Upoważnienie Instytutu Przemysłu Fermentacyjnego do przyznawania prawa oznaczania znakiem jakości napojów alkoholowych.

Monitor Polski

M.P.1963.63.319

Akt utracił moc
Wersja od: 22 sierpnia 1963 r.

ZARZĄDZENIE
PREZESA POLSKIEGO KOMITETU NORMALIZACYJNEGO
z dnia 9 sierpnia 1963 r.
w sprawie upoważnienia Instytutu Przemysłu Fermentacyjnego do przyznawania prawa oznaczania znakiem jakości napojów alkoholowych.

Na podstawie § 4 ust. 2 uchwały nr 426 Rady Ministrów z dnia 8 listopada 1958 r. w sprawie oznaczania wyrobów znakiem jakości (Monitor Polski Nr 97, poz. 531) zarządza się, co następuje:
1.
Upoważnia się Instytut Przemysłu Fermentacyjnego w Warszawie, zwany dalej "Instytutem", do przyznawania prawa do oznaczania znakiem jakości następujących wyrobów: piwa, win, miodów pitnych, wódek, spirytusów oraz innych napojów alkoholowych.
2.
Biuro Znaku Jakości przy Polskim Komitecie Normalizacyjnym w terminie jednego miesiąca od dnia ogłoszenia zarządzenia przekaże Instytutowi akta dotyczące orzecznictwa w zakresie wyrobów, o których mowa w ust. 1.
Zadania, o których mowa w § 1, Instytut wykonywać będzie w trybie i na zasadach określonych uchwałą nr 426 Rady Ministrów z dnia 8 listopada 1958 r. w sprawie oznaczania wyrobów znakiem jakości (Monitor Polski Nr 97, poz. 531), uchwałą nr 532 Rady Ministrów z dnia 11 grudnia 1961 r. w sprawie rozwoju produkcji wyrobów oznaczanych znakiem jakości (Monitor Polski Nr 98, poz. 409), w zarządzeniach Prezesa Polskiego Komitetu Normalizacyjnego i właściwych ministrów, wydanych na podstawie powołanych uchwał, oraz wytycznych i instrukcji Biura Znaku Jakości przy Polskim Komitecie Normalizacyjnym.
1.
Instytut ustali wymagania i kryteria kwalifikowania do oznaczania znakiem jakości wyroków wymienionych w § 1, uwzględniając powiązanie systemu kwalifikowania z zasadami określonymi w zarządzeniu nr 12 Ministrów Handlu Wewnętrznego oraz Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 20 stycznia 1962 r. w sprawie utworzenia państwowego rejestru win i miodów markowych, obrotu winami i miodami markowymi oraz ustalenia trybu dokonywania ocen jakości krajowych win owocowych i miodów pitnych, zgłoszonych do obrotu jako markowe (Dziennik Urzędowy Min. Przem. Spoż. i Skupu Nr 1, poz. 3).
2.
Wymagania i kryteria, o których mowa w ust. 1, podlegają uzgodnieniu z Biurem Znaku Jakości przy Polskim Komitecie Normalizacyjnym.
1.
Komisje rzeczoznawców do oceny jakości wyrobów, o których mowa w § 14 ust. 2 uchwały nr 426 Rady Ministrów z dnia 8 listopada 1958 r., powołuje Instytut w porozumieniu z Polskim Komitetem Normalizacyjnym.
2.
Zasady wynagradzania członków za udział w pracach komisji rzeczoznawców, o których mowa w ust. 1, określa zarządzenie nr 59 Prezesa Polskiego Komitetu Normalizacyjnego z dnia 17 lipca 1962 r.
Kontrolę prawidłowości stosowania znaku jakości sprawuje Instytut. W razie stwierdzenia niedopełnienia przez producenta wyrobu warunków związanych z przyznaniem znaku Instytut ma obowiązek cofnąć prawo do oznaczania wyrobów znakiem jakości.
Za przyznanie prawa do oznaczania znakiem jakości wnoszone są opłaty roczne w wysokości i na zasadach określonych obowiązującymi przepisami. Opłaty te w całości przekazywane są bieżąco na rachunek budżetu Państwa za pośrednictwem Biura Znaku Jakości przy Polskim Komitecie Normalizacyjnym.
1.
Instytut zobowiązany jest do:
1)
prowadzenia rejestru wniosków zgłaszanych o prawo do oznaczania wyrobów znakiem jakości,
2)
prowadzenia rejestru zezwoleń wydanych na oznaczanie wyrobów znakiem jakości,
3)
publikowania i przekazywania informacji o udzieleniu, wygaśnięciu oraz cofnięciu zezwolenia na oznaczanie wyrobów znakiem jakości,
4)
określenia zasad pobierania i postępowania z wzorcami badanych wyrobów,
5)
ustalenia wzoru zezwolenia na oznaczanie wyrobów znakiem jakości,
6)
sporządzania okresowych analiz i ocen stanu jakościowego badanych wyrobów, wyników przeprowadzanych kontroli oraz opracowywania wniosków dotyczących poprawy jakości wyrobów podlegających badaniom.
2.
Wytyczne w sprawach, o których mowa w ust. 1, ustali Biuro Znaku Jakości przy Polskim Komitecie Normalizacyjnym.
1.
Nadzór i kontrolę nad przyznawaniem prawa do oznaczania znakiem jakości napojów alkoholowych sprawuje Polski Komitet Normalizacyjny przez Biuro Znaku Jakości.
2.
W ramach uprawnień wynikających z przepisu ust. 1 Biuro Znaku Jakości przy Polskim Komitecie Normalizacyjnym upoważnione jest do przeprowadzania doraźnych kontroli działalności prowadzonej przez Instytut w zakresie oznaczania wyrobów znakiem jakości.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.