§ 1. - Szczegółowe określenie niektórych pojęć używanych w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

Monitor Polski

M.P.1971.2.10

Akt utracił moc
Wersja od: 12 stycznia 1971 r.
§  1.
1.
Produkcja oznacza czynności podejmowane przez producenta w stosunku do środków spożywczych, używek, substancji dodatkowych dozwolonych i przedmiotów określonych w art. 1 ust. 2 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245), zwanej dalej "ustawą". W szczególności produkcja obejmuje przygotowywanie surowców do przerobu, ich przechowywanie, poddawanie procesom technologicznym, przygotowywanie do obrotu (pakowanie i oznaczanie), przechowywanie wyrobów gotowych do czasu ich wprowadzenia do obrotu.
2.
Produkcją jest również przygotowywanie środków spożywczych w postaci potraw przeznaczonych do bezpośredniego spożycia w zakładach żywienia zbiorowego i w zakładach garmażeryjnych.