§ 2. - Rodzaje i kategorie handlowych zakładów i punktów gastronomicznych.
Monitor Polski
M.P.1974.28.171
Akt utracił moc Wersja od: 21 lipca 1980 r.
§ 2.
1.
Placówki gastronomiczne dzielą się na:1)
zakłady gastronomiczne, do których zalicza się:a)
restauracje, jadłodajnie i bary restauracyjne,b)
samoobsługowe bary szybkiej obsługi (w tym mleczne), przekąskowe oraz uniwersalne,c)
kawiarnie, herbaciarnie, cukiernie, winiarnie, miodosytnie i piwiarnie oraz odpowiadające im bary samoobsługowe,d)
bary rozrywkowe i bary alkoholowe,2)
punkty gastronomiczne, do których zalicza się: bufety, smażalnie, pijalnie i lodziarnie.2.
Zaszeregowanie placówek gastronomicznych do odpowiedniego rodzaju jest uzależnione od:1)
rodzaju sprzedawanych wyrobów kulinarnych i ciastkarskich oraz towarów handlowych,2)
rodzaju lub mocy napojów alkoholowych dopuszczonych do sprzedaży w danej placówce bądź nieprowadzenia sprzedaży tych napojów,3)
rodzaju i zakresu usług podstawowych i dodatkowych świadczonych konsumentom,4)
stosowanych form obsługi konsumentów,5)
warunków lokalowych i technicznych prowadzenia określonej działalności gastronomicznej.