§ 8. - Reglamentowana sprzedaż masła.

Monitor Polski

M.P.1981.19.172

Akt utracił moc
Wersja od: 20 sierpnia 1981 r.
§  8.
1.
Osoby będące pensjonariuszami i personel obsługujący, korzystające z wyżywienia na wczasach pracowniczych wypoczynkowych, wczasach profilaktycznych (sanatoriach, internatach, domach opieki społecznej, zakładach służby zdrowia, domach dziecka, domach młodego robotnika itp.), przekazują organizatorowi żywienia część odcinków karty zaopatrzenia równą ilości masła zużytego do wyżywienia w danym okresie.
2.
Przepisu ust. 1 nie stosuje się do dzieci w żłobkach, przedszkolach, domach małego dziecka (0-3 lata), stołówkach szkół podstawowych oraz pacjentów w szpitalach.
3.
Minister Handlu Wewnętrznego i Usług określi w porozumieniu z właściwymi ministrami i zarządami centralnych związków spółdzielni nadzorującymi organizatorów żywienia zasady i tryb przekazywania odcinków kart zaopatrzenia przez osoby wymienione w ust. 1.