Sposób rozliczania się młynów z otrzymanego do przemiału zboża.
M.P.1948.34.143
Akt utracił mocZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 4 marca 1948 r.
wydane w porozumieniu z Ministrem Aprowizacji w sprawie sposobu rozliczania się młynów z otrzymanego do przemiału zboża.
1. Młyn przyjmuje do przemiału zboże niestandaryzowane i oddaje po przemiale tego zboża produkty główne i uboczne niestandaryzowane.
2. Młyn po potrąceniu opłaty za przemiał w naturze winien z pozostałego zboża wydać:
przy przemiale żyta lub pszenicy na mąkę 80% 80% mąki i 17% otrąb
przy przemiale żyta na mąkę 90%, 90% mąki i 7% otrąb
przy przemiale żyta lub pszenicy na mąkę 97% 97% mąki
przy przemiale pszenicy na mąkę 70% 70% mąki i 27% otrąb
3. Młyn może nie przyjąć do przemiału zboża o wilgotności powyżej 17% i zanieczyszczeniu ponad 5%.
1. Młyn przyjmuje do przemiału zboże standaryzowane i oddaje po przemiale dostawcy zboże standaryzowane główne i uboczne produkty przemiału.
2. Młyn winien wydać dostawcy:
przy przemiale żyta lub pszenicy na mąkę 80% 80% mąki i 17% otrąb
przy przemiale żyta na mąkę 90% 90% mąki i 7% otrąb
przy przemiale żyta lub pszenicy na mąkę 97% 97% mąki
przy przemiale pszenicy na mąkę 80% 80% mąki i 17% otrąb
przy przemiale pszenicy na mąkę 70% 70% mąki i 27% otrąb
przy | wilgotności | zboża | od | 15 do 16% - 1% | |
" | " | " | " | 16 do 17% - 2% |
2. przy zanieczyszczeniu wyższym niż 3% - za każdy procent nadmiaru zanieczyszczenia - 1% wagi;
3. za nadmiar domieszek (ponad ilości dopuszczalne podane w normach standartowych):
młyn może potrącić za każdy procent nadmiaru - 0,2% wagi.
Za doprowadzenie zboża do norm standartowych przedsiębiorstwu młyńskiemu przysługuje wynagrodzenie w wysokości poniesionych kosztów.
ZAŁĄCZNIK Nr 1
Standarty zboża przemiałowego na rok gospodarczy 1947/48.
Standarty zboża przemiałowego na rok gospodarczy 1947/48.
1. Wygląd: naturalny t. zw. typowy dla poszczególnego gatunku i odmiany o żywym połysku,
2. Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,
3. Stan ziarna: zdrowe, nie porażone pleśnią (porażenie sporyszem dopuszczalne do 0,01%, zanieczyszczenie kąkolem do 0,1%),
4. Waga: jednego litra nie mniej niż 680 gramów,
5. Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15%,
6. Zanieczyszczenie ogólne: - nie większe niż 3%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,5%, obcych ziarn, to jest owsa, bobiku, groszku itp., nie więcej niż 2% i chwastów nie więcej niż 0,5%,
7. Naturalna obecność ziarn obcych: jęczmienia nie więcej niż 3%.
Pszenica
1. Wygląd: naturalny, o żywym połysku,
2. Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,
3. Stan ziarna: zdrowe, nie porażone pleśnią (porażenie śniecią dopuszczalne do 0,01%, zanieczyszczanie kąkolem do 0,1%),
4. Waga: jednego litra nie mniej niż 725 gramów,
6. Zanieczyszczenie ogólne: nie większe niż 3%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,5%, obcych ziarn, to jest owsa, bobiku, groszku itp., nie więcej niż 2% i chwastów nie więcej niż 0,5%,
7. Naturalna obecność ziarn obcych: żyta nie więcej niż 5% i jęczmienia nie więcej niż 2%.
Jęczmień
1. Wygląd: naturalny, o żywym połysku,
2. Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,
3. Stan ziarna: zdrowe, nieporażone pleśnią,
4. Waga: 1 litra nie mniej niż 620 gramów,
5. Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15,5%,
6. Zanieczyszczenie ogólne: nie większe niż 3%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,5%, obcych ziarn, tj. owsa, bobiku, groszku itp., nie więcej niż 2% i chwastów nie więcej niż 0,5%.
