§ 2. - Tryb i warunki uruchamiania oraz zasady prowadzenia stołówek studenckich przy szkołach wyższych.

Monitor Polski

M.P.1958.27.161

Akt utracił moc
Wersja od: 21 grudnia 1961 r.
§  2.
1.
Właściwy organ administracji handlu wydaje decyzję o uruchomieniu stołówki po stwierdzeniu, że stołówka odpowiada warunkom określonym w zarządzeniu Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 25 lipca 1951 r. w sprawie ustalenia norm orientacyjnych minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych prowadzonych przez spółdzielnie spożywców i oddziały zaopatrzenia robotniczego (Monitor Polski z 1951 r. Nr A-71, poz. 924 i z 1955 r. Nr 36, poz. 354).
2.
Przed powzięciem decyzji należy zasięgnąć opinii właściwego państwowego inspektora sanitarnego, czy nie ma przeszkód do uruchomienia stołówki ze względów higieniczno-sanitarnych. W razie stwierdzenia uchybień właściwy organ administracji handlu uzależni wydanie decyzji o uruchomieniu stołówki od ich usunięcia.