§ 7. - Upoważnienie Instytutu Przemysłu Fermentacyjnego do przyznawania prawa oznaczania znakiem jakości napojów alkoholowych.

Monitor Polski

M.P.1963.63.319

Akt utracił moc
Wersja od: 22 sierpnia 1963 r.
§  7.
1.
Instytut zobowiązany jest do:
1)
prowadzenia rejestru wniosków zgłaszanych o prawo do oznaczania wyrobów znakiem jakości,
2)
prowadzenia rejestru zezwoleń wydanych na oznaczanie wyrobów znakiem jakości,
3)
publikowania i przekazywania informacji o udzieleniu, wygaśnięciu oraz cofnięciu zezwolenia na oznaczanie wyrobów znakiem jakości,
4)
określenia zasad pobierania i postępowania z wzorcami badanych wyrobów,
5)
ustalenia wzoru zezwolenia na oznaczanie wyrobów znakiem jakości,
6)
sporządzania okresowych analiz i ocen stanu jakościowego badanych wyrobów, wyników przeprowadzanych kontroli oraz opracowywania wniosków dotyczących poprawy jakości wyrobów podlegających badaniom.
2.
Wytyczne w sprawach, o których mowa w ust. 1, ustali Biuro Znaku Jakości przy Polskim Komitecie Normalizacyjnym.