§ 2. - Rodzaje i kategorie handlowych zakładów i punktów gastronomicznych.

Monitor Polski

M.P.1974.28.171

Akt utracił moc
Wersja od: 21 lipca 1980 r.
§  2.
1.
Placówki gastronomiczne dzielą się na:
1)
zakłady gastronomiczne, do których zalicza się:
a)
restauracje, jadłodajnie i bary restauracyjne,
b)
samoobsługowe bary szybkiej obsługi (w tym mleczne), przekąskowe oraz uniwersalne,
c)
kawiarnie, herbaciarnie, cukiernie, winiarnie, miodosytnie i piwiarnie oraz odpowiadające im bary samoobsługowe,
d)
bary rozrywkowe i bary alkoholowe,
2)
punkty gastronomiczne, do których zalicza się: bufety, smażalnie, pijalnie i lodziarnie.
2.
Zaszeregowanie placówek gastronomicznych do odpowiedniego rodzaju jest uzależnione od:
1)
rodzaju sprzedawanych wyrobów kulinarnych i ciastkarskich oraz towarów handlowych,
2)
rodzaju lub mocy napojów alkoholowych dopuszczonych do sprzedaży w danej placówce bądź nieprowadzenia sprzedaży tych napojów,
3)
rodzaju i zakresu usług podstawowych i dodatkowych świadczonych konsumentom,
4)
stosowanych form obsługi konsumentów,
5)
warunków lokalowych i technicznych prowadzenia określonej działalności gastronomicznej.