Sposób rozliczania się młynów z otrzymanego do przemiału zboża.

Monitor Polski

M.P.1948.34.143

Akt utracił moc
Wersja od: 2 kwietnia 1948 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 4 marca 1948 r.
wydane w porozumieniu z Ministrem Aprowizacji w sprawie sposobu rozliczania się młynów z otrzymanego do przemiału zboża.

Na podstawie § 6 rozporządzenia Ministrów: Aprowizacji oraz Przemysłu i Handlu z dnia 22 grudnia 1947 r., wydanego w porozumieniu z Ministrami: Administracji Publicznej, Ziem Odzyskanych, Rolnictwa i Reform Rolnych i Skarbu o przemiale zbóż (Dz. U. R. P. z 1948 r. Nr. 5, poz. 33), zarządza się, co następuje:
Ustala się dwa rodzaje przemiału: gospodarczy - na zlecenie rolników oraz handlowy - na zlecenie przedsiębiorstw, instytucyj i innych uprawnionych.
Standarty zboża i produktów przemiału głównych i ubocznych określają załączniki Nr 1 i 2 niniejszego zarządzenia.
Przy przemiale gospodarczym ustala się następujące rozliczenie młyna z dostawcą zboża:

1. Młyn przyjmuje do przemiału zboże niestandaryzowane i oddaje po przemiale tego zboża produkty główne i uboczne niestandaryzowane.

2. Młyn po potrąceniu opłaty za przemiał w naturze winien z pozostałego zboża wydać:

przy przemiale żyta lub pszenicy na mąkę 80% 80% mąki i 17% otrąb

przy przemiale żyta na mąkę 90%, 90% mąki i 7% otrąb

przy przemiale żyta lub pszenicy na mąkę 97% 97% mąki

przy przemiale pszenicy na mąkę 70% 70% mąki i 27% otrąb

3. Młyn może nie przyjąć do przemiału zboża o wilgotności powyżej 17% i zanieczyszczeniu ponad 5%.

Przy przemiale handlowym ustala się następujące rozliczenie młyna z dostawcą zboża:

1. Młyn przyjmuje do przemiału zboże standaryzowane i oddaje po przemiale dostawcy zboże standaryzowane główne i uboczne produkty przemiału.

2. Młyn winien wydać dostawcy:

przy przemiale żyta lub pszenicy na mąkę 80% 80% mąki i 17% otrąb

przy przemiale żyta na mąkę 90% 90% mąki i 7% otrąb

przy przemiale żyta lub pszenicy na mąkę 97% 97% mąki

przy przemiale pszenicy na mąkę 80% 80% mąki i 17% otrąb

przy przemiale pszenicy na mąkę 70% 70% mąki i 27% otrąb

W wypadku dostarczenia do młyna do przemiału handlowego zboża niestandaryzowanego, a w szczególności zawierającego więcej niż 15% wilgotności lub o zanieczyszczeniu wyższym niż 3%, młyn obowiązany jest doprowadzić takie zboże do norm standartowych i może z tego tytułu potrącić z wagi przemielonego zboża:
1.
przywilgotnościzbożaod15 do 16% - 1%
""""16 do 17% - 2%
przy wilgotności powyżej 17% - efektywny ubytek wagi zboża;

2. przy zanieczyszczeniu wyższym niż 3% - za każdy procent nadmiaru zanieczyszczenia - 1% wagi;

3. za nadmiar domieszek (ponad ilości dopuszczalne podane w normach standartowych):

a)
w życie - jęczmienia
b)
w pszenicy - żyta i jęczmienia

młyn może potrącić za każdy procent nadmiaru - 0,2% wagi.

Za doprowadzenie zboża do norm standartowych przedsiębiorstwu młyńskiemu przysługuje wynagrodzenie w wysokości poniesionych kosztów.

Określenie jakości zboża (wilgotność, zanieczyszczenie) może nastąpić na podstawie analizy, dokonanej w młynie, za zgodą zleceniodawcy. W wypadku braku zgody - o jakości zboża rozstrzyga orzeczenie laboratorium przy giełdzie zbożowo-towarowej, a do czasu ich uruchomienia orzeczenie Stacji Oceny Nasion. Koszty analizy ponosi zleceniodawca. Próby zboża pobiera, za zgodą zleceniodawcy młyn, a w braku zgody - przysięgły próbobiorca giełdy zbożowo-towarowej.
W wypadku gdy wyprodukowane przez młyn główne i uboczne produkty przemiału zawierają powyżej 15% wilgoci, młyn obowiązany jest udzielić odbiorcy bonifikaty w wysokości 1% za każdy procent nadmiernej wilgoci ponad 15%, przy czym młyn winien na etykiecie opakowania mąki oznaczyć, iż produkt jest niestandaryzowany i zawiera powyżej 15% wilgoci.
Zarządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  Nr 1

Standarty zboża przemiałowego na rok gospodarczy 1947/48.

