Specjalizacja indywidualnych gospodarstw rolnych i zespołów rolników oraz kooperacja w rolnictwie.
M.P.1978.30.108
Akt utracił mocUCHWAŁA Nr 107
RADY MINISTRÓW
z dnia 4 sierpnia 1978 r.
w sprawie specjalizacji indywidualnych gospodarstw rolnych i zespołów rolników oraz kooperacji w rolnictwie.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
Minimum produktów roślinnych i powierzchni zasiewów dla specjalistycznych gospodarstw rolnych i zespołów.
Minimum produktów roślinnych i powierzchni zasiewów dla specjalistycznych gospodarstw rolnych i zespołów.
Lp. | Kierunek specjalizacji | Ilość ziemiopłodów dostarczonych jednostkom gospodarki uspołecznionej lub powierzchnia upraw objęta umowami o ich dostarczenie | |||
w q z 1 ha przeliczeniowego gruntów ornych | w % powierzchni zasiewów | przypadająca na gospodarstwo indywidualne | przypadająca na zespół rolników | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1 | Rośliny zbożowe, oleiste, strączkowe jadalne (poszczególne gatunki albo razem) | 15 | - | 120 q | 360 q |
2 | Ziemniaki: | ||||
a) przemysłowe | 42 | - | 300 q | 900 q | |
b) jadalne | 36 | - | 200 q | 600 q | |
c) jadalne wczesne albo specjalne | 20 | - | 100 q | 300 q | |
d) sadzeniaki | 22 | - | 150 q | 450 q | |
3 | Buraki cukrowe albo cykoria | 45 | - | 600 q | 1.800 q |
4 | Tytoń albo rośliny włókniste, albo zioła | - | 15 | 0,80 ha | 2,50 ha |
5 | Chmiel albo wiklina | - | 15 | 1,50 ha | 4,00 ha |
6 | Nasiona rolnicze | - | 20 | 2,00 ha | 6,00 ha |
7 | Nasiona ogrodnicze albo materiał szkółkarski | - | 15 | 0,50 ha | 2,00 ha |
8 | Owoce jagodowe albo pestkowe | - | 30 | 1,00 ha | 5,00 ha |
9 | Owoce ziarnkowe | - | 50 | 3,00 ha | 10,00 ha |
10 | Warzywa gruntowe | - | 30 | 2,00 ha | 5,00 ha |
11 | Warzywa i owoce - łączna powierzchnia ich uprawy | - | 60 | 2,00 ha | 6,00 ha |
12 | Warzywa przyspieszone z wysokich tuneli foliowych | - | - | 1.000 m2 | 2.500 m2 |
70 q | 175 q | ||||
13 | Warzywa szklarniowe | - | - | 600 m2 | 1.800 m2 |
70 q | 220 q | ||||
14 | Pieczarki | - | - | 400 m2 | 1.000 m2 |
80 q | 200 q |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
Minimum produktów zwierzęcych dla specjalistycznych gospodarstw rolnych i zespołów.
Minimum produktów zwierzęcych dla specjalistycznych gospodarstw rolnych i zespołów.
Lp. | Kierunek specjalizacji | Ilość produktów dostarczonych jednostkom gospodarki uspołecznionej w ciągu roku | ||||
z 1 ha | ogólna | |||||
użytków rolnych | z gospodarstwa | z zespołu | ||||
1 | Bydło mleczne - mleko | 3.000 l | 18.000 l | 60.000 l | ||
2 | Bydło mleczne - mleko | 2.500 l | 15.000 l | 45.000 l | ||
i młode bydło rzeźne | 250 kg | 1.500 kg | 4.500 kg | |||
3 | Młode bydło rzeźne | 1.000 kg | 6.000 kg | 20.000 kg | ||
4 | Trzoda chlewna | 800 kg | 4.000 kg | 12.000 kg | ||
5 | Owce: wełna | 35 kg | 210 kg | 630 kg | ||
żywiec | 250 kg | 1.500 kg | 4.500 kg | |||
6 | Produkcja drobiarska: | |||||
- kurczęta rzeźne | - | 60.000 kg | 180.000 kg | |||
- kaczki rzeźne | - | 30.000 kg | 90.000 kg | |||
- indyki rzeźne | - | 20.000 kg | 60.000 kg | |||
- gęsi rzeźne | - | 6.000 kg | 18.000 kg | |||
- jaja spożywcze | - | 18.000 kg | 80.000 kg | |||
7 | Pasieki: liczba pni pszczelich | - | 30 szt. | 100 szt. | ||
towarowa produkcja miodu | - | 300 kg | 1.000 kg | |||
8 | Towarowa produkcja z 1 ha lustra wody: | |||||
Ryby: - ryby konsumpcyjne | 300 kg | 400 kg | ||||
- narybek i kroczki | 250 kg | 300 kg | ||||
- ryby konsumpcyjne i materiał zarybieniowy | 300 kg | 400 kg |
Uwaga 2: Przy kierunku specjalizacji-bydło mleczne i młode bydło rzeźne (lp. 2) może być stosowane przeliczenie mleka na żywiec i żywca na mleko w relacji 6 l mleka = 1 kg żywca; odchylenia od ustalonych kryteriów nie mogą przekraczać 20%.
