Sposób rozliczania się młynów z otrzymanego do przemiału zboża.

Monitor Polski

M.P.1949.A-32.479

Akt utracił moc
Wersja od: 25 maja 1949 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 4 maja 1949 r.
wydane w porozumieniu z Ministrem Skarbu w sprawie sposobu rozliczania się młynów z otrzymanego do przemiału zboża.

Na podstawie § 8 rozporządzenia Ministrów: Aprowizacji oraz Przemysłu i Handlu z dnia 28 września 1948 r., wydanego w porozumieniu z Ministrami: Administracji Publicznej, Ziem Odzyskanych, Rolnictwa i Reform Rolnych oraz Skarbu o przemiale zbóż (Dz. U. R. P. Nr 49, poz. 377) oraz art. 21 ustawy z dnia 10 lutego 1949 r. o zmianie organizacji naczelnych władz gospodarki narodowej (Dz. U. R. P. Nr 7, poz. 43) zarządza się co następuje:
Ustala się dwa rodzaje przemiału: gospodarczy oraz handlowy. W rozumieniu niniejszego zarządzenia przemiał gospodarczy jest to przemiał na zlecenie producenta rolnego, zaś przemiał handlowy jest to przemiał na zlecenie Polskich Zakładów Zbożowych.
Standardy zboża i produktów przemiału głównych i ubocznych określają załączniki 1 i 2 niniejszego zarządzenia.
Przy przemiale gospodarczym zboża do 17% wilgotności i do 5% zanieczyszczenia ustala się następujące rozliczenie młyna z dostawcą zboża:
1)
Młyn przyjmuje do przemiału zboże niestandaryzowane i oddaje po przemiale tego zboża produkty główne i uboczne niestandaryzowane,
2)
Młyn winien wydać za 100 kg przyjętego do przemiału zboża:
a)
przy przemiale żyta na mąkę 65%: 65 kg mąki I gat. (od 0 do 65), 7 kg mąki II gat. (pośledniej od 65-72) oraz 25 kg otrąb lub 65 kg mąki i 32 kg otrąb.
b)
przy przemiale żyta na mąkę 82%: 82 kg mąki 15 kg otrąb,
c)
przy przemiale żyta na mąkę 97%: 97 kg mąki,
d)
przy przemiale pszenicy na mąkę 50%: 50 kg mąki I gat. (od 0 do 50), 22 kg mąki II gat. (od 50 do 72) oraz 25 kg otrąb,
e)
przy przemiale pszenicy na mąkę 67%: 67 kg mąki I gat. (od 0 do 67), 5 kg mąki II gat. (od 67 do 72) oraz 25 kg otrąb lub 67 kg mąki i 30 kg otrąb,
f)
przy przemiale pszenicy na mąkę 72%: 72 kg mąki oraz 25 kg otrąb,
g)
przy przemiale pszenicy na mąkę 97%: 97 kg mąki.
3)
Młyn może nie przyjąć do przemiału zboża o wilgotności powyżej 17% wzgl. o zanieczyszczeniu ponad 5%, w czym do 1% zanieczyszczeń mineralnych. Przy przyjęciu przez młyn do przemiału zboża o wilgotności powyżej 17% wzgl. zanieczyszczeniu powyżej 5% - następuje porozumienie odnośnie rozliczenia ilościowego.
Przy przemiale handlowym ustala się następująca rozliczenie młyna z dostawcą zboża:
1.
Młyn przyjmuje do przemiału zboże standaryzowane i oddaje po przemiale standaryzowane główne i uboczne produkty przemiału.
2.
Młyn winien wydać za 100 kg przyjętego do przemiału zboża:
a)
przy przemiale żyta na mąkę 65% nie mniej niż 65 kg mąki I gat. (od 0 do 65), nie więcej jak 7 kg mąki II gat. (pośledniej - od 65-72) oraz nie mniej od 25 kg otrąb,
b)
przy przemiale żyta na mąkę 82%; nie mniej niż 82 kg mąki i nie więcej od 15 kg otrąb,
c)
przy przemiale żyta na mąkę 97%: 97 kg mąki,
d)
przy przemiale pszenicy na mąkę 50%: ogółem 72 kg mąki, z czego 50 kg mąki I gat. (od 0 do 50), 22 kg mąki II gatunku (od 50-72) oraz 25 kg otrąb,
e)
przy przemiale pszenicy na mąkę 67%: nie mniej niż 67 kg mąki I gat. (od 0 do 67), nie więcej niż 5 kg mąki II gat. (od 67 do 72) oraz nie mniej jak 23 kg otrąb, lub też nie mniej niż 67 kg mąki i nie więcej niż 30 kg otrąb,
f)
przy przemiale pszenicy na mąkę 72%: nie mniej niż 72 kg mąki oraz 25 kg otrąb,
g)
przy przemiale pszenicy na mąkę 97%: 97 kg mąki.

Normy powyższe odnoszą się do przemiału przy maksymalnej dopuszczalnej granicy rozkurzu 3%. Przy rozkurzu niższym niż 3% ulegają odpowiedniemu powiększeniu ilości wydawanych otrąb.

W przypadku dostarczenia do przemiału handlowego zboża niestandaryzowanego, a w szczególności zawierającego powyżej 15,5% wilgotności wzgl. o zanieczyszczeniu wyższym niż 3%, młyn obowiązany jest doprowadzić takie zboże do norm standartowych i może z tego tytułu potrącić z wagi przemielonego zboża:

1. przy wilgotności zboża: od 16% do 16,5% - 1% wagi zboża, przy wilgotności zboża: od 16,5 do 17% - 2% wagi zboża, przy wilgotności powyżej 17% odlicza się za każdy % nadmiaru wilgotności ponad normę standartową - 1,3% wagi zboża.

2.
Przy zanieczyszczeniu wyższym od 3% odlicza się za każdy % nadmiaru zanieczyszczenia: od 3 do 5% po 1,2% wagi zboża, powyżej zaś 5% zanieczyszczenia po 1,4% wagi zboża.
3.
Za nadmiar domieszek ponad ilości dopuszczalne podane w normach standartowych:
a)
w życie - jęczmienia,
b)
w pszenicy - żyta i jęczmienia,

młyn może potrącić za każdy % nadmiaru domieszek: do 10% - 0,3% wagi zboża, powyżej zaś 10% - 0,5% wagi zboża.

4.
Za doprowadzenie zboża do norm standartowych młynowi przysługuje prawo pobrania wynagrodzenia w wysokości poniesionych kosztów.
Określenie jakości zboża (wilgotność, zanieczyszczenia, domieszki) może nastąpić na podstawie analizy, dokonanej w młynie, za zgodą zleceniodawcy. W wypadku braku zgody o jakości zboża rozstrzyga orzeczenie laboratorium właściwej Giełdy Zbożowo-Towarowej. Koszty analizy ponosi zleceniodawca. Próby zboża pobierają za zgodą zleceniodawcy młyn - a w braku zgody - przysięgły próbobierca Giełdy Zbożowo-Towarowej.
W przypadku, gdy wydawane przez młyn główne i uboczne produkty przemiału zawierają powyżej 15,5% wilgotności, młyn obowiązany jest udzielić odbiorcy bonifikaty w wysokości 1,1% za każdy procent nadmiaru wilgotności ponad 15,5%, przy czym młyn obowiązany jest na etykiecie na opakowaniu zaznaczyć, iż produkt jest niestandaryzowany i zawiera powyżej 15,5% wilgoci.
Zarządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  Nr 1

Standardy zboża przemiałowego

Żyto
1.
Wygląd: naturalny t. j. typowy dla poszczególnego gatunku i odmiany, o żywym połysku.
2.
Zapach: naturalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów.
3.
Stan ziarna: zdrowe, suche, niezagrzane, normalnie doczyszczone, nieporażone pleśnią, porażenie sporyszem dopuszczalne do 0,1%.
4.
Waga: jednego litra nie mniej niż 700 gramów.
5.
Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15,5%.
6.
Zanieczyszczenie ogólne: nie większe niż 3%, w tym: części mineralnych nie więcej niż 0,5%, szkodliwych chwastów nie więcej niż 0,5%, obcych ziaren t. j. owsa, bobiku, groszku i t. p. nie więcej niż 2%. Zawartość obcych ziaren uprawnych (pszenica nie zalicza się do obcych ziaren) oraz uszkodzonych i porośniętych nie może przekraczać 3%, z tym, że zawartość obcych ziaren wraz z zanieczyszczeniem nie może przekraczać łącznie 5%.

Pszenica

1.
Wygląd: naturalny o żywym połysku.
2.
Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów.
3.
Stan ziarna: zdrowe, suche, niezagrzane, normalnie doczyszczone (porażenie śniecią cuchnącą dopuszczalne do 0,1%).
4.
Waga: jednego litra nie mniej niż 745 gramów,
5.
Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15,5%.
6.
Zanieczyszczenia ogólne: nie większe niż 3%, w tym: części mineralnych nie więcej niż 0,5%, szkodliwych chwastów nie więcej niż 0,5%, obcych ziaren nie więcej niż 2%.

Zawartość obcych ziaren uprawnych oraz uszkodzonych i porośniętych nie może przekraczać 3%.

Jęczmień

1.
Wygląd: naturalny o żywym połysku.
2.
Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniaiy, bez obcych zapachów.
3.
Stan ziarna: zdrowe, suche, niezagrzane, normalnie doczyszczone.
4.
Waga jednego litra nie mniej niż 650 gramów.
5.
Zawartość wilgoci: nie mniej niż 15,5%.
6.
Zanieczyszczenie ogólne: nie większe niż 3%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,5%, szkodliwych chwastów nie więcej niż 0,5%, obcych ziaren nie więcej niż 2%. Zawartość obcych ziaren uprawnych oraz uszkodzonych i porośniętych nie może przekraczać 4%.

Owies

1.
Wygląd: naturalny o żywym połysku.
2.
Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów.
3.
Stan ziarna: zdrowe, dojrzałe, niezagrzane, normalnie doczyszczone, nieporażone pleśnią.
4.
Waga: jednego litra nie mniej niż 490 gramów.
5.
Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15%.
6.
Zanieczyszczenie ogólne: nie większe niż 3%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,5%, szkodliwych chwastów nie więcej niż 0,75% (w czym życicy najwyżej do 0,5%), obcych ziaren nie więcej niż 1,75%. Zawartość obcych ziaren uprawnych oraz uszkodzonych i porośniętych nie może przekraczać 3%.

Proso

1.
Wygląd: naturalny z odcieniami w zależności od gatunków.
2.
Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów.
3.
Stan ziarna: zdrowe, dojrzałe, niezagrzane, niespleśniałe, normalnie doczyszczone.
4.
Waga: jednego litra nie mniej niż 650 gramów.
5.
Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15%.
6.
Zanieczyszczenie ogólne nie większe niż 3%.
7.
Zawartość obcych ziaren nie więcej niż 5%, ziaren uszkodzonych i porośniętych nie więcej niż 10%.

Gryka

1.
Wygląd: naturalny.
2.
Zapach normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów.
3.
Stan ziarna: zdrowe, dojrzałe, niezagrzane, niespleśniałe, normalnie doczyszczone.
4.
Waga: jednego litra nie mniej niż 600 gramów.
5.
Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15%.
6.
Zanieczyszczenie ogólne nie większe niż 3%.
7.
Zawartość ziaren obcych i niedojrzałych nie więcej niż 10%.

ZAŁĄCZNIK  Nr 2

Standardy produktów przemiału

I.

Mąka żytnia

1.
Barwa: jednolita od szarawej do białej z odcieniami w zależności od gatunku ziarna.
2.
Zapach: normalny, świeży, niestęchły, niespleśniały, bez innych obcych zapachów.
3.
Smak: właściwy dla poszczególnych gatunków mąki, niekwaśny, niegorzki.
4.
Kwasowość: 7° (w zawiesinie).
5.
Zawartość: kąkolu nie więcej niż 0,1%, sporyszu zaś nie więcej niż 0,01%.
6.
Wilgotność: nie więcej niż 15%.
7.
Normy techniczne:
Zawartość popiołu w przel. na suchą substancjęRodzaj i grub. przem.
Nr sita% pozost. max. na sitach
Mąka typu 65% I gat. (od 0 -65)od 0,72% do 0,88%9xx3%
" " " II " (od 65-72)nie wyżej 2,8%pastewna
" " 82%od 1,32% do 1,44%7xx10%
" " 97%do 1,9% do 2%14 (drut)3%

II.

Mąka pszenna

1.
Barwa: jednolita od jasnoszarej do białej z odcieniami żółtymi w zależności od gatunku ziarna.
2.
Zapach: normalny, świeży, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów.
3.
Smak: słodkawy, właściwy dla poszczególnych gatunków mąki, niekwaśny, niegorzki.
4.
Kwasowość: do 5° (w zawiesinie).
5.
Wilgotność: nie więcej niż 15%.
6.
Normy techniczne:
Zawart. popiołu w przel. na such. substancjęRodzaj i grub. przemiałuPrzech. max. przez sitoZawart. glutenu
Nr sitamax. pozost. na sitach
Mąka typu 50% I gat. (od 0-50)Od 0,51% do 058%5xx3%12xx 73%25%
Mąka typu 50% II gat. od 50-72)od 1,2% do 1,45%--- --
Mąka typu 67% I gat. (od 0-67)od 0,63% do 0,74%7xx3%12xx 74%25%
Mąka typu 67% II gat. (od 67-72)nie wyżej 2,1%pastewna--
Mąka typu 72%od 0,75% do 0,85%7x.x3%12xx 75%25%
Mąka typu 97%od 1,9% do 2%14 drut3%- -18%

III.

Kaszka manna

1.
Wygląd: jednolity, bez widocznych śladów części otrębowych.
2.
Zapach: świeży, niespleśniały, niestęchły, bez obcych zapachów.
3.
Smak: słodkawy, niegorzki, niekwaśny, nie trzeszczący w zębach.
4.
Kwasowość: do 2,5° (w zawiesinie).
5.
Wilgotność: nie więcej niż 14,5%.
6.
Normy techniczne:
a)
zawartość popiołu w przeliczeniu na suchą substancję od 0,55% do 0,75% (w zależności od gatunku pszenicy, z której została wyprodukowana; manna z pszenic twardych będzie miała % popiołu większy, aniżeli z pszenic miękkich),
b)
rodzaj i grubość przemiału: przejście przez sito Nr 23 nie więcej jak 8%, przejście przez sito Nr 38 nie więcej niż 2%.

IV.

Kasza jęczmienna 63%

1.
Wygląd: jednolity, o barwie od szarawej do białej.
2.
Zapach: normalny, świeży, niestęchły, niespleśniały.
3.
Smak: właściwy, niegorzki, niekwaśny, nie trzeszczący w zębach.
4.
Wilgotność: nie wyżej niż 15%.
5.
Normy techniczne:
a)
zawartość mineralnych zanieczyszczeń nie może przekraczać 0,25%,
b)
zawartość mąki w kaszy nie może przekraczać 2%,
c)
zawartość ziaren nie w pełni obłuskanych nie może przekraczać 2,5%,
d)
nie może zawierać śladów szkodników mącznych.

V.

Kasza gryczana

1.
Wygląd: normalny.
2.
Zapach: świeży, niestęchły, niespleśniały.
3.
Smak: właściwy, niekwaśny.
4.
Wilgotność: nie więcej niż 14%.
5.
Normy techniczne:
a)
ogólna ilość zanieczyszczeń nie może przekraczać 0,5%, w czym zanieczyszczeń mineralnych nie więcej niż 1%.
b)
ziaren bitych, łamanych nie więcej niż 5%.

VI.

Kasza jaglana

1.
Wygląd: jednolity o barwie żółtawej, formy okrągłej ziarenek.
2.
Zapach: świeży, niestęchły, niespleśniały.
3.
Smak: normalny, niegorzki, niekwaskowaty.
4.
Wilgotność: nie więcej niż 14%.
5.
Normy techniczne:
a)
ogólne zanieczyszczenie (łuski i obce ziarna i t. p.) nie może przekraczać 2%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,1%,
b)
ziaren bitych i połamanych, przechodzących przez sito z okrągłymi otworami o średn. 1,4 mm i pozostających na sicie o średnicy 1 mm - nie może być więcej niż 2%,
c)
% sieczki i mączki nie może przekraczać 2%,
d)
kasza winna być wolna od szkodników mącznych.