§ 5. - Tucz gospodarczy trzody chlewnej oraz wykorzystanie odpadków pokonsumpcyjnych.

Monitor Polski

M.P.1951.A-105.1517

Akt utracił moc
Wersja od: 29 grudnia 1951 r.
§  5.
1.
Wszystkie zakłady (punkty) żywienia zbiorowego oraz zakłady przemysłu mleczarskiego, które posiadają nadające się do tuczu odpadki, obowiązane są do zbierania, segregacji, zabezpieczenia, a następnie do odpłatnego odstępowania tych odpadków pokonsumpcyjnych do właściwej tuczarni rejonowej, a w jej braku - do najbliższej tuczarni przyzakładowej.
2.
Odpadki powinny być zbierane i przechowywane w specjalnie na ten cel przeznaczonych naczyniach, przy czym należy osobno zbierać odpadki płynne, a osobno odpadki o konsystencji stałej.
3.
Sposób przechowywania odpadków i zabezpieczenia ich przed psuciem określi Minister Handlu Wewnętrznego w drodze instrukcji, którą wyda w ciągu 14 dni od daty wejścia w życie niniejszego zarządzenia.