Przy kierunku specjalizacji - owce (lp. 5) może być stosowane przeliczenie wełny na żywiec i żywca na wełnę w relacji 0,1 kg wełny = 1 kg żywca.
Uwaga 3: Ilość produktów dla kierunków specjalizacji określonych pod lp. 1 do 5 oblicza się mnożąc ustaloną w tabeli ilość produktów dostarczonych w skali rocznej z 1 ha użytków rolnych i z gospodarstwa lub zespołu rolników przez ustalony dla danego gospodarstwa lub zespołu rolników wskaźnik wynikający z podzielenia liczby hektarów przeliczeniowych użytków rolnych przez liczbę hektarów fizycznych użytków rolnych, przy czym liczbę hektarów przeliczeniowych ustala się według następujących wskaźników:
Grunty orne | Użytki zielone | ||
Klasa gleby | wskaźnik bonitacji | Klasa gleby | wskaźnik bonitacji |
I | 1,8 | I | 1,8 |
II | 1,6 | II | 1,6 |
IIIa | 1,25 | - | - |
III | 1,2 | ||
IIIb | 1,15 | - | - |
IVa | 1,05 | - | - |
IV | 1,0 | ||
IVb | 0,95 | - | - |
V | 0,8 | V | 0,8 |
VI | 0,5 | VI | 0,5 |
Wskaźnik 1,25 stanowi górną granicę przy przeliczeniu i stosuje się go również do gospodarstw i zespołów rolników, w których przeciętny wskaźnik bonitacji użytków rolnych jest większy od 1,25.
Uwaga 4: Zaliczenie ferm hodowlanych drobiu do gospodarstw specjalistycznych następuje na podstawie odrębnych kryteriów.
ZAŁĄCZNIK Nr 3
Wysokość umorzenia kredytów inwestycyjnych i opłat w stosunku do kosztów inwestycji.
Wysokość umorzenia kredytów inwestycyjnych i opłat w stosunku do kosztów inwestycji.
Tytuł poniesionych kosztów | Wysokość umorzenia | ||
Zespołom | Posiadaczom gospodarstw rolnych | ||
specjalistycznych | nie uznanych za specjalistyczne gospodarstwa rolne | ||
1 | 2 | 3 | 4 |
1) budowa, adaptacja, remont kapitalny lub nabycie budynków inwentarskich dla krów mlecznych | 65% kosztów | 50% kosztów | 30% kosztów |
2) budowa, adaptacja, remont kapitalny lub nabycie budynków inwentarskich dla pozostałego bydła, trzody chlewnej, owiec, a ponadto pasiek pszczelich, stawów i towarzyszących urządzeń rybackich | 55% kosztów | 35% kosztów | 20% kosztów |
3) budowa, remont kapitalny lub nabycie obiektów związanych z produkcją, przerobem i konserwacją pasz | 70% kosztów | 50% kosztów | 30% kosztów |
4) budowa urządzeń melioracyjnych, zaopatrzenia w wodę, budowa, rozbudowa, modernizacja, nabycie i montaż urządzeń elektryfikacyjnych oraz urządzeń nawadniających | 50% kosztów | 25% kosztów | 15% kosztów |
5) budowa, remont kapitalny lub nabycie przechowalni produktów rolniczych, sortowni i czyszczalni, suszarni, a także trwałych konstrukcji plantacji chmielu oraz nasadzeń drzew owocowych | 45% kosztów | 20% kosztów | - |
6) budowa, remont kapitalny lub nabycie budynków: | |||
a) dla drobiu, z wyjątkiem brojlerów | 45% kosztów | 25% kosztów | 10% kosztów |
b) do produkcji brojlerów | 45% kosztów | - | - |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »