§ 5. - Tryb i warunki uruchamiania stołówek pracowniczych oraz zwiększanie liczby konsumentów w tych stołówkach.

Monitor Polski

M.P.1953.A-117.1523

Akt utracił moc
Wersja od: 31 maja 1957 r.
§  5.
1.
Wydział handlu wyraża zgodę na rozpoczęcie działalności stołówki:
1)
jeśli opinia komisji określonej w § 4 jest pozytywna oraz
2)
po złożeniu przez dyrektora (kierownika) zakładu pracy i głównego księgowego oświadczenia według wzoru stanowiącego załącznik nr 2 do niniejszego zarządzenia.
2.
Wyrażając zgodę na rozpoczęcie działalności stołówki, wydział handlu ustala jednocześnie w decyzji:
1)
termin rozpoczęcia działalności stołówki;
2)
jednostkę, która upoważniona jest do prowadzenia stołówki (spółdzielnia spożywców bądź zakład pracy we własnym zakresie);
3)
liczbę osób uprawnionych do korzystania ze stołówki;
4)
miesięczny przydział artykułów mięsnych i tłuszczów.
3. 6
Odpis decyzji, o której mowa w ust. 2, wydział handlu przesyła niezwłocznie do Ministerstwa Handlu Wewnętrznego (Zarząd Przemysłu Gastronomicznego).
4. 7
(skreślony).
6 § 5 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 3 zarządzenia z dnia 1 marca 1956 r. (M.P.56.22.283) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 15 marca 1956 r.
7 § 5 ust. 4 skreślony przez § 1 pkt 4 zarządzenia z dnia 1 marca 1956 r. (M.P.56.22.283) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 15 marca 1956 r.