Przypadki, w których funkcjonariusz Urzędu Ochrony Państwa otrzymuje wyżywienie, oraz normy wyżywienia.
Monitor Polski
M.P.1997.73.699
Akt utracił moc Wersja od: 11 października 1997 r.
ZARZĄDZENIE
SZEFA URZĘDU OCHRONY PAŃSTWA
z dnia 17 września 1997 r.
w sprawie przypadków, w których funkcjonariusz Urzędu Ochrony Państwa otrzymuje wyżywienie, oraz norm wyżywienia.
Na podstawie art. 59 zdanie pierwsze ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Urzędzie Ochrony Państwa (Dz. U. Nr 30, poz. 180, z 1991 r. Nr 94, poz. 422 i Nr 107, poz. 461, z 1992 r. Nr 54, poz. 254, z 1994 r. Nr 53, poz. 214, z 1995 r. Nr 4, poz. 17, Nr 34, poz. 163 i Nr 104, poz. 515, z 1996 r. Nr 59, poz. 269, Nr 106, poz. 496, Nr 156, poz. 775 oraz z 1997 r. Nr 28, poz. 153, Nr 70, poz. 443 i Nr 88, poz. 554) zarządza się, co następuje:
Użyte w zarządzeniu określenia oznaczają:
1)
jednostki organizacyjne - jednostki organizacyjne Urzędu Ochrony Państwa, zwanego dalej "UOP", o których mowa w § 3 ust. 1 i 2 statutu Urzędu Ochrony Państwa stanowiącego załącznik do rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 grudnia 1996 r. w sprawie nadania statutu Urzędowi Ochrony Państwa (Dz. U. Nr 145, poz. 675), z wyłączeniem wydziałów zamiejscowych,2)
kierownicy jednostek organizacyjnych - dyrektorów zarządów, biur i innych równorzędnych jednostek organizacyjnych UOP oraz szefów delegatur i komendantów ośrodków szkolenia UOP,3)
funkcjonariusz - funkcjonariusza UOP,4)
komórka zabezpieczenia - Wydział Zabezpieczenia Realizacji Zarządu Śledczego UOP oraz jego odpowiedniki w delegaturach UOP,5)
norma wyżywienia - ilość artykułów żywnościowych przysługujących funkcjonariuszowi w ciągu doby,6)
stawka pieniężna normy wyżywienia - wartość artykułów żywnościowych wchodzących w skład normy wyżywienia.1.
Funkcjonariuszowi przysługuje wyżywienie w przypadkach i na zasadach określonych w niniejszym zarządzeniu.2.
Wymiar rzeczowy poszczególnych norm wyżywienia stanowi podstawę do ustalenia stawek pieniężnych tych norm, obliczanych według aktualnych cen rynkowych poszczególnych artykułów żywnościowych.3.
W jednostkach organizacyjnych prowadzących stołówkę, w przypadku nabywania artykułów żywnościowych w punktach sprzedaży detalicznej, stawkę pieniężną normy wyżywienia można podwyższyć o 15% za zgodą kierownika tej jednostki.4.
Funkcjonariusz, któremu przysługuje wyżywienie według podstawowej normy wyżywienia z kilku tytułów, o których mowa w § 4 i 5, otrzymuje wyżywienie tylko z jednego tytułu.5.
Funkcjonariusz, któremu przysługuje wyżywienie na podstawie dwóch lub więcej dodatkowych norm, otrzymuje wyżywienie zgodnie z jedną, najkorzystniejszą normą.6.
Przysługujące funkcjonariuszowi w danym dniu wyżywienie nie podlega wydaniu w dniu następnym.7.
Funkcjonariuszowi korzystającemu z podstawowej normy wyżywienia nie przysługują diety.
Ustala się następujące normy wyżywienia:
1)
podstawową - której wymiar rzeczowy określa rubryka 3 załącznika,2)
dodatkowe:a)
nr I - której wymiar rzeczowy określa rubryka 4 załącznika,b)
nr II - której wymiar rzeczowy określa rubryka 5 załącznika,c)
nr III - której wymiar rzeczowy określa rubryka 6 załącznika,d)
nr IV - której wymiar rzeczowy określa rubryka 7 załącznika,e)
nr V - której wymiar rzeczowy określa rubryka 8 załącznika,3)
napojów - której podstawę do określenia stawki pieniężnej stanowi średnia wartość 1,5 litra wody mineralnej nabywanej w punktach sprzedaży detalicznej.
Norma wyżywienia podstawowa przysługuje funkcjonariuszom:
1)
skoszarowanym,2)
będącym słuchaczami ośrodków szkolenia w czasie pobytu w tych ośrodkach oraz odbywania praktyk poza miejscem stałego zamieszkania,3)
uczestniczącym w szkoleniach i naradach trwających ponad 8 godzin, organizowanych przez Szefa Urzędu Ochrony Państwa lub jego zastępców,4)
uczestniczącym w kursach i szkoleniach organizowanych przez dyrektorów zarządów, biur i innych równorzędnych jednostek organizacyjnych poza miejscem stałego zamieszkania, a w miejscu stałego zamieszkania wtedy, gdy na czas zajęć są skoszarowani,5)
biorącym udział w szkoleniach lub ćwiczeniach w systemie obronnym kraju, jeśli zajęcia trwają w sposób ciągły powyżej 8 godzin,6)
komórek zabezpieczenia w czasie przebywania na obozach kondycyjnych lub zgrupowaniach szkoleniowych,7)
biorącym udział w zawodach sportowych i spartakiadach oraz przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed tymi zawodami,8)
skierowanym do wykonywania czynności służbowych poza miejscem stałego pełnienia służby, na wniosek tych funkcjonariuszy - za zgodą kierownika jednostki organizacyjnej, na której terenie wykonywane są te czynności.
Norma wyżywienia podstawowa w postaci posiłków wydawanych w godzinach pracy przysługuje funkcjonariuszom jednostek organizacyjnych prowadzących stołówkę, zajmującym stanowisko:
1)
związane z bezpośrednim kierowaniem lub nadzorem nad gospodarką żywnościową,2)
kierownika stołówki oraz3)
lekarzowi dokonującemu kontroli jakości posiłków, a także4)
funkcjonariuszom wyznaczonym do pełnienia nieetatowych służb i dyżurów trwających w sposób ciągły 24 godziny.1.
Norma wyżywienia podstawowa, niezależnie od przