§ 8. - Stanowiska służbowe i uposażenia pracowników Najwyższej Izby Kontroli.

Monitor Polski

M.P.1964.71.333

Wersja od: 1 lipca 1973 r.
Pracownicy pobierający dodatki specjalne według stawek 11 do 1 nie mogą łączyć pracy na zajmowanym stanowisku z innym stałym zajęciem zarobkowym. W razie pełnienia zajęcia ubocznego - choćby za zezwoleniem przewidzianym w art. 19 ust. 2 ustawy z dnia 13 grudnia 1957 r. o Najwyższej Izbie Kontroli (Dz. U. Nr 61, poz. 330) - pracownicy ci tracą prawo do pobierania dodatku.
Nie powoduje utraty prawa do pobierania dodatku specjalnego, bez względu na jego wysokość, pełnienie za zezwoleniem udzielonym przez Prezesa Najwyższej Izby Kontroli stałego zajęcia ubocznego, polegającego na wykonywaniu:
pracy pracowników nauki, wykładowców i lektorów w szkołach wyższych,
pracy dydaktycznej w szkołach średnich ogólnokształcących, w szkołach zawodowych, w szkołach średnich medycznych, liceach pedagogicznych i studiach nauczycielskich lub w szkołach artystycznych I i II stopnia - w wymiarze nie przekraczającym 8 godzin zajęć tygodniowo,
pracy do wysokości pól etatu na stanowisku lekarza lub lekarza dentysty w zakładach społecznych służby zdrowia, w służbie zdrowia Ministerstw: Obrony Narodowej, Spraw Wewnętrznych, Komunikacji lub Sprawiedliwości.
Nie powoduje również utraty prawa do pobierania dodatku specjalnego, bez względu na jego wysokość pełnienie na podstawie umowy zlecenia zajęć ubocznych trwających nie dłużej niż trzy miesiące.
Przepis ust. 3 stosuje się odpowiednio w razie pełnienia na podstawie umowy zlecenia zajęć ubocznych trwających dłużej niż trzy miesiące:
w kolegiach redakcyjnych lub na stanowisku nieetatowego redaktora w redakcji,
dydaktycznych,
prowadzenia księgowości pracowniczych kas zapomogowo-pożyczkowych.