Wszystkie zakłady (punkty) żywienia zbiorowego oraz zakłady przemysłu mleczarskiego, które posiadają nadające się do tuczu odpadki, obowiązane są do zbierania, segregacji, zabezpieczenia, a następnie do odpłatnego odstępowania tych odpadków pokonsumpcyjnych do właściwej tuczarni rejonowej, a w jej braku - do najbliższej tuczarni przyzakładowej.
2.
Odpadki powinny być zbierane i przechowywane w specjalnie na ten cel przeznaczonych naczyniach, przy czym należy osobno zbierać odpadki płynne, a osobno odpadki o konsystencji stałej.
3.
Sposób przechowywania odpadków i zabezpieczenia ich przed psuciem określi Minister Handlu Wewnętrznego w drodze instrukcji, którą wyda w ciągu 14 dni od daty wejścia w życie niniejszego zarządzenia.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .