§ 2. - Upoważnienie podległych jednostek handlu detalicznego do dokonywania zakupów niektórych artykułów u osób nie wymienionych w § 8 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 lutego 1949 r. w sprawie dostaw, robót i usług na rzecz Skarbu Państwa, samorządu oraz niektórych kategorii osób prawnych.

Monitor Polski

M.P.1951.A-59.781

Akt utracił moc
Wersja od: 16 lipca 1953 r.
§  2.
Jednostki handlu detalicznego mogą na zasadach podanych w niniejszym zarządzeniu w ramach swej działalności kupować w celu odsprzedaży następujące artykuły:
1)
nabiał, drób, miód, zioła, przyprawy krajowe (jak np. majeranek, czosnek, kminek, chrzan) mak, kwiaty, ziemniaki, owoce i warzywa (strączkowe i inne) - bezpośrednio od producentów rolnych,
2)
ryby słodkowodne i raki z wyjątkiem ryb zalewowych - bezpośrednio od rybaków,
3)
przetwory owocowe i warzywne, napoje chłodzące, pieczywo zwykłe i cukiernicze oraz wyroby masarskie - wytwarzane w zakładach rzemieślniczych - bezpośrednio od producentów, wytwarzane zaś w zakładach przemysłowych - za pośrednictwem właściwych branżowo central prywatnego przemysłu.