§ 1. - Sposób ważenia zwierząt rzeźnych na miejscach obrotu oraz mięsa w obrocie hurtowym.
Monitor Polski
M.P.1951.A-103.1506
Akt utracił moc
Wersja od: 24 grudnia 1951 r.
§ 1.
1.
Ważenia zwierząt rzeźnych w miejscach obrotu oraz mięsa w obrocie hurtowym dokonują wagowi wyznaczeni przez uprawnione do tego przedsiębiorstwa, czynne w obrocie zwierzętami rzeźnymi i mięsem. Przedsiębiorstwa te wyznaczą na wagowych własnych pracowników bądź zaangażują osoby z poza grona własnych pracowników.
2.
Uprawnień wymienionych w ust. 1 udziela Minister Handlu Wewnętrznego.
3.
Kandydat na wagowego powinien wykazać dostateczną umiejętność ważenia oraz znajomość niezbędnych przepisów o miarach i narzędziach mierniczych, potwierdzoną przez właściwy urząd miar.
4.
Wagowi składają przed prezydium właściwej powiatowej (miejskiej) rady narodowej przyrzeczenie następującej treści:
"Przyrzekam na powierzonym mi stanowisku wagowego obowiązki swe sprawować sumiennie, uczciwie, dokładnie i bezstronnie i w ten sposób godnie sprostać pokładanemu we mnie zaufaniu społecznemu".
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .