§ 2. - Społeczna kontrola handlu, gastronomii i niektórych usług.

Monitor Polski

M.P.1964.70.324

Akt utracił moc
Wersja od: 21 października 1964 r.
§  2.
1.
Kontrola wykonywana jest przez kontrolerów społecznych powoływanych na czas określony przez wojewódzkie komisje związków zawodowych spośród osób o nieposzlakowanej przeszłości, odznaczających się wysokimi zaletami społeczno-etycznymi. Kontrolerami społecznymi, obok robotników, powinni być pracownicy umysłowi i renciści.
2.
Kontrolę zarządza właściwa dla danego terenu instancja związków zawodowych (wojewódzka lub powiatowa komisja związków zawodowych) po porozumieniu z prezydium właściwej rady narodowej lub organem Państwowej Inspekcji Handlowej.
3.
Kontrola może być przeprowadzona z inicjatywy instancji związkowej lub innej organizacji społecznej, komitetu blokowego albo kontrolera społecznego.