Sposób rozliczania się młynów z otrzymanego do przemiału zboża.
M.P.1949.A-32.479
Akt utracił mocZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 4 maja 1949 r.
wydane w porozumieniu z Ministrem Skarbu w sprawie sposobu rozliczania się młynów z otrzymanego do przemiału zboża.
Normy powyższe odnoszą się do przemiału przy maksymalnej dopuszczalnej granicy rozkurzu 3%. Przy rozkurzu niższym niż 3% ulegają odpowiedniemu powiększeniu ilości wydawanych otrąb.
1. przy wilgotności zboża: od 16% do 16,5% - 1% wagi zboża, przy wilgotności zboża: od 16,5 do 17% - 2% wagi zboża, przy wilgotności powyżej 17% odlicza się za każdy % nadmiaru wilgotności ponad normę standartową - 1,3% wagi zboża.
młyn może potrącić za każdy % nadmiaru domieszek: do 10% - 0,3% wagi zboża, powyżej zaś 10% - 0,5% wagi zboża.
ZAŁĄCZNIK Nr 1
Standardy zboża przemiałowego
Standardy zboża przemiałowego
Pszenica
Zawartość obcych ziaren uprawnych oraz uszkodzonych i porośniętych nie może przekraczać 3%.
Jęczmień
Owies
Proso
Gryka
ZAŁĄCZNIK Nr 2
Standardy produktów przemiału
Standardy produktów przemiału
I.
Mąka żytnia
Mąka żytnia
Zawartość popiołu w przel. na suchą substancję | Rodzaj i grub. przem. | ||
Nr sita | % pozost. max. na sitach | ||
Mąka typu 65% I gat. (od 0 -65) | od 0,72% do 0,88% | 9xx | 3% |
" " " II " (od 65-72) | nie wyżej 2,8% | pastewna | |
" " 82% | od 1,32% do 1,44% | 7xx | 10% |
" " 97% | do 1,9% do 2% | 14 (drut) | 3% |
II.
Mąka pszenna
Mąka pszenna
Zawart. popiołu w przel. na such. substancję | Rodzaj i grub. przemiału | Przech. max. przez sito | Zawart. glutenu | ||
Nr sita | max. pozost. na sitach | ||||
Mąka typu 50% I gat. (od 0-50) | Od 0,51% do 058% | 5xx | 3% | 12xx 73% | 25% |
Mąka typu 50% II gat. od 50-72) | od 1,2% do 1,45% | - | - | - - | - |
Mąka typu 67% I gat. (od 0-67) | od 0,63% do 0,74% | 7xx | 3% | 12xx 74% | 25% |
Mąka typu 67% II gat. (od 67-72) | nie wyżej 2,1% | pastewna | - | - | |
Mąka typu 72% | od 0,75% do 0,85% | 7x.x | 3% | 12xx 75% | 25% |
Mąka typu 97% | od 1,9% do 2% | 14 drut | 3% | - - | 18% |
III.
Kaszka manna
Kaszka manna
IV.
Kasza jęczmienna 63%
Kasza jęczmienna 63%
V.
Kasza gryczana
Kasza gryczana
VI.
Kasza jaglana
Kasza jaglana
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »