§ 1. - Sposób ważenia zwierząt rzeźnych na miejscach obrotu oraz mięsa w obrocie hurtowym.

Monitor Polski

M.P.1951.A-103.1506

Akt utracił moc
Wersja od: 24 grudnia 1951 r.
§  1.
1.
Ważenia zwierząt rzeźnych w miejscach obrotu oraz mięsa w obrocie hurtowym dokonują wagowi wyznaczeni przez uprawnione do tego przedsiębiorstwa, czynne w obrocie zwierzętami rzeźnymi i mięsem. Przedsiębiorstwa te wyznaczą na wagowych własnych pracowników bądź zaangażują osoby z poza grona własnych pracowników.
2.
Uprawnień wymienionych w ust. 1 udziela Minister Handlu Wewnętrznego.
3.
Kandydat na wagowego powinien wykazać dostateczną umiejętność ważenia oraz znajomość niezbędnych przepisów o miarach i narzędziach mierniczych, potwierdzoną przez właściwy urząd miar.
4.
Wagowi składają przed prezydium właściwej powiatowej (miejskiej) rady narodowej przyrzeczenie następującej treści:

"Przyrzekam na powierzonym mi stanowisku wagowego obowiązki swe sprawować sumiennie, uczciwie, dokładnie i bezstronnie i w ten sposób godnie sprostać pokładanemu we mnie zaufaniu społecznemu".