Taryfa opłat rzeźnianych dla rzeźni prowadzonych przez samorząd terytorialny oraz ich przeznaczenie.
M.P.1948.A-85.951
Akt utracił mocZARZĄDZENIE
MINISTRA ADMINISTRACJI PUBLICZNEJ
z dnia 20 grudnia 1948 r.
wydane w porozumieniu z Prezesem Centralnego Urzędu Planowania, Ministrem Przemysłu i Handlu oraz Kancelarią Rady Państwa w sprawie taryf opłat rzeźnianych dla rzeźni prowadzonych przez samorząd terytorialny oraz ich przeznaczenie.
A. jednolite dla poszczególnych kategorii rzeźni (I-III) na terenie całego kraju taryfy opłat rzeźnianych za świadczenia rzeźni w związku z dokonywanym ubojem zwierząt w rzeźni (taryfa I stanowiąca załącznik do zarządzenia),
B. wspólne dla wszystkich kategorii rzeźni niżej podane taryfy opłat, które pobierane będą przez zarządy rzeźni tylko w zależności od świadczonych usług:
– opłaty za korzystanie z taniej jatki (taryfa II),
– opłaty za korzystanie z hali hurtowej sprzedaży mięsa (taryfa III),
– opłaty za korzystanie z przedchłodni ponad 24 godziny po uboju, chłodni i zamrażalni (taryfa IV),
– opłaty za czynności dodatkowe i administracyjno-manipulacyjne rzeźni (taryfa V),
Taryfy II-V stanowią załącznik do zarządzenia.
– korzystanie z urządzeń rzeźni oraz urzędowe badanie zwierząt rzeźnych i mięsa (grupa A),
– robociznę (grupa B).
Grupą A objęte są następujące świadczenia rzeźni: przetrzymywanie zwierząt w pomieszczeniach rzeźni przez 24 godziny przed ubojem, korzystanie z urządzeń rzeźni przy uboju i oprawianiu zwierząt, przetrzymywanie mięsa w przedchłodni przez 24 godziny po uboju, unieszkodliwianie mięsa warunkowo zdatnego, postępowanie z mięsem uznanym za warunkowo zdatne, mniej wartościowe lub niezdatne do spożycia, a ponadto urzędowe badanie zwierząt rzeźnych przed ubojem, nadzór w czasie uboju i badanie mięsa po uboju, dokonanym w tej samej rzeźni.
Grupą B objęta jest robocizna, związana ze wszystkimi wyżej wyszczególnionymi czynnościami, a w szczególności: ubicie zwierzęcia, oparzanie świń, oczyszczenie wewnętrzne i zewnętrzne, oprawienie, zdejmowanie skóry, przepołowienie lub poćwiartowanie tuszy, przetransportowanie mięsa do hali lub chłodni oraz na tanią jatkę.
Za urządzenia i robociznę przy zdejmowaniu skór świńskich i zdejmowanie skór z cieląt dostarczanych spoza rzeźni pobiera się oddzielne opłaty od właścicieli zwierząt (w/g taryfy V).
Zainkasowane z tego tytułu kwoty zarząd rzeźni przekazuje związkowi samorządowemu, który wyznaczył dla rzeźni organ urzędowego badania. Kwoty te należy przeprowadzić w rachunkowości rzeźni przez oddzielne konto.
Powiatowy związek samorządowy zużytkuje tę sumę, po pokryciu wydatków związanych z urzędowym badaniem zwierząt rzeźnych i mięsa, zgodnie z zasadą wyrażoną w § 7 zarządzenia, na doinwestowanie rzeźni znajdujących się na terenie powiatu.
Opłata może być pobierana za dobę, miesiąc, a za dzierżawę jatki również za rok. Użycie wózka biegowego, służącego tylko do przewozu mięsa z hal ubojowych do hali hurtu (i chłodni) jest bezpłatne, o ile posiadacz mięsa nie zatrzymuje wózka dłużej, jak tylko na czas transportu mięsa.
Opłaty za sprawdzanie i badanie mięsa przywozowego.
ZAŁĄCZNIK
Taryfa opłat rzeźnianych za ubój zwierząt w rzeźniach.
L.p. | Nazwa zwierzęcia | w rzeźniach kategorii | |||
I | II | III | III | ||
od kg żywca w złotych | od sztuki w złotych | ||||
1. | Bydło | 2,50 | 2,25 | 2,00 | 700 |
2. | Jałowizna | 4,00 | 3,50 | 3,00 | 400 |
3. | Cielę | 5,00 | 4,50 | 4,00 | 100 |
4. | Owca | 6,00 | 5,40 | 4,80 | 150 |
5. | Świnia | 5,50 | 5,00 | 4,50 | 550 |
6. | Koń | 2,00 | 2,00 | 2,00 | 600 |
7. | Źrebię | 1,50 | 1,50 | 1,50 | 300 |
Uwaga: W dni świąteczne lub przy pracy w rzeźni ponad ustalone godziny zarząd rzeźni pobierać będzie dodatkowo:
TARYFA II.
