§ 6. - Rodzaje i kategorie handlowych zakładów i punktów gastronomicznych.

Monitor Polski

M.P.1974.28.171

Akt utracił moc
Wersja od: 21 lipca 1980 r.
§  6. 5
 
1.
Zaszeregowania placówek gastronomicznych do rodzaju i kategorii handlowej dokonują:
1)
w odniesieniu do placówek gastronomicznych prowadzonych przez jednostki gospodarki uspołecznionej - właściwe terenowe organy administracji państwowej stopnia podstawowego na wniosek jednostki organizacyjnej, której placówki te są podporządkowane,
2)
w odniesieniu do nie uspołecznionych placówek gastronomicznych - właściwe terenowe organy administracji państwowej stopnia podstawowego.
2.
Zaszeregowania wagonów restauracyjnych, barów i bufetów w pociągach oraz restauracji i bufetów na statkach żeglugi przybrzeżnej i śródlądowej dokonują terenowe organy administracji państwowej stopnia podstawowego, właściwe ze względu na siedzibę jednostki organizacyjnej, do której placówki te należą, na wniosek tej jednostki.
3.
Wnioski, o których mowa w ust. 1 i 2, powinny zawierać stwierdzenie, że placówka gastronomiczna odpowiada obowiązującym warunkom i kryteriom zaszeregowania.
5 § 6:

- zmieniony przez § 1 pkt 1 zarządzenia z dnia 14 kwietnia 1976 r. (M.P.76.20.92) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 6 maja 1976 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 3 zarządzenia z dnia 28 czerwca 1980 r. (M.P.80.17.86) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 21 lipca 1980 r.