§ 1. - Tryb i warunki uruchamiania oraz zasady prowadzenia stołówek studenckich przy szkołach wyższych.

Monitor Polski

M.P.1958.27.161

Akt utracił moc
Wersja od: 21 grudnia 1961 r.
§  1.
1.
Uruchomienie stołówki studenckiej może nastąpić na podstawie decyzji organu administracji handlu prezydium wojewódzkiej rady narodowej, zwanego dalej "właściwym organem administracji handlu", wydanej na wniosek szkoły wyższej, zaopatrzony w opinię właściwego ministerstwa (centralnego urzędu).
2.
Wniosek powinien zawierać uzasadnienie potrzeby uruchomienia stołówki oraz określać zamierzony termin uruchomienia i liczbę studentów reflektujących na korzystanie z poszczególnych rodzajów posiłków.
3.
Do wniosku powinno być dołączone oświadczenie właściwego ministerstwa (centralnego urzędu) stwierdzające, że kwoty potrzebne na pokrycie kosztów osobowo-rzeczowych związanych z prowadzeniem projektowanej stołówki oraz na dopłaty do kosztów surowca mieszczą się w granicach kredytu budżetowego ustalonego na dany rok.