Rejestry państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mięso, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, niejadalne surowce zwierzęce, pasze.

Monitor Polski

M.P.2000.28.589

Akt utracił moc
Wersja od: 26 września 2000 r.

OBWIESZCZENIE
GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII
z dnia 25 sierpnia 2000 r.
w sprawie rejestrów państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mięso, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, niejadalne surowce zwierzęce, pasze.

Na podstawie art. 11 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752) ogłasza się:
1)
rejestr państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej: świeże mięso, podroby oraz jelita naturalne: wołowe, cielęce, baranie, jagnięce, kozie, wieprzowe; świeże mięso i podroby drobiowe; mleko i przetwory mleczne; przedżołądki wołowe i baranie; tłuszcze topione, smalec; ryby konsumpcyjne, skorupiaki, mięczaki oraz przetwory z ryb, skorupiaków i mięczaków; jaja konsumpcyjne i przetwory jajczarskie; zwierzęce jadalne preparaty białkowe; świeże mięso: wieprzowe, wołowe, baranie, kozie i końskie nie przeznaczone do konsumpcji; mączka rybna; pasza dla zwierząt; przetworzone białko zwierzęce do produkcji środków żywienia zwierząt, stanowiący załącznik nr 1 do obwieszczenia,
2)
rejestr państw, z których mogą być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przetwory mięsne oraz suszone mięso i ekstrakty mięsne z: bydła domowego, parzystokopytnych zwierząt łownych hodowlanych, domowych owiec lub kóz, świń domowych, dzików hodowlanych, domowych jednokopytnych, drobiu domowego, dzikiego ptactwa hodowlanego, domowych królików, parzystokopytnych zwierząt łownych, dzików, dzikich królików i zajęcy oraz dzikiego ptactwa łownego, stanowiący załącznik nr 2 do obwieszczenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

REJESTR PAŃSTW, Z KTÓRYCH MOŻE BYĆ PRZYWOŻONE I PRZEWOŻONE PRZEZ TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ: ŚWIEŻE MIĘSO, PODROBY ORAZ JELITA NATURALNE: WOŁOWE, CIELĘCE, BARANIE, JAGNIĘCE, KOZIE, WIEPRZOWE; ŚWIEŻE MIĘSO I PODROBY DROBIOWE; MLEKO I PRZETWORY MLECZNE; PRZEDŻOŁĄDKI WOŁOWE I BARANIE; TŁUSZCZE TOPIONE, SMALEC; RYBY KONSUMPCYJNE, SKORUPIAKI, MIĘCZAKI ORAZ PRZETWORY Z RYB, SKORUPIAKÓW I MIĘCZAKÓW; JAJA KONSUMPCYJNE I PRZETWORY JAJCZARSKIE; ZWIERZĘCE JADALNE PREPARATY BIAŁKOWE; ŚWIEŻE MIĘSO: WIEPRZOWE, WOŁOWE, BARANIE, KOZIE I KOŃSKIE NIE PRZEZNACZONE DO KONSUMPCJI1); MĄCZKA RYBNA; PASZA DLA ZWIERZĄT; PRZETWORZONE BIAŁKO ZWIERZĘCE DO PRODUKCJI ŚRODKÓW ŻYWIENIA ZWIERZĄT

Kod ISOKrajŚwieże mięso, podroby i jelita naturalneŚwieże mięso i podroby drobiowePrzedżołądki wołowe i baranieMleko i przetwory mleczneTłuszcze topione, smalecRyby konsumpcyjne, skorupiaki, mięczaki oraz przetwory z ryb, skorupiaków i mięczakówJaja konsumpcyjne i przetwory jajczarskieZwierzęce jadalne preparaty białkoweMączka rybna; pasza dla zwierząt; przetworzone białko zwierzęce do produkcji środków żywienia zwierzątŚwieże mięso wieprzowe nie przeznaczone do konsumpcjiŚwieże mięso wołowe, baranie, kozie i końskie nie przeznaczone do konsumpcji
wołowe, cielęce, baranie, jagnięce, koziewieprzowe
1234567891011121314
ARRepublika Argentyńska--XX*XXXXXX--
AUZwiązek AustralijskiXXXXXXXXXXXX
ARepublika AustriiXXXXXXXXXXXX
BKrólestwo BelgiiXXXXXXXXXXXX
BYRepublika Białoruś---X*--XX----
BGRepublika Bułgarii-XX--XXXXXX-
CNChińska Republika LudowaW***W*----X-----
HRRepublika ChorwacjiX-XXXXXXXX-X
CZRepublika CzeskaXXXXXXXXXXXX
DKKrólestwo DaniiXXXXXXXXXXXX
ESRepublika EstoniiW***W***-X*X-XX-X--
SFRepublika FinlandiiXXXXXXXXXXXX
FRepublika FrancuskaXXXXXXXXXXXX
GRRepublika Grecji--XX*XXXXXX--
EKrólestwo HiszpaniiXXXXXXXXXXXX
NLKrólestwo HolandiiXXXXXXXXXXXX
IRRepublika Irlandzka-XX-XXXX--X-
ISRepublika IslandiiXXXXXXXXXXXX
ILPaństwo IzraelX-XXXXXXXX-X
CAKanadaXXXXXXXXXXXX
LIRepublika LitewskaW***W***-X*X-XX----
LXWielkie Księstwo

Luksemburga

XXXXXXXXXXXX
LVRepublika ŁotewskaW***W***-X*X-XX----
NKrólestwo NorwegiiXXXXXXXXXXXX
NZNowa ZelandiaXXXXXXXXXXXX
PRepublika Portugalska--X-XXXX----
DRepublika Federalna

Niemiec

XW*XXXXXXXX-X
RUFederacja Rosyjska---X*--XX----
RORumuniaXXXXXXXXXXXX
SKRepublika SłowackaXXXXXXXXXXXX
SIRepublika SłoweniiXXXXXXXXXXXX
CHKonfederacja

Szwajcarska

-XX-XXXX--X-
SKrólestwo SzwecjiXXXXXXXXXXXX
HRepublika WęgierXXXXXXXXXXXX
IRepublika WłochW****W**XXXXXXXXW**X
UAUkraina---X*--XX----
UYWschodnia Republika

Urugwaju

X-XXXXXXXX-X
USStany Zjednoczone

Ameryki2)

XXXXXXXXXXXX
GBZjednoczone Królestwo

Wielkiej Brytanii

i Irlandii Północnej

--X-XXXX----
Legenda:

1) Towary mogą być przywożone i przewożone wyłącznie z zakładów posiadających uprawnienia UE lub Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej lub skontrolowanych i zaakceptowanych przez Głównego Lekarza Weterynarii, gdy kraj wysyłający jest krajem pochodzenia. W przypadku innego pochodzenia towaru niż z kraju wysyłającego, a wyprodukowania go w kraju wskazanym w rejestrze do przywozu i przewozu bez zezwolenia Głównego Lekarza Weterynarii, towarowi takiemu powinna towarzyszyć dokumentacja weterynaryjna:

- kserokopia oryginału świadectwa zdrowia wystawionego w kraju pochodzenia towaru,

- świadectwo zdrowia w wersji wymaganej przez Polskę, wystawione w kraju wysyłającym towar.

2) Towary mogą być przywożone i przewożone wyłącznie z zakładów posiadających uprawnienia federalne lub UE.

X - możliwość przywozu i przewozu bez zezwolenia Głównego Lekarza Weterynarii,

X* - przedżołądki muszą być poddane obróbce termicznej do temp. nie niższej niż 100°C przez co najmniej 5 min. lub nie niższej niż 90°C przez co najmniej 15 min.,

W* - możliwość przywozu i przewozu jelit wyłącznie z landów/prowincji wolnych od klasycznego pomoru świń,

W** - z wykluczeniem Sardynii i Sycylii,

W*** - możliwość przywozu i przewozu wyłącznie jelit,

W**** - z wykluczeniem Sardynii.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

REJESTR PAŃSTW, Z KTÓRYCH MOGĄ BYĆ PRZYWOŻONE I PRZEWOŻONE PRZEZ TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ PRZETWORY MIĘSNE ORAZ SUSZONE MIĘSO I EKSTRAKTY MIĘSNE Z: BYDŁA DOMOWEGO, PARZYSTOKOPYTNYCH ZWIERZĄT ŁOWNYCH HODOWLANYCH, DOMOWYCH OWIEC LUB KÓZ, ŚWIŃ DOMOWYCH, DZIKÓW HODOWLANYCH, DOMOWYCH JEDNOKOPYTNYCH, DROBIU DOMOWEGO, DZIKIEGO PTACTWA HODOWLANEGO, DOMOWYCH KRÓLIKÓW, PARZYSTOKOPYTNYCH ZWIERZĄT ŁOWNYCH, DZIKÓW, DZIKICH KRÓLIKÓW I ZAJĘCY ORAZ DZIKIEGO PTACTWA ŁOWNEGO1)

Kod ISOKrajPrzetwory mięsne z:
bydła domowego, parzystokopytnych zwierząt łownych hodowlanychdomowych owiec lub kózświń domowych, dzików hodowlanychdomowych jednokopytnychdrobiu domowego, dzikiego ptactwa hodowlanegodomowych królikówparzystokopytnych zwierząt łownychdzikówdzikich królików i zajęcydzikiego ptactwa łownego
123456789101112
ARepublika AustriiAAAAAAAAAA
BKrólestwo BelgiiAAAAAAAAAA
BGRepublika BułgariiB-DB-DB-DB-DB-DB-DB-DB-DB-DB-D
CZRepublika CzeskaAADAAAADAA
DKKrólestwo DaniiAAAAAAAAAA
SFRepublika FinlandiiAAAAAAAAAA
FRepublika FrancuskaAAAAAAAAAA
GRRepublika GrecjiB-DB-DB-DAAAB-DB-DAA
EKrólestwo HiszpaniiAAAAAAAAAA
NLKrólestwo HolandiiAAAAAAAAAA
IRRepublika Irlandzka--AAAAAAAA
ISRepublika IslandiiBBBA-ABBA-
CAKanadaAAAAAAAAAA
LXWielkie Księstwo

Luksemburga

AAAAAAAAAA
DRepublika Federalna

Niemiec

AAB-DAAAAB-DAA
PRepublika Portugalska--B-DAAAAB-DAA
RORumuniaAADAAAADAA
SKRepublika SłowackaAADAAAADAA
SIRepublika SłoweniiAADADAADAD
USStany Zjednoczone

Ameryki2)

AAAAAAAAAA
CHKonfederacja Szwajcarska--AAAAADAA
SKrólestwo SzwecjiAAAAAAAAAA
HURepublika WęgierAAAAAAAAAA
IRepublika WłochAAA*AAAAA*AA
UKZjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej--B-DAAAAB-DAA
Legenda:

1) Przetwory mięsne mogą być przywożone i przewożone wyłącznie z zakładów posiadających uprawnienia UE lub USA lub skontrolowanych i zaakceptowanych przez Głównego Lekarza Weterynarii, gdy kraj pochodzenia jest krajem wysyłającym; przetwory mięsne muszą odpowiadać polskim wymaganiom, w tym mikrobiologicznym, chemicznym i fizycznym; świeże mięso użyte do wytworzenia przetworów mięsnych musi odpowiadać wymaganiom zdrowotnym, określonym dla eksportu mięsa.

2) Przetwory mięsne mogą pochodzić wyłącznie z zakładów posiadających uprawnienia federalne lub UE.

Minimalne parametry obróbki termicznej przetworów mięsnych:

A - nie ustalono specyficznej temperatury obróbki termicznej, jednakże produkt musi być poddany obróbce w taki sposób, aby na przekroju nie posiadał cech mięsa świeżego;

B - obróbka w hermetycznie zamykanych pojemnikach (konserwy) do wartości Fo 3 lub wyższej;

C - minimalna temperatura 80°C, która musi być osiągnięta w bloku podczas obróbki termicznej;

D - minimalna temperatura 70°C, która musi być osiągnięta w bloku podczas obróbki termicznej, lub dla szynek - procesy obejmujące naturalną fermentację i dojrzewanie przez okres nie krótszy niż 9 miesięcy, w wyniku których uzyskuje się:

aw nie wyższą od 0,93,

pH nie wyższe od 6,0;

A* - z Sycylii i Sardynii B-D.