§ 8. - Reglamentowana sprzedaż mięsa i jego przetworów.

Monitor Polski

M.P.1985.46.300

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 1988 r.
§  8.
1.
Stołówki pracownicze, studenckie oraz zakłady gastronomiczne organizujące abonamentowe żywienie pracowników prowadzą żywienie w oparciu o surowce niemięsne. Surowce mięsne podlegające reglamentowanej sprzedaży mogą być dostarczone na zaopatrzenie stołówek w ilościach, na jakie pracownicy przekażą kierownictwu stołówek część odcinków kart zaopatrzenia w mięso i jego przetwory.
2.
Osoby będące pensjonariuszami i personel obsługujący, korzystające z wyżywienia na wczasach pracowniczych wypoczynkowych, wczasach profilaktycznych, sanatoriach, internatach, domach opieki społecznej, zakładach służby zdrowia, domach dziecka, domach młodego robotnika itp., przekazują organizatorowi żywienia część odcinków karty zaopatrzenia na mięso i jego przetwory równą wsadowi surowcowemu za okres korzystania z wyżywienia.
3.
Przepisu ust. 2 nie stosuje się do dzieci w żłobkach, przedszkolach, do dzieci korzystających ze stołówek szkół podstawowych, pacjentów w szpitalach, lekarzy i personelu pielęgniarskiego w czasie pełnienia dyżurów w szpitalach, sanatoriach i prewentoriach.
4. 24
Minister Rynku Wewnętrznego określi zasady i tryb przekazywania odcinków kart zaopatrzenia przez osoby wymienione w ust. 2.
24 § 8 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 9 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.