§ 1. - Tucz trzody chlewnej oraz wykorzystanie odpadków pokarmowych na pasze dla trzody chlewnej przez zakłady żywienia zbiorowego.
Monitor Polski
M.P.1976.33.144
Akt utracił moc
Wersja od: 11 sierpnia 1976 r.
§ 1.
1.
Organizacje gospodarcze i instytucje prowadzące zakłady gastronomiczne, stołówki i inne zakłady żywienia zbiorowego obowiązane są do prowadzenia tuczu trzody chlewnej wykorzystując w tym celu przede wszystkim odpadki pokarmowe. Tucz trzody chlewnej powinien być organizowany systemem gospodarczym.
2.
Wojewodowie mogą zwolnić od obowiązku prowadzenia tuczu trzody chlewnej organizacje gospodarcze i instytucje nie mające odpowiednich pomieszczeń i warunków do prowadzenia tego tuczu.
3.
Organizacje gospodarcze i instytucje, o których mowa w ust. 2, obowiązane są do zbiórki odpadków pokarmowych i zbywania ich innym zakładom żywienia zbiorowego, prowadzącym tucz trzody chlewnej.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .