§ 1. - Szacowanie oraz ustalenie ryczałtów wartości pieniężnej świadczeń w naturze dla celów podatku od wynagrodzeń.

Monitor Polski

M.P.1951.A-49.650

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1952 r.
§  1.
Wartość całodziennego wyżywienia w postaci posiłków w stanie przyrządzonym, wydawanych pracownikowi, jego współmałżonkowi oraz członkom rodziny pracownika w rozumieniu art. 13 ustawy o podatku od wynagrodzeń w miejscu pracy bądź w lokalu wskazanym przez pracodawcę do spożycia na miejscu lub zabrania ze sobą - ustala się w wysokości 3 zł 20 gr. Przy wydawaniu tylko obiadów wartość tego posiłku ustala się w wysokości 2 zł, a przy wydawaniu tylko kolacji lub śniadań - w wysokości po 60 gr za każdy posiłek. Jeżeli jednak układy zbiorowe przewidują wyższe ustalenie wartości wyżywienia, przyjmuje się wartość określoną w układzie zbiorowym.