§ 4. - Tryb i warunki uruchamiania stołówek pracowniczych oraz zwiększanie liczby konsumentów w tych stołówkach.

Monitor Polski

M.P.1953.A-117.1523

Akt utracił moc
Wersja od: 31 maja 1957 r.
§  4.
1.
Przed powzięciem decyzji, o której mowa w § 3, wydział handlu powołuje komisję w celu zasięgnięcia opinii, czy stołówka odpowiada warunkom określonym w zarządzeniu Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 25 lipca 1951 r. w sprawie ustalenia norm orientacyjnych minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych prowadzonych przez spółdzielnie spożywców i oddziały zaopatrzenia robotniczego (Monitor Polski Nr A-71, poz. 924) oraz czy zapewnione są warunki bezpieczeństwa pracy i sanitarne zgodnie z obowiązującymi przepisami.
2. 5
W skład komisji, o której mowa w ust. 1, wchodzą po jednym przedstawiciele:
1)
wydziału handlu, jako przewodniczący;
2)
nadzoru sanitarnego;
3)
rady zakładowej (miejscowej) zakładu pracy;
4)
komórki socjalnej zakładu pracy.
3.
Komisja nie może wydać opinii pozytywnej, jeżeli członkowie jej nie uznali jednomyślnie, że stołówka odpowiada wymaganiom sanitarnym; co do zadośćuczynienia zaś innym warunkom, o których mowa w ust. 1, komisja decyduje większością głosów.
4.
Opinia komisji powinna być zapisana do protokołu jej posiedzenia.
5 § 4 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 zarządzenia z dnia 1 marca 1956 r. (M.P.56.22.283) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 15 marca 1956 r.