Taryfa opłat za korzystanie z taniej jatki.
Za użytkowanie taniej jatki i sprzedaż mięsa:
TARYFA III.
Taryfa opłat za korzystanie z hal hurtowej sprzedaży mięsa.
1. Za dzierżawę 1 jatki na dobę zł 100,-
2. " " " miesięcznie zł 1.500,-
3. " " " rocznie zł 15.000,-
4. " " " haka na dobę zł 50,-
5. " " " haka miesięcznie zł 59,-
6. " " 1 wózka biegowego do mięsa na dobę zł 100,-
7. " " 1 wózka biegowego miesięcznie zł 1.500,-
TARYFA IV.
Taryfa opłat za korzystanie z chłodni i przedchłodni oraz zamrażalni.
1. Za wynajęcie jednej kabiny chłodniczej w chłodni miesięcznie:
2. Za wynajęcie 1 klatki dużej miesięcznie:
3. Od m2 powierzchni miesięcznie:
4. Za przechowanie w chłodni w ciągu 1 doby:
w sezonie chłodniczym zł. | po zakończeniu sezonu chłodn. zł. | ||
a) | 1 ćw. wołowiny | 30,- | 15,- |
b) | 1 ćw. cielęciny | 10,- | 5,- |
c) | 1 ćw. baraniny (koźliny) | 6,- | 3,- |
d) | 1 połówka wieprzowiny | 40,- | 20,- |
e) | za 50 kg mięsa | 30,- | 15,- |
f) | podroby za 1 komplet (głowa, odnóża, ośrodki) | 15,- | 10,- |
5. Opłaty w zamrażalni wynoszą 150% opłat chłodni.
Opłaty w przedchłodni wynoszą 50% opłat chłodni.
TARYFA V.
Taryfa za czynności dodatkowe oraz opłaty administracyjno-manipulacyjne.
L.p. | Opłata za | jednoraz. | mies. | rocznie | Uwagi |
w złotych | |||||
1. | Karta wstępu imienna | 10 | 50 | 500 | |
2. | Opłata wjazdowa dla: | ||||
a) wozu jednokonnego | 25 | 250 | - | ||
b) " parokonnego | 30 | 300 | - | ||
c) samochodu | 50 | 500 | - | ||
3. | Mycie pojazdów | 50 | - | - | |
4. | Dezynfekcja pojazdów | 50 | - | - | |
5. | Dodatkowe otwarcie chłodni na polecenie zarządu rzeźni | 600 | - | - | |
6. | Zdejmowanie skór: | ||||
a) świńskich | 80 | - | - | od sztuki | |
b) cielęcych (bukatów) | 10 | - | - | " | |
7. | Dodatkowe ważenie: | ||||
a) żywca | 50 | - | - | " | |
b) mięsa | 0,50 | - | - | kg |
TARYFA VI.
Opłaty za urzędowe badanie i sprawdzanie mięsa przywozowego, w złotych
Rodzaj mięsa | Za jedn. | Za urzędowe sprawdzanie badania mięsa i przetworów mięsnych | Za ponowne urzędowe sprawdzanie badania mięsa i przetworów mięsnych zbadanych uprzednio przez oglądacza | Za urzędowe sprawdzanie oznakowanego mięsa, ale | Za ponowne badanie mięsa oznakowanego, ale |
dostarczonych przez posiadacza do stacji badania (sprawdzania) | wprowadzone do obrotu z pominięciem | ||||
(§ 20 | (§ 21) | obowiązku sprawdzania (§ 23) | obowiązku ponownego badania (§ 23) | ||
Wołowina, bukacina i konina | I ćw. | 40,- | 80,- | 80,- | 160,- |
Cielęcina, bukacina, kozina | I ćw. | 20,- | 40,- | 40,- | 160,- |
Wieprzowina | I połówka | 80,- | 160,- | 80,- | 320,- |
Podroby .......... komplet w wysokości opłaty za ćwiartkę | |||||
Słonina, sadło, otoki, wędliny, inne przeroby mięsne, mięso z mniejszych częściach niż I ćw. | kg | 5 | 10 | 10 | 20 |
TARYFA VII.
Taryfa opłat za badanie mięsa nieoznakowanego
(pochodzącego z nielegalnego uboju)
Rodzaj mięsa | Od | Złotych |
Wołowina, bukacina, konina | I ćw. | 800,- |
Cielęcina, baranina i kozina | I ćw. | 400,- |
Wieprzowina | I połówka | 1.600,- |
Podroby | I komplet | równa się opłatom za I ćwiartkę |
Słonina, sadło, otoki, mięso cięte, wędlina i inne przeroby mięsne | 1 kg | 100,- |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »