§ 1. - Szacowanie oraz ustalanie ryczałtów wartości pieniężnej świadczeń w naturze dla celów podatku od wynagrodzeń.

Monitor Polski

M.P.1953.A-28.339

Akt utracił moc
Wersja od: 12 kwietnia 1963 r.
§  1.
Wartość całodziennego wyżywienia w postaci posiłków w stanie przyrządzonym, wydawanych pracownikowi, jego współmałżonkowi oraz członkom rodziny pracownika w rozumieniu art. 13 ustawy o podatku od wynagrodzeń w miejscu pracy bądź w lokalu wskazanym przez pracodawcę do spożycia na miejscu lub zabrania ze sobą - ustala się w wysokości 4 zł 70 gr. Przy wydawaniu tylko obiadów wartość tego posiłku ustala się w wysokości 2 zł 90 gr, a przy wydawaniu tylko kolacji lub śniadań - w wysokości po 90 gr za każdy posiłek. Jeżeli jednak układy zbiorowe przewidują wyższe ustalenie wartości wyżywienia, przyjmuje się wartość określoną w układzie zbiorowym.