Żyto

1. Wygląd: naturalny t. zw. typowy dla poszczególnego gatunku i odmiany o żywym połysku,

2. Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Stan ziarna: zdrowe, nie porażone pleśnią (porażenie sporyszem dopuszczalne do 0,01%, zanieczyszczenie kąkolem do 0,1%),

4. Waga: jednego litra nie mniej niż 680 gramów,

5. Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15%,

6. Zanieczyszczenie ogólne: - nie większe niż 3%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,5%, obcych ziarn, to jest owsa, bobiku, groszku itp., nie więcej niż 2% i chwastów nie więcej niż 0,5%,

7. Naturalna obecność ziarn obcych: jęczmienia nie więcej niż 3%.

Pszenica

1. Wygląd: naturalny, o żywym połysku,

2. Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Stan ziarna: zdrowe, nie porażone pleśnią (porażenie śniecią dopuszczalne do 0,01%, zanieczyszczanie kąkolem do 0,1%),

4. Waga: jednego litra nie mniej niż 725 gramów,

5.
Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15%,

6. Zanieczyszczenie ogólne: nie większe niż 3%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,5%, obcych ziarn, to jest owsa, bobiku, groszku itp., nie więcej niż 2% i chwastów nie więcej niż 0,5%,

7. Naturalna obecność ziarn obcych: żyta nie więcej niż 5% i jęczmienia nie więcej niż 2%.

Jęczmień

1. Wygląd: naturalny, o żywym połysku,

2. Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Stan ziarna: zdrowe, nieporażone pleśnią,

4. Waga: 1 litra nie mniej niż 620 gramów,

5. Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15,5%,

6. Zanieczyszczenie ogólne: nie większe niż 3%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,5%, obcych ziarn, tj. owsa, bobiku, groszku itp., nie więcej niż 2% i chwastów nie więcej niż 0,5%.

Owies

1. Wygląd: naturalny, o żywym połysku,

2. Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Stan ziarna: zdrowe, nie porażone pleśnią,

4. Waga: jednego litra nie mniej, niż 430 gramów,

5. Zawartość wilgoci - nie więcej niż 15%,

6. Zanieczyszczenie ogólne: - nie większe niż 3%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,3%,

7. Naturalna obecność obcych zbóż - nie więcej niż 9%.

Proso

1. Wygląd: naturalny, z odcieniami w zależności od gatunku,

2. Zapach - normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Stan ziarna: zdrowe,

4. Waga: jednego litra nie mniej niż 650 gramów,

5. Zawartość wilgoci nie więcej niż 15%,

6. Zanieczyszczenie: - nie większe niż 3%,

7. Naturalna obecność ziarn obcych: nie więcej niż 5%,

8. Ziarn połamanych: - nie więcej niż 10%.

Gryka

1. Wygląd: naturalny,

2. Zapach: normalny, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Stan ziarna: - zdrowe, nieporażone pleśnią,

4. Waga: jednego litra nie mniej niż 700 gramów,

5. Zawartość wilgoci: - nie więcej niż 15%,

6. Zanieczyszczenie: - nie większe niż 3%,

7. Naturalna obecność ziarn obcych oraz niedojrzałych: nie więcej niż 5%.

ZAŁĄCZNIK  Nr 2

Standarty produktów przemiału na rok gospodarczy 1947/48

I.

Mąka żytnia

1. Barwa: jednolita od szarawej do białej z odcieniami w zależności od wysokości przemiału i od grubości i ilości łuski,

2. Zapach: normalny, świeży, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów

3. Smak: swoisty, niekwaśny, niegorzki,

4. Kwaśność do 7°,

5. Zawartość kąkolu nie większa niż 0,1%, sporyszu nie więcej niż 0,01%,

6. Wilgotność: nie większa niż 15%,

7. Normy techniczne:

Zawartość popiołu w przelicz. na suchą subst.Rodzaj i grubość przemiału pozostałość na sitachProcent mąki po przejściu przez sito
Nr sita% pozostałości.Nr sita% pozostałości
Mąka80% 1,4382%3855%
"90% 1,7242%3830%
"97% 2242%3815%

II.

Mąka pszenna

1. Barwa: jednolita od jasnoszarej do białe] z odcieniami żółtawymi w zależności od wysokości przemiału i od grubości i jakości łusek,

2. Zapach normalny, świeży, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Smak swoisty, niekwaśny, niegorzki,

4. Kwasowość: do 5°,

5. Wilgotność: nie większa niż do 15%,

6. Normy techniczne:

Zawartość popiołu w przelicz. na suchą subst.Rodzaj i grubość przemiału pozostałość na sitachProcent mąki po przejściu przez sitozawartość glutenu w %
Nr sita% pozostałości.Nr sita% pozostałości
Mąka przen.

"

"

70% 0,85%852%387530%
80% 1,25%272%386025%
90% 1,7%242%383020%
97% 1,9%242%382418%

Mąki nie mogą być skawalone oraz nie powinny zawierać żadnych szkodników mącznych.

III.

Otręby

1. Barwa: naturalna, szara z odcieniami w zależności od rodzaju przemielanego zboża,

2. Zapach: świeży, niestęchły, niespleśniały, niekwaśny,

3. Smak: normalny, bez goryczy i kwasu,

4. Wilgotność: nie więcej niż 15%,

5. Kwasowość: do 10°,

6. Zanieczyszczenia odpadkami nie większe niż 3%, w tym zanieczyszczeń mineralnych nie więcej niż 1%, a nasion szkodliwych nie więcej niż 2%.