Tymczasowa struktura organizacyjna Ministerstwa Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego.

Monitor Polski

M.P.1952.A-33.480

Akt utracił moc
Wersja od: 26 kwietnia 1952 r.

UCHWAŁA Nr 256
RADY MINISTRÓW
z dnia 22 kwietnia 1952 r.
w sprawie tymczasowej struktury organizacyjnej Ministerstwa Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego.

Na podstawie art. 5 dekretu z dnia 22 kwietnia 1952 r. o utworzeniu urzędu Ministra Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego (Dz. U. R. P. Nr 19, poz. 113) nadaje się Ministerstwu Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego tymczasowy statut organizacyjny, stanowiący załącznik do niniejszej uchwały.
Wykonanie uchwały porucza się Ministrowi Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego.
Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 

TYMCZASOWY STATUT ORGANIZACYJNY MINISTERSTWA PRZEMYSŁU MIĘSNEGO I MLECZARSKIEGO

§ 1.
Ministerstwo Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego składa się z:

A. Gabinetu Ministra,

Departamentu Kadr i Szkolenia Zawodowego,

Departamentu Planowania,

Departamentu Organizacji, Zatrudnienia i Płac,

Departamentu Technologii Produkcji,

Departamentu Mechaniczno-Energetycznego,

Departamentu Inwestycji,

Departamentu Zaopatrzenia i Zbytu,

Departamentu Finansów i Księgowości,

Departamentu Budżetowo-Gospodarczego,

Samodzielnego Wydziału Transportu;

B. Centralnego Zarządu Przemysłu Mięsnego,

Centralnego Zarządu Przemysłu Mleczarskiego,

Centralnego Zarządu Przemysłu Chłodniczego,

Centralnego Zarządu Przemysłu Jajczarsko-Drobiarskiego,

Centralnego Zarządu Przetwórstwa Odpadków Zwierzęcych i Roślinnych.

§  2.
Ministerstwu Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego podlegają następujące przedsiębiorstwa:

Biuro Projektów Inwestycyjnych Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego,

Centrala Rybna.

§  3.
Gabinet Ministra składa się z:

Wydziału Prezydialnego,

Kancelarii Tajnej,

Biblioteki,

Wydziału Prawnego,

Wydziału Kontroli.

§  4.
Departament Kadr i Szkolenia Zawodowego składa się z:

Wydziału Osobowego,

Wydziału Ewidencji,

Wydziału Szkolenia Zawodowego.

§  5.
Departament Planowania składa się z:

Wydziału Planów Zbiorczych i Metodologii Planowania,

Wydziału Planowania Produkcji,

Wydziału Planowania Kontraktacji i Skupu,

Wydziału Sprawozdawczości i Statystyki,

Wydziału Kosztów Własnych i Cen,

Wydziału Rozliczeń Towarowych Produkcji.

§  6.
Departament Organizacji, Zatrudnienia i Płac składa się z:

Wydziału Organizacji,

Wydziału Norm i Zatrudnienia,

Wydziału Płac,

Wydziału Socjalnego.

§  7.
Departament Technologii Produkcji składa się z:

Wydziału Technologicznego,

Wydziału Kontroli Technicznej,

Wydziału Wynalazczości i Usprawnień,

Wydziału Sanitarno-Weterynaryjnego,

Samodzielnego Referatu Współpracy z Zagranicą.

§  8.
Departament Mechaniczno-Energetyczny składa się z:

Wydziału Urządzeń Technicznych i Remontów,

Wydziału Energetyki i Gospodarki Wodnej,

Wydziału Bezpieczeństwa Ruchu i Higieny Pracy,

Samodzielnego Referatu Ochrony Przeciwpożarowej.

§  9.
Departament Inwestycji składa się z:

Wydziału Planowania Inwestycji,

Wydziału Dokumentacji,

Wydziału Wykonawstwa,

Wydziału Zaopatrzenia Inwestycyjnego.

§  10.
Departament Zaopatrzenia i Zbytu składa się z:

Wydziału Surowców,

Wydziału Materiałów Pomocniczych i Gospodarki Materiałowej,

Wydziału Zbytu,

Wydziału Opakowań.

§  11.
Departament Finansów i Księgowości składa się z:

Wydziału Planowania Finansowego,

Wydziału Finansowania Przedsiębiorstw,

Wydziału Organizacji Rachunkowości,

Wydziału Sprawozdawczości Finansowej.

§  12.
Departament Budżetowo-Gospodarczy składa się z:

Wydziału Budżetowo-Rachunkowego,

Wydziału Administracyjno-Gospodarczego,

Kancelarii Głównej.

§  13.
W skład departamentów wymienionych w § 1 wchodzą sekretariaty.
§  14.
Strukturę wewnętrzną centralnych zarządów wymienionych w § 1 ustali Minister Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego w porozumieniu z Przewodniczącym Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego.
§  15.
Szczegółowy podział czynności pomiędzy departamenty i samodzielne wydziały oraz wydziały, samodzielne referaty i referaty ustali Minister Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego.