§ 1. - Tucz trzody chlewnej oraz wykorzystanie odpadków pokarmowych na pasze dla trzody chlewnej przez zakłady żywienia zbiorowego.

Monitor Polski

M.P.1976.33.144

Akt utracił moc
Wersja od: 11 sierpnia 1976 r.
§  1.
1.
Organizacje gospodarcze i instytucje prowadzące zakłady gastronomiczne, stołówki i inne zakłady żywienia zbiorowego obowiązane są do prowadzenia tuczu trzody chlewnej wykorzystując w tym celu przede wszystkim odpadki pokarmowe. Tucz trzody chlewnej powinien być organizowany systemem gospodarczym.
2.
Wojewodowie mogą zwolnić od obowiązku prowadzenia tuczu trzody chlewnej organizacje gospodarcze i instytucje nie mające odpowiednich pomieszczeń i warunków do prowadzenia tego tuczu.
3.
Organizacje gospodarcze i instytucje, o których mowa w ust. 2, obowiązane są do zbiórki odpadków pokarmowych i zbywania ich innym zakładom żywienia zbiorowego, prowadzącym tucz trzody chlewnej.