1 listopada 1950 r. od podatku konsumcyjnego dań obiadowych, których cena nie przekracza zł 3. Odnośne zarządzenie będzie wydane w porozumieniu z Ministrem Handlu Wewnętrznego.

Postanowienia końcowe.

§  22.
Uchwała niniejsza nie dotyczy stołówek pracowniczych prowadzonych przy zakładach pracy.
§  23.
Wykonanie uchwały porucza się Przewodniczącemu Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego, Ministrowi Handlu Wewnętrznego i innym zainteresowanym ministrom.
§  24.
Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia w Monitorze Polskim.