Tucz trzody chlewnej oraz wykorzystanie odpadków pokarmowych na pasze dla trzody chlewnej przez zakłady żywienia zbiorowego.

Monitor Polski

M.P.1976.33.144

Akt utracił moc
Wersja od: 11 sierpnia 1976 r.

ZARZĄDZENIE Nr 51
PREZESA RADY MINISTRÓW
z dnia 5 sierpnia 1976 r.
w sprawie tuczu trzody chlewnej oraz wykorzystywania odpadków pokarmowych na pasze dla trzody chlewnej przez zakłady żywienia zbiorowego.

W celu racjonalnego zagospodarowania odpadków pokarmowych, które mogą być przeznaczone na pasze dla trzody chlewnej przez zakłady żywienia zbiorowego i przyczynić się do poprawy zaopatrzenia tych zakładów w mięso oraz przetwory mięsne, zarządza się, co następuje:
1.
Organizacje gospodarcze i instytucje prowadzące zakłady gastronomiczne, stołówki i inne zakłady żywienia zbiorowego obowiązane są do prowadzenia tuczu trzody chlewnej wykorzystując w tym celu przede wszystkim odpadki pokarmowe. Tucz trzody chlewnej powinien być organizowany systemem gospodarczym.
2.
Wojewodowie mogą zwolnić od obowiązku prowadzenia tuczu trzody chlewnej organizacje gospodarcze i instytucje nie mające odpowiednich pomieszczeń i warunków do prowadzenia tego tuczu.
3.
Organizacje gospodarcze i instytucje, o których mowa w ust. 2, obowiązane są do zbiórki odpadków pokarmowych i zbywania ich innym zakładom żywienia zbiorowego, prowadzącym tucz trzody chlewnej.
1.
Produkcja trzody w tuczarniach przyzakładowych powinna być przeznaczona na uzupełnienie zaopatrzenia w mięso i jego przetwory zakładów pracy prowadzących tucz oraz na sprzedaż zakładom przemysłu mięsnego.
2.
Organizacje gospodarcze i instytucje prowadzące tucz przyzakładowy mogą na podstawie zawartych umów przekazać część uzyskanej produkcji lub wpływów ze sprzedaży żywca zakładom dostarczającym odpadki pokarmowe (§ 1 ust. 3).
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu zapewni organizacjom gospodarczym i instytucjom prowadzącym tucz trzody chlewnej zaopatrzenie w prosięta i warchlaki przeznaczone do dalszego tuczu oraz w pasze, w wysokości 15 kg koncentratu paszowego na 1 sztukę trzody.
Wojewoda może przekazać organizacjom gospodarczym i instytucjom w zarząd i użytkowanie ziemię, znajdującą się w dyspozycji Państwowego Funduszu Ziemi, wraz z budynkami w ilości niezbędnej na prowadzenie tuczu trzody chlewnej. Przejęta w użytkowanie ziemia i budynki powinny zapewnić intensywny wzrost produkcji zbóż, okopowych i innych pasz, zbliżony do średnich danego rejonu, tak aby wyprodukowana pasza łącznie z odpadkami pokarmowymi stanowiła podstawę stałego rozwoju produkcji żywca rzeźnego.
Wojewoda zapewni odpowiedni nadzór nad:
1)
prowadzeniem tuczarń przyzakładowych przy wykorzystaniu odpadków pokarmowych,
2)
prawidłową zbiórką, konserwacją i skarmianiem odpadków pokarmowych oraz przestrzeganiem przepisów sanitarno-weterynaryjnych,
3)
właściwą technologią żywienia trzody chlewnej.
1.
Organizacje gospodarcze i instytucje prowadzące tucz trzody chlewnej przy wykorzystaniu odpadków pokarmowych zobowiązane są składać wojewodom półroczne informacje z podaniem:
-
stanu pogłowia trzody chlewnej w tuczarniach przez nie prowadzonych,
-
ilości i wagi sztuk trzody chlewnej poddanych ubojowi oraz ilości sztuk sprzedanych zakładom przemysłu mięsnego.
2.
Wojewodowie przesyłają półroczne informacje według stanu na koniec czerwca i grudnia każdego roku Ministrowi Handlu Wewnętrznego i Usług.
Zaleca się właściwym zarządom organizacji spółdzielczych i społecznych organizowanie tuczu trzody chlewnej oraz wykorzystanie odpadków pokarmowych przez podległe im zakłady żywienia zbiorowego na zasadach określonych w zarządzeniu.
Przepisy zarządzenia dotyczące wojewodów stosuje się odpowiednio do prezydentów miast stopnia wojewódzkiego.
Traci moc zarządzenie Ministrów: Administracji Publicznej, Rolnictwa i Reform Rolnych, Pracy i Opieki Społecznej oraz Zdrowia z dnia 17 kwietnia 1950 r. w sprawie obowiązku prowadzenia tuczu trzody chlewnej i zbiórki odpadków pokarmowych (Monitor Polski Nr A-49, poz. 574).
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.