Owies
1. Wygląd: naturalny, o żywym połysku,
2. Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,
3. Stan ziarna: zdrowe, nie porażone pleśnią,
4. Waga: jednego litra nie mniej, niż 430 gramów,
5. Zawartość wilgoci - nie więcej niż 15%,
6. Zanieczyszczenie ogólne: - nie większe niż 3%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,3%,
7. Naturalna obecność obcych zbóż - nie więcej niż 9%.
Proso
1. Wygląd: naturalny, z odcieniami w zależności od gatunku,
2. Zapach - normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,
3. Stan ziarna: zdrowe,
4. Waga: jednego litra nie mniej niż 650 gramów,
5. Zawartość wilgoci nie więcej niż 15%,
6. Zanieczyszczenie: - nie większe niż 3%,
7. Naturalna obecność ziarn obcych: nie więcej niż 5%,
8. Ziarn połamanych: - nie więcej niż 10%.
Gryka
1. Wygląd: naturalny,
2. Zapach: normalny, niespleśniały, bez obcych zapachów,
3. Stan ziarna: - zdrowe, nieporażone pleśnią,
4. Waga: jednego litra nie mniej niż 700 gramów,
5. Zawartość wilgoci: - nie więcej niż 15%,
6. Zanieczyszczenie: - nie większe niż 3%,
7. Naturalna obecność ziarn obcych oraz niedojrzałych: nie więcej niż 5%.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
Standarty produktów przemiału na rok gospodarczy 1947/48
Standarty produktów przemiału na rok gospodarczy 1947/48
I.
Mąka żytnia
Mąka żytnia
2. Zapach: normalny, świeży, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów
3. Smak: swoisty, niekwaśny, niegorzki,
4. Kwaśność do 7°,
5. Zawartość kąkolu nie większa niż 0,1%, sporyszu nie więcej niż 0,01%,
6. Wilgotność: nie większa niż 15%,
7. Normy techniczne:
Zawartość popiołu w przelicz. na suchą subst. | Rodzaj i grubość przemiału pozostałość na sitach | Procent mąki po przejściu przez sito | |||
Nr sita | % pozostałości. | Nr sita | % pozostałości | ||
Mąka | 80% 1,4 | 38 | 2% | 38 | 55% |
" | 90% 1,7 | 24 | 2% | 38 | 30% |
" | 97% 2 | 24 | 2% | 38 | 15% |
II.
Mąka pszenna
Mąka pszenna
2. Zapach normalny, świeży, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,
3. Smak swoisty, niekwaśny, niegorzki,
4. Kwasowość: do 5°,
5. Wilgotność: nie większa niż do 15%,
6. Normy techniczne:
Zawartość popiołu w przelicz. na suchą subst. | Rodzaj i grubość przemiału pozostałość na sitach | Procent mąki po przejściu przez sito | zawartość glutenu w % | |||
Nr sita | % pozostałości. | Nr sita | % pozostałości | |||
Mąka przen. " " | 70% 0,85% | 85 | 2% | 38 | 75 | 30% |
80% 1,25% | 27 | 2% | 38 | 60 | 25% | |
90% 1,7% | 24 | 2% | 38 | 30 | 20% | |
97% 1,9% | 24 | 2% | 38 | 24 | 18% |
Mąki nie mogą być skawalone oraz nie powinny zawierać żadnych szkodników mącznych.
III.
Otręby
Otręby
2. Zapach: świeży, niestęchły, niespleśniały, niekwaśny,
3. Smak: normalny, bez goryczy i kwasu,
4. Wilgotność: nie więcej niż 15%,
5. Kwasowość: do 10°,
6. Zanieczyszczenia odpadkami nie większe niż 3%, w tym zanieczyszczeń mineralnych nie więcej niż 1%, a nasion szkodliwych nie więcej niż 2%.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »