Rejestry państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mięso, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, niejadalne surowce zwierzęce, pasze.
M.P.2000.28.589
Akt utracił mocOBWIESZCZENIE
GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII
z dnia 25 sierpnia 2000 r.
w sprawie rejestrów państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mięso, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, niejadalne surowce zwierzęce, pasze.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
REJESTR PAŃSTW, Z KTÓRYCH MOŻE BYĆ PRZYWOŻONE I PRZEWOŻONE PRZEZ TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ: ŚWIEŻE MIĘSO, PODROBY ORAZ JELITA NATURALNE: WOŁOWE, CIELĘCE, BARANIE, JAGNIĘCE, KOZIE, WIEPRZOWE; ŚWIEŻE MIĘSO I PODROBY DROBIOWE; MLEKO I PRZETWORY MLECZNE; PRZEDŻOŁĄDKI WOŁOWE I BARANIE; TŁUSZCZE TOPIONE, SMALEC; RYBY KONSUMPCYJNE, SKORUPIAKI, MIĘCZAKI ORAZ PRZETWORY Z RYB, SKORUPIAKÓW I MIĘCZAKÓW; JAJA KONSUMPCYJNE I PRZETWORY JAJCZARSKIE; ZWIERZĘCE JADALNE PREPARATY BIAŁKOWE; ŚWIEŻE MIĘSO: WIEPRZOWE, WOŁOWE, BARANIE, KOZIE I KOŃSKIE NIE PRZEZNACZONE DO KONSUMPCJI1); MĄCZKA RYBNA; PASZA DLA ZWIERZĄT; PRZETWORZONE BIAŁKO ZWIERZĘCE DO PRODUKCJI ŚRODKÓW ŻYWIENIA ZWIERZĄT
REJESTR PAŃSTW, Z KTÓRYCH MOŻE BYĆ PRZYWOŻONE I PRZEWOŻONE PRZEZ TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ: ŚWIEŻE MIĘSO, PODROBY ORAZ JELITA NATURALNE: WOŁOWE, CIELĘCE, BARANIE, JAGNIĘCE, KOZIE, WIEPRZOWE; ŚWIEŻE MIĘSO I PODROBY DROBIOWE; MLEKO I PRZETWORY MLECZNE; PRZEDŻOŁĄDKI WOŁOWE I BARANIE; TŁUSZCZE TOPIONE, SMALEC; RYBY KONSUMPCYJNE, SKORUPIAKI, MIĘCZAKI ORAZ PRZETWORY Z RYB, SKORUPIAKÓW I MIĘCZAKÓW; JAJA KONSUMPCYJNE I PRZETWORY JAJCZARSKIE; ZWIERZĘCE JADALNE PREPARATY BIAŁKOWE; ŚWIEŻE MIĘSO: WIEPRZOWE, WOŁOWE, BARANIE, KOZIE I KOŃSKIE NIE PRZEZNACZONE DO KONSUMPCJI1); MĄCZKA RYBNA; PASZA DLA ZWIERZĄT; PRZETWORZONE BIAŁKO ZWIERZĘCE DO PRODUKCJI ŚRODKÓW ŻYWIENIA ZWIERZĄT
Kod ISO | Kraj | Świeże mięso, podroby i jelita naturalne | Świeże mięso i podroby drobiowe | Przedżołądki wołowe i baranie | Mleko i przetwory mleczne | Tłuszcze topione, smalec | Ryby konsumpcyjne, skorupiaki, mięczaki oraz przetwory z ryb, skorupiaków i mięczaków | Jaja konsumpcyjne i przetwory jajczarskie | Zwierzęce jadalne preparaty białkowe | Mączka rybna; pasza dla zwierząt; przetworzone białko zwierzęce do produkcji środków żywienia zwierząt | Świeże mięso wieprzowe nie przeznaczone do konsumpcji | Świeże mięso wołowe, baranie, kozie i końskie nie przeznaczone do konsumpcji | |
wołowe, cielęce, baranie, jagnięce, kozie | wieprzowe | ||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
AR | Republika Argentyńska | - | - | X | X* | X | X | X | X | X | X | - | - |
AU | Związek Australijski | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
A | Republika Austrii | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
B | Królestwo Belgii | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
BY | Republika Białoruś | - | - | - | X* | - | - | X | X | - | - | - | - |
BG | Republika Bułgarii | - | X | X | - | - | X | X | X | X | X | X | - |
CN | Chińska Republika Ludowa | W*** | W* | - | - | - | - | X | - | - | - | - | - |
HR | Republika Chorwacji | X | - | X | X | X | X | X | X | X | X | - | X |
CZ | Republika Czeska | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
DK | Królestwo Danii | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
ES | Republika Estonii | W*** | W*** | - | X* | X | - | X | X | - | X | - | - |
SF | Republika Finlandii | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
F | Republika Francuska | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
GR | Republika Grecji | - | - | X | X* | X | X | X | X | X | X | - | - |
E | Królestwo Hiszpanii | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
NL | Królestwo Holandii | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
IR | Republika Irlandzka | - | X | X | - | X | X | X | X | - | - | X | - |
IS | Republika Islandii | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
IL | Państwo Izrael | X | - | X | X | X | X | X | X | X | X | - | X |
CA | Kanada | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
LI | Republika Litewska | W*** | W*** | - | X* | X | - | X | X | - | - | - | - |
LX | Wielkie Księstwo Luksemburga | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
LV | Republika Łotewska | W*** | W*** | - | X* | X | - | X | X | - | - | - | - |
N | Królestwo Norwegii | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
NZ | Nowa Zelandia | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
P | Republika Portugalska | - | - | X | - | X | X | X | X | - | - | - | - |
D | Republika Federalna Niemiec | X | W* | X | X | X | X | X | X | X | X | - | X |
RU | Federacja Rosyjska | - | - | - | X* | - | - | X | X | - | - | - | - |
RO | Rumunia | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
SK | Republika Słowacka | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
SI | Republika Słowenii | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
CH | Konfederacja Szwajcarska | - | X | X | - | X | X | X | X | - | - | X | - |
S | Królestwo Szwecji | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
H | Republika Węgier | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
I | Republika Włoch | W**** | W** | X | X | X | X | X | X | X | X | W** | X |
UA | Ukraina | - | - | - | X* | - | - | X | X | - | - | - | - |
UY | Wschodnia Republika Urugwaju | X | - | X | X | X | X | X | X | X | X | - | X |
US | Stany Zjednoczone Ameryki2) | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
GB | Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej | - | - | X | - | X | X | X | X | - | - | - | - |
1) Towary mogą być przywożone i przewożone wyłącznie z zakładów posiadających uprawnienia UE lub Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej lub skontrolowanych i zaakceptowanych przez Głównego Lekarza Weterynarii, gdy kraj wysyłający jest krajem pochodzenia. W przypadku innego pochodzenia towaru niż z kraju wysyłającego, a wyprodukowania go w kraju wskazanym w rejestrze do przywozu i przewozu bez zezwolenia Głównego Lekarza Weterynarii, towarowi takiemu powinna towarzyszyć dokumentacja weterynaryjna:
- kserokopia oryginału świadectwa zdrowia wystawionego w kraju pochodzenia towaru,
- świadectwo zdrowia w wersji wymaganej przez Polskę, wystawione w kraju wysyłającym towar.
2) Towary mogą być przywożone i przewożone wyłącznie z zakładów posiadających uprawnienia federalne lub UE.
X - możliwość przywozu i przewozu bez zezwolenia Głównego Lekarza Weterynarii,
X* - przedżołądki muszą być poddane obróbce termicznej do temp. nie niższej niż 100°C przez co najmniej 5 min. lub nie niższej niż 90°C przez co najmniej 15 min.,
W* - możliwość przywozu i przewozu jelit wyłącznie z landów/prowincji wolnych od klasycznego pomoru świń,
W** - z wykluczeniem Sardynii i Sycylii,
W*** - możliwość przywozu i przewozu wyłącznie jelit,
W**** - z wykluczeniem Sardynii.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
REJESTR PAŃSTW, Z KTÓRYCH MOGĄ BYĆ PRZYWOŻONE I PRZEWOŻONE PRZEZ TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ PRZETWORY MIĘSNE ORAZ SUSZONE MIĘSO I EKSTRAKTY MIĘSNE Z: BYDŁA DOMOWEGO, PARZYSTOKOPYTNYCH ZWIERZĄT ŁOWNYCH HODOWLANYCH, DOMOWYCH OWIEC LUB KÓZ, ŚWIŃ DOMOWYCH, DZIKÓW HODOWLANYCH, DOMOWYCH JEDNOKOPYTNYCH, DROBIU DOMOWEGO, DZIKIEGO PTACTWA HODOWLANEGO, DOMOWYCH KRÓLIKÓW, PARZYSTOKOPYTNYCH ZWIERZĄT ŁOWNYCH, DZIKÓW, DZIKICH KRÓLIKÓW I ZAJĘCY ORAZ DZIKIEGO PTACTWA ŁOWNEGO1)
REJESTR PAŃSTW, Z KTÓRYCH MOGĄ BYĆ PRZYWOŻONE I PRZEWOŻONE PRZEZ TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ PRZETWORY MIĘSNE ORAZ SUSZONE MIĘSO I EKSTRAKTY MIĘSNE Z: BYDŁA DOMOWEGO, PARZYSTOKOPYTNYCH ZWIERZĄT ŁOWNYCH HODOWLANYCH, DOMOWYCH OWIEC LUB KÓZ, ŚWIŃ DOMOWYCH, DZIKÓW HODOWLANYCH, DOMOWYCH JEDNOKOPYTNYCH, DROBIU DOMOWEGO, DZIKIEGO PTACTWA HODOWLANEGO, DOMOWYCH KRÓLIKÓW, PARZYSTOKOPYTNYCH ZWIERZĄT ŁOWNYCH, DZIKÓW, DZIKICH KRÓLIKÓW I ZAJĘCY ORAZ DZIKIEGO PTACTWA ŁOWNEGO1)
Kod ISO | Kraj | Przetwory mięsne z: | |||||||||
bydła domowego, parzystokopytnych zwierząt łownych hodowlanych | domowych owiec lub kóz | świń domowych, dzików hodowlanych | domowych jednokopytnych | drobiu domowego, dzikiego ptactwa hodowlanego | domowych królików | parzystokopytnych zwierząt łownych | dzików | dzikich królików i zajęcy | dzikiego ptactwa łownego | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
A | Republika Austrii | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A |
B | Królestwo Belgii | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A |
BG | Republika Bułgarii | B-D | B-D | B-D | B-D | B-D | B-D | B-D | B-D | B-D | B-D |
CZ | Republika Czeska | A | A | D | A | A | A | A | D | A | A |
DK | Królestwo Danii | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A |
SF | Republika Finlandii | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A |
F | Republika Francuska | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A |
GR | Republika Grecji | B-D | B-D | B-D | A | A | A | B-D | B-D | A | A |
E | Królestwo Hiszpanii | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A |
NL | Królestwo Holandii | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A |
IR | Republika Irlandzka | - | - | A | A | A | A | A | A | A | A |
IS | Republika Islandii | B | B | B | A | - | A | B | B | A | - |
CA | Kanada | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A |
LX | Wielkie Księstwo Luksemburga | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A |
D | Republika Federalna Niemiec | A | A | B-D | A | A | A | A | B-D | A | A |
P | Republika Portugalska | - | - | B-D | A | A | A | A | B-D | A | A |
RO | Rumunia | A | A | D | A | A | A | A | D | A | A |
SK | Republika Słowacka | A | A | D | A | A | A | A | D | A | A |
SI | Republika Słowenii | A | A | D | A | D | A | A | D | A | D |
US | Stany Zjednoczone Ameryki2) | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A |
CH | Konfederacja Szwajcarska | - | - | A | A | A | A | A | D | A | A |
S | Królestwo Szwecji | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A |
HU | Republika Węgier | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A |
I | Republika Włoch | A | A | A* | A | A | A | A | A* | A | A |
UK | Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej | - | - | B-D | A | A | A | A | B-D | A | A |
1) Przetwory mięsne mogą być przywożone i przewożone wyłącznie z zakładów posiadających uprawnienia UE lub USA lub skontrolowanych i zaakceptowanych przez Głównego Lekarza Weterynarii, gdy kraj pochodzenia jest krajem wysyłającym; przetwory mięsne muszą odpowiadać polskim wymaganiom, w tym mikrobiologicznym, chemicznym i fizycznym; świeże mięso użyte do wytworzenia przetworów mięsnych musi odpowiadać wymaganiom zdrowotnym, określonym dla eksportu mięsa.
2) Przetwory mięsne mogą pochodzić wyłącznie z zakładów posiadających uprawnienia federalne lub UE.
Minimalne parametry obróbki termicznej przetworów mięsnych:
A - nie ustalono specyficznej temperatury obróbki termicznej, jednakże produkt musi być poddany obróbce w taki sposób, aby na przekroju nie posiadał cech mięsa świeżego;
B - obróbka w hermetycznie zamykanych pojemnikach (konserwy) do wartości Fo 3 lub wyższej;
C - minimalna temperatura 80°C, która musi być osiągnięta w bloku podczas obróbki termicznej;
D - minimalna temperatura 70°C, która musi być osiągnięta w bloku podczas obróbki termicznej, lub dla szynek - procesy obejmujące naturalną fermentację i dojrzewanie przez okres nie krótszy niż 9 miesięcy, w wyniku których uzyskuje się:
aw nie wyższą od 0,93,
pH nie wyższe od 6,0;
A* - z Sycylii i Sardynii B-D.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »