§ 7. - Reglamentowana sprzedaż towarów.

Monitor Polski

M.P.1983.43.250

Akt utracił moc
Wersja od: 1 listopada 1985 r.
§  7.
1.
Stołówki pracownicze, studenckie oraz zakłady gastronomiczne organizujące abonamentowe żywienie pracowników prowadzą żywienie w oparciu o surowce niemięsne. Surowce mięsne podlegające reglamentowanej sprzedaży mogą być dostarczone na zaopatrzenie stołówek w ilościach, na jakie pracownicy przekażą kierownictwu stołówek część odcinków kart zaopatrzenia w mięso i jego przetwory.
2.
Osoby będące pensjonariuszami i personel obsługujący, korzystające z wyżywienia na wczasach pracowniczych wypoczynkowych, wczasach profilaktycznych, w sanatoriach, internatach, domach opieki społecznej, zakładach służby zdrowia, domach dziecka, domach młodego robotnika itp., przekazują organizatorowi żywienia część odcinków karty zaopatrzenia na mięso i jego przetwory równą wsadowi surowcowemu za okres korzystania z wyżywienia.
3.
Przepisu ust. 2 nie stosuje się do dzieci w żłobkach, przedszkolach, do dzieci korzystających ze stołówek szkół podstawowych, pacjentów w szpitalach, lekarzy i personelu pielęgniarskiego w czasie pełnienia dyżurów w szpitalach, sanatoriach i prewentoriach.
4.
Minister Handlu Wewnętrznego i Usług określi zasady i tryb przekazywania odcinków kart zaopatrzenia przez osoby wymienione w ust. 2.