Reglamentowana sprzedaż mięsa i jego przetworów.

Monitor Polski

M.P.1985.46.300

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 1988 r.

UCHWAŁA Nr 221
RADY MINISTRÓW
z dnia 27 grudnia 1985 r.
w sprawie reglamentowanej sprzedaży mięsa i jego przetworów. *

Na podstawie art. 33 ust. 1 ustawy z dnia 26 lutego 1982 r. o planowaniu społeczno-gospodarczym (Dz. U. Nr 7, poz. 51, z 1983 r. Nr 71, poz. 318 i z 1985 r. Nr 37, poz. 174) Rada Ministrów uchwala, co następuje:
Uchwała określa zasady reglamentowanej sprzedaży mięsa i jego przetworów, rodzaje kart zaopatrzenia, normy zaopatrzenia ludności, a także uprawnienia poszczególnych grup ludności do korzystania z kart zaopatrzenia.
1. 2
Reglamentowaną sprzedażą jest objęte mięso i jego przetwory bilansowane centralnie.
2. 3
Sprzedaż dla ludności mięsa i jego przetworów, o których mowa w ust. 1, następuje tylko na podstawie i w ilościach określonych w karcie zaopatrzenia, z uwzględnieniem zmian wynikających z § 4 ust. 3.
3. 4
Karta zaopatrzenia jest ważna do ostatniego dnia miesiąca, na który została wydana. Decyzję o ewentualnym przedłużeniu ważności odcinków na mięso i jego przetwory wydaje każdorazowo Minister Rynku Wewnętrznego w zależności od stopnia realizacji rozdzielników na mięso i jego przetwory, z tym że terminy te nie mogą przekroczyć następnego miesiąca. Karty zaopatrzenia nie zrealizowane w ustalonych terminach są nieważne w okresach następnych.
4. 5
(skreślony).
Ustala się następujące rodzaje kart zaopatrzenia w mięso i jego przetwory: MI, MII, G, GI, O i MC.
1.
Ustala się następujące miesięczne ilościowe normy zaopatrzenia ludności, którym odpowiadają poszczególne rodzaje kart zaopatrzenia:
1)
mięso i jego przetwory ogółem, w tym mięso wołowe i cielęce z kością:
a) 7
norma zaopatrzenia "MI" - 2,5 kg

(tym mięso wołowe i cielęce z kością 0,7 kg),

b) 8
norma zaopatrzenia "MII" - 4,0 kg

(w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,0 kg),

c)
norma zaopatrzenia "G" - 7,0 kg

(w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,5 kg),

d)
norma zaopatrzenia "GI" - 4,5 kg

(w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,5 kg),

e)
norma zaopatrzenia "0" - 0,5 kg,
f) 9
norma zaopatrzenia "MC" - 1,0 kg;
2)
wyroby czekoladowane:

norma zaopatrzenia "MID", "MIID", "MIIK", "0", "MW" i "PIII" - 0,2 kg;

3)
kasza manna:

norma zaopatrzenia "0" - 1,0 kg.

2.
Ustala się kwartalną normę zaopatrzenia w kaszę manną: norma zaopatrzenia w kartach zaopatrzenia "MID", "MIID" i "MW" (dla dzieci w wieku 1-3 lat) - 2,5 kg.
3. 10
Minister Rynku Wewnętrznego może podwyższać na okres przejściowy normy zaopatrzenia, o których mowa w ust. 1 i 2, po uzyskaniu uprzedniej akceptacji Prezydium Rządu.
1. 11
Uprawnienie do otrzymania kart zaopatrzenia, pozwalające na nabycie mięsa i jego przetworów w drodze sprzedaży reglamentowanej, mają obywatele polscy stale zamieszkujący w Polsce oraz cudzoziemcy zamieszkujący i wykonujący pracę lub uczący się w Polsce oraz pobierający świadczenia społeczne (renta, emerytura) w polskich środkach płatniczych.
2.
Karty zaopatrzenia wymienione w § 3 nie przysługują:
1)
cudzoziemcom zatrudnionym w przedstawicielstwach dyplomatycznych i urzędach konsularnych oraz innym osobom z nimi zrównanym, posiadającym status dyplomatyczny,
2)
osobom towarzyszącym osobom wymienionym w pkt 1,
3)
cudzoziemcom zamieszkałym stale poza granicami Polski, a nie wymienionym w ust. 1,
4)
osobom posiadającym obywatelstwo polskie stale zamieszkującym poza granicami Polski, z wyjątkiem osób pobierających świadczenia społeczne (renta, emerytura) w polskich środkach płatniczych, czasowo przebywających w kraju,
5)
osobom otrzymującym nieodpłatnie całodzienne wyżywienie w systemie skoszarowanym (wojsko, milicja),
6)
osobom przebywającym w zakładach karnych, aresztach śledczych i ośrodkach przystosowania społecznego, korzystającym z całodziennego wyżywienia, bez względu na formę odpłatności,
7)
osobom zamieszkałym stale w kraju, a przebywającym czasowo za granicą, jeżeli pobyt ten trwa powyżej 30 dni,
8)
osobom określonym w art. 7 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o postępowaniu wobec osób uchylających się od pracy (Dz. U. Nr 35, poz. 229), wpisanym do wykazu osób uporczywie uchylających się od pracy, z wyjątkiem okresów, w których wykonują pracę lub pobierają naukę albo zostały zwolnione przez właściwy organ od obowiązku wykonywania pracy.
3.
Karty zaopatrzenia na mięso i jego przetwory nie przysługują:
1)
osobom posiadającym lub utrzymującym się oraz korzystającym z dochodów gospodarstwa rolnego o powierzchni powyżej 0,5 ha oraz ludności tzw. dwuzawodowej, z wyjątkiem uprawnionych do kart zaopatrzenia "G" oraz osób posiadających lub utrzymujących się z gospodarstw rolnych o powierzchni 0,51-1,0 ha, uprawnionych do kart zaopatrzenia "MC",
2) 12
członkom rodzin osób wymienionych w pkt 1, będącym na ich utrzymaniu lub korzystającym z dochodów gospodarstw rolnych o powierzchni powyżej 0,5 ha, z wyjątkiem uprawnionych do otrzymywania kart zaopatrzenia "0" i "MC", osób wymienionych w § 7 ust. 1 pkt 4 lit. b) i pkt 5 oraz młodzieży powyżej 18 lat studiującej w szkołach wyższych i w szkołach pomaturalnych.
4. 13
Osoby uprawnione zgodnie z postanowieniami układów zbiorowych lub porozumień branżowych do otrzymywania deputatów albo zakupu określonej ilości mięsa i jego przetworów:
1)
nie otrzymują kart zaopatrzenia na mięso i jego przetwory, w których pobierają deputat lub realizują zakup, lub
2)
otrzymują kartę zaopatrzenia, z tym że wielkość miesięczna deputatu lub uprawnienia do zakupu musi być pomniejszona o wysokość normy w karcie zaopatrzenia wydanej zgodnie z uprawnieniami.
1.
Wydanie karty zaopatrzenia zgodnie z uprawnieniami określonymi w § 5 obywatelom polskim stale zamieszkałym w Polsce następuje na podstawie wkładki zaopatrzenia oraz dokumentu stwierdzającego tożsamość, a cudzoziemcom - na podstawie paszportu lub dowodu tożsamości cudzoziemca.
2.
Osobie uprawnionej przysługuje prawo do otrzymania jednej karty zaopatrzenia danego rodzaju, z wyjątkiem osób, których uprawnienia do otrzymania dwóch lub większej liczby kart zaopatrzenia są określone w § 7 ust. 1 pkt 5 i 7 oraz pkt 13 lit. b).
3.
Terenowe organy administracji państwowej o właściwości szczególnej do spraw handlu stopnia podstawowego wydając karty zaopatrzenia rozstrzygają wątpliwości w sprawie uprawnień do otrzymania danego rodzaju karty zaopatrzenia.
4.
Terenowe organy administracji państwowej o właściwości szczególnej do spraw handlu stopnia podstawowego mogą przyznać niektórym osobom uprawnienia do otrzymania:
1)
kart zaopatrzenia w wypadkach szczególnie uzasadnionych względami społecznymi, jeżeli osobom tym nie przysługują takie uprawnienia z innego tytułu,

albo

2)
duplikatu karty zaopatrzenia, która uległa utracie lub zniszczeniu na skutek zdarzeń losowych (powódź, pożar, katastrofa, napad rabunkowy, kradzież z włamaniem), w razie potwierdzenia tych faktów przez właściwy terenowo urząd spraw wewnętrznych albo komisariat lub posterunek Milicji Obywatelskiej bądź inny właściwy organ.
5.
W razie wątpliwości, jaki rodzaj karty zaopatrzenia może otrzymać osoba uprawniona, zakład pracy (organ wydający) może żądać od tej osoby zaświadczenia o wielkości posiadanego gospodarstwa rolnego albo stwierdzającego, że nie otrzymał karty zaopatrzenia z tytułu zatrudnienia w innym zakładzie pracy lub jako członek rodziny osoby zatrudnionej.
6.
Karty zaopatrzenia wydaje się do końca miesiąca poprzedzającego termin ich ważności. W braku możliwości pobrania przez uprawnionych kart zaopatrzenia w terminie ich wydawania, karty mogą być pobrane do końca miesiąca, na który obowiązują.
1. 14
Karty zaopatrzenia dla ludności w mięso i jego przetwory podlegające sprzedaży reglamentowanej, z uwzględnieniem wyłączeń z uprawnień do poszczególnego rodzaju kart wymienionych w § 5, przysługują:
1) 15
karta zaopatrzenia "MI" (mięso i jego przetwory 2,5 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 0,7 kg) - osobom powyżej 18 lat nie uprawnionym do otrzymania kart zaopatrzenia "MII", "G", "GI", "MC";
2) 16
karta zaopatrzenia "MI" (mięso i jego przetwory 2,5 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 0,7 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg) - dzieciom w wieku 1-12 lat; dzieciom w wieku 1-3 lat przysługuje dodatkowo uprawnienie do zakupu kaszy manny za jednoczesnym okazaniem książeczki zdrowia dziecka;
3)
karta zaopatrzenia "MII" (mięso i jego przetwory - 4,0 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,0 kg):
a)
pracownikom wykonującym pracę fizyczną na stanowiskach robotniczych, zatrudnionym w pełnym i niepełnym wymiarze czasu pracy, z wyłączeniem pracowników obsługi (tj. gońców, sprzątaczek, pokojowych, korytarzowych, woźnych, portierów, windziarzy, szatniarzy i zawodów pokrewnych wymienionym), straży przemysłowej, dozoru mienia, maszynistek, telefonistek i zawodów pokrewnych wymienionym,
b)
mistrzom zatrudnionym bezpośrednio w procesie produkcji,
c)
osobom powyżej 18 lat chorym na: cukrzycę (insulinozależnym), czynną gruźlicę, chorobę nowotworową przebiegającą z wyniszczeniem, choroby przewodu pokarmowego (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, marskość wątroby), zespół nerczycowy - z utratą białka powyżej 3,5 grama na dobę oraz chorobę nerek leczoną powtarzalnymi dializami,
d)
załogom stale latającym, zatrudnionym w lotnictwie,
e)
żołnierzom służby zawodowej pełniącym służbę bojową w oddziałach oraz wykonującym zadania szkoleniowo-produkcyjne na rzecz gospodarki narodowej, jeżeli nie otrzymują całodziennego wyżywienia w systemie skoszarowanym, oraz funkcjonariuszom Milicji Obywatelskiej pełniącym służbę patrolową lub zatrudnionym na stanowiskach robotniczych,
f)
zasłużonym krwiodawcom, którzy oddali powyżej 6 l krwi i oddają w dalszym ciągu rocznie: kobiety powyżej 600 ml, a mężczyźni powyżej 800 ml krwi, jeżeli nie otrzymują karty zaopatrzenia "G" lub "GI", a z tytułu zatrudnienia nie otrzymują karty zaopatrzenia "MII",
g)
masażystom inwalidom ociemniałym,
h)
kierownikom i zastępcom kierowników placówek handlowych i usługowych o obsadzie jedno-trzyosobowej łącznie z personelem kierowniczym;
4) 17
karta zaopatrzenia "MII" (mięso i jego przetwory 4,0 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg):
a)
młodzieży w wieku 13-18 lat,
b)
młodzieży w wieku 13-18 lat, przebywającej w okresie nauki stale w internacie lub korzystającej z całodziennego wyżywienia w internacie, której rodzice lub opiekunowie posiadają lub utrzymują się z dochodów z gospodarstwa rolnego o powierzchni powyżej 0,5 ha;
5) 18
dzieciom i młodzieży chorym na cukrzycę, czynną gruźlicę, chorobę nowotworową przebiegającą z wyniszczeniem, choroby przewodu pokarmowego (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół złego wchłaniania, marskość wątroby), zespół nerczycowy - z utratą białka powyżej 3,5 grama na dobę, chorobę nerek leczoną powtarzalnymi dializami, endokrynopatię przewlekłą przebiegającą z wyniszczeniem, choroby układu krwiotwórczego przebiegające z wyniszczeniem oraz mukowiscydozę przebiegającą z wyniszczeniem przysługują następujące karty zaopatrzenia:
a)
w wieku 1-6 lat - 1 karta zaopatrzenia "MII" oraz 2 karty zaopatrzenia "MC",
b)
w wieku 7-10 lat - 1 karta zaopatrzenia "MII" oraz 5 kart zaopatrzenia "MC",
c)
w wieku 11-18 lat - 1 karta zaopatrzenia "MII" oraz 6 kart zaopatrzenia "MC";
6)
dzieciom w wieku 1-3 lat wymienionym w pkt 5 przysługuje uprawnienie do zakupu kaszy manny za jednoczesnym okazaniem książeczki zdrowia dziecka;
7)
osobom powyżej 18 lat chorym na zespół złego wchłaniania oraz chorobę Addisona przysługują następujące karty zaopatrzenia:

1 karta zaopatrzenia "MII" oraz 2 karty zaopatrzenia "MC";

8) 19
karta zaopatrzenia "MII" (mięso i jego przetwory 4,0 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg):
a)
kobietom ciężarnym od rozpoczęcia 17 tygodnia ciąży,
b)
matkom dzieci grupy "0" (w wieku od 0 do 11 miesięcy i 29 dni);
9)
karta zaopatrzenia "G" (mięso i jego przetwory 7,0 kg w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,5 kg) - pracownikom zatrudnionym pod ziemią w kopalniach głębinowych (podziemnych), pracownikom pracującym na rzecz kopalni głębinowych (podziemnych), zatrudnionym stale pod ziemią, pracownikom ratownictwa górniczego oraz pracownikom bezpośrednio nadzorującym pracę jednostek, w których są zatrudnieni pracownicy stale pod ziemią, a równocześnie przysługuje im specjalne wynagrodzenie z "Karty górnika" w wysokości od 20% płacy zasadniczej po przepracowaniu od 1 miesiąca do 2 lat - do 60% po przepracowaniu 15 lat, łącznie z tzw. dwuzawodowcami;
10)
karta zaopatrzenia "GI" (mięso i jego przetwory 4,5 kg, w tym mięso wołowe i cielęce z kością 1,5 kg):
a)
robotnikom zatrudnionym w kopalniach głębinowych (podziemnych) na powierzchni oraz pracownikom dozoru tych jednostek, z wyjątkiem pracowników administracji zarządu, obsługi, straży przemysłowej, maszynistek i telefonistek,
b)
mistrzom zatrudnionym w kopalniach głębinowych (podziemnych) na powierzchni bezpośrednio w procesie produkcji,
c)
pracownikom, którzy nabyli uprawnienie do norm "GI" w miesiącu styczniu 1982 r. i do chwili obecnej wykonują te same czynności;
11)
karta zaopatrzenia "0" (mięso 0,5 kg, kasza manna 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg) - dzieciom w wieku od 0 do 11 miesięcy i 29 dni zamieszkałym w mieście i na wsi;
12) 20
(skreślony);
13)
karta zaopatrzenia "MC" (mięso i jego przetwory 1,0 kg):
a)
osobom posiadającym lub utrzymującym się oraz korzystającym z dochodów gospodarstwa rolnego o powierzchni od 0,51 ha do 1,0 ha, łącznie z dorosłymi członkami ich rodzin pozostającymi na ich utrzymaniu,
b)
osobom ciężko pracującym jako uzupełnienie normy zaopatrzenia "MII";
14) 21
karta zaopatrzenia "MC" (mięso i jego przetwory 1,0 kg, wyroby czekoladowane 0,2 kg) - dzieciom i młodzieży w wieku 1-18 lat, których rodzice lub opiekunowie posiadają lub utrzymują się z dochodów gospodarstwa rolnego o powierzchni powyżej 0,5 ha, z wyłączeniem uprawnionych do kart zaopatrzenia z tytułu choroby lub korzystania z pełnego wyżywienia w internacie; dzieciom w wieku 1-3 lat przysługuje dodatkowo uprawnienie do zakupu kaszy manny za jednoczesnym okazaniem książeczki zdrowia dziecka.
2.
Osoby oddelegowane do pełnienia funkcji związkowej na zasadzie określonej w art. 33 ust. 2 oraz art. 38 ust. 2 ustawy z dnia 8 października 1982 r. o związkach zawodowych (Dz. U. z 1985 r. Nr 54, poz. 277) otrzymują karty zaopatrzenia, które przysługują im z tytułu zajmowanego stanowiska pracy przed skierowaniem ich do prac związkowych.
3. 22
Minister Zdrowia i Opieki Społecznej w porozumieniu z Ministrem Rynku Wewnętrznego określi szczegółowe zasady przyznawania kart zaopatrzenia dla osób chorych, kobiet ciężarnych i zasłużonych krwiodawców, wymienionych w ust. 1 pkt 3 lit. c) i f), pkt 5 i 7 oraz pkt 8 lit. a).
4. 23
Minister Rynku Wewnętrznego ustali wykaz stanowisk pracy, na których zatrudnionym osobom przysługuje dodatkowa karta zaopatrzenia "MC" zgodnie z ust. 1 pkt 13 lit. b).
1.
Stołówki pracownicze, studenckie oraz zakłady gastronomiczne organizujące abonamentowe żywienie pracowników prowadzą żywienie w oparciu o surowce niemięsne. Surowce mięsne podlegające reglamentowanej sprzedaży mogą być dostarczone na zaopatrzenie stołówek w ilościach, na jakie pracownicy przekażą kierownictwu stołówek część odcinków kart zaopatrzenia w mięso i jego przetwory.
2.
Osoby będące pensjonariuszami i personel obsługujący, korzystające z wyżywienia na wczasach pracowniczych wypoczynkowych, wczasach profilaktycznych, sanatoriach, internatach, domach opieki społecznej, zakładach służby zdrowia, domach dziecka, domach młodego robotnika itp., przekazują organizatorowi żywienia część odcinków karty zaopatrzenia na mięso i jego przetwory równą wsadowi surowcowemu za okres korzystania z wyżywienia.
3.
Przepisu ust. 2 nie stosuje się do dzieci w żłobkach, przedszkolach, do dzieci korzystających ze stołówek szkół podstawowych, pacjentów w szpitalach, lekarzy i personelu pielęgniarskiego w czasie pełnienia dyżurów w szpitalach, sanatoriach i prewentoriach.
4. 24
Minister Rynku Wewnętrznego określi zasady i tryb przekazywania odcinków kart zaopatrzenia przez osoby wymienione w ust. 2.
1. 25
Minister Rynku Wewnętrznego określi tryb wydawania kart zaopatrzenia.
2. 26
Ministrowie nadzorujący przedsiębiorstwa będące dostawcami mięsa i jego przetworów reglamentowanych oraz prezesi zarządów centralnych związków spółdzielczych, w których są zrzeszone organizacje spółdzielcze będące dostawcami mięsa i jego przetworów reglamentowanych, w porozumieniu z Ministrem Rynku Wewnętrznego, określą szczegółowy tryb produkcji i zasady dostaw asortymentowych mięsa i jego przetworów reglamentowanych.
3. 27
Ministrowie oraz prezesi zarządów centralnych związków spółdzielczych, w których są zrzeszone spółdzielnie oraz występują sklepy fabryczne prowadzące działalność handlową, określą szczegółowy tryb sprzedaży oraz zasady rozliczeń sklepów ze sprzedaży mięsa i jego przetworów reglamentowanych.
4.
Ministrowie i kierownicy urzędów centralnych oraz zarządy centralnych związków spółdzielczych zapewnią środki i warunki do wprowadzenia i funkcjonowania systemu sprzedaży reglamentowanej, z uwzględnieniem zasad, o których mowa w ust. 1-3.
Przedsiębiorstwa będące producentami mięsa i jego przetworów podlegających reglamentowanej sprzedaży są obowiązane realizować rozdzielniki dostaw ustalone przez Ministra Rynku Wewnętrznego.
Tracą moc:
1)
uchwała nr 183 Rady Ministrów z dnia 27 grudnia 1983 r. w sprawie reglamentowanej sprzedaży towarów (Monitor Polski Nr 43, poz. 250, z 1984 r. Nr 28, poz. 185 oraz z 1985 r. Nr 4, poz. 30, Nr 11, poz. 90 i Nr 31, poz. 211),
2)
uchwała nr 24 Rady Ministrów z dnia 25 lutego 1985 r. w sprawie zniesienia reglamentowanej sprzedaży niektórych towarów (Monitor Polski Nr 4, poz. 30),
3)
uchwała nr 79 Rady Ministrów z dnia 20 maja 1985 r. w sprawie zniesienia reglamentowanej sprzedaży niektórych towarów (Monitor Polski Nr 11, poz. 90),
4)
uchwała nr 173 Rady Ministrów z dnia 28 października 1985 r. w sprawie zniesienia reglamentowanej sprzedaży niektórych towarów (Monitor Polski Nr 31, poz. 211).
Uchwała wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1986 r.
*  Z dniem 1 czerwca 1986 r. uchwała traci moc w zakresie uregulowanym przez § 1 uchwały nr 79 z dnia 19 maja 1986 r. w sprawie zniesienia reglamentowanej sprzedaży niektórych towarów (M.P.86.14.96) - zob. także § 1 wymienionej uchwały.

Z dniem 15 lutego 1988 r. uchwała traci moc w zakresie uregulowanym przez § 1 uchwały nr 25 z dnia 1 lutego 1988 r. w sprawie zniesienia reglamentowanej sprzedaży wyrobów czekoladowanych (M.P.88.5.46) - zob. także § 1 wymienionej uchwały.

Tytuł zmieniony przez § 1 pkt 1 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.

1 § 1 zmieniony przez § 1 pkt 8 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
2 § 2 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 2 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
3 § 2 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 8 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
4 § 2 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 9 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
5 § 2 ust. 4 skreślony przez § 1 uchwały nr 205 z dnia 22 grudnia 1986 r. (M.P.86.35.269) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1987 r.
6 § 3 zmieniony przez § 1 pkt 3 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
7 § 4 ust. 1 pkt 1 lit. a) zmieniona przez § 1 pkt 4 lit. a) uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
8 § 4 ust. 1 pkt 1 lit. b) zmieniona przez § 1 pkt 4 lit. b) uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
9 § 4 ust. 1 pkt 1 lit. f) zmieniona przez § 1 pkt 4 lit. c) uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
10 § 4 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 9 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
11 § 5 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 8 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
12 § 5 ust. 3 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 5 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
13 § 5 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 8 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
14 § 7 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 8 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
15 § 7 ust. 1 pkt 1 zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. a) uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
16 § 7 ust. 1 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. b) uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
17 § 7 ust. 1 pkt 4 zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. c) uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
18 § 7 ust. 1 pkt 5 zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. d) uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
19 § 7 ust. 1 pkt 8 zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. e) uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
20 § 7 ust. 1 pkt 12 skreślony przez § 1 pkt 6 lit. f) uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
21 § 7 ust. 1 pkt 14 zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. g) uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
22 § 7 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 9 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
23 § 7 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 9 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
24 § 8 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 9 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
25 § 9 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 9 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
26 § 9 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 8 i 9 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
27 § 9 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 8 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.
28 § 10 zmieniony przez § 1 pkt 7-9 uchwały nr 108 z dnia 20 czerwca 1988 r. (M.P.88.19.163) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 maja 1988 r.