Rozdział 10 - Opodatkowanie jednostek gospodarczych z tytułu prowadzenia zakładów gastronomicznych. - Szczegółowe zasady opodatkowania podatkiem obrotowym jednostek gospodarki uspołecznionej oraz ulgi i zwolnienia od tego podatku.

Monitor Polski

M.P.1969.1.2

Akt utracił moc
Wersja od: 7 lipca 1971 r.

Rozdział  10.

Opodatkowanie jednostek gospodarczych z tytułu prowadzenia zakładów gastronomicznych.

§  30.
1.
Jednostki gospodarcze prowadzące zakłady gastronomiczne (w tym również restauracje dworcowe i wagony restauracyjne) uiszczają od obrotu osiągniętego ze sprzedaży napojów alkoholowych zawierających więcej niż 18% alkoholu podatek obrotowy w wysokości:
1)
zakłady specjalne i I kategorii, z wyjątkiem dworcowych - 16%;
2)
pozostałe zakłady i wagony restauracyjne - 2,4%.
2.
Nie wymienione w ust. 1 obroty z tytułu prowadzenia zakładów gastronomicznych są wolne od podatku obrotowego.
3.
Przepisu ust. 1 nie stosuje się w wypadkach przewidzianych w § 41 ust. 3 i § 79 oraz w części I poz. 2 tabeli stanowiącej załącznik do zarządzenia, zwanej dalej "tabelą".