§ 10. - Szczegółowe określenie niektórych pojęć używanych w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

Monitor Polski

M.P.1971.2.10

Akt utracił moc
Wersja od: 12 stycznia 1971 r.
§  10.
Środek spożywczy lub używka są sfałszowane, jeżeli został zmieniony ich skład lub inne ich podstawowe właściwości, a konsument nie został o tym powiadomiony w sposób wyraźny. Sfałszowany jest również środek spożywczy (używka), w którym wprowadzone zostały zmiany mające na celu ukrycie jego rzeczywistego składu lub innych podstawowych właściwości. W szczególności środek spożywczy lub używka są sfałszowane, jeżeli:
1)
dodano do nich substancje zmieniające ich skład i obniżające ich wartość odżywczą,
2)
odjęto lub zmniejszono zawartość jednego lub więcej składników decydujących o wartości odżywczej lub innej podstawowej właściwości środka spożywczego lub używki,
3)
dokonano zabiegów, które ukryły rzeczywisty ich skład lub nadały im wygląd środka spożywczego lub używki o należytej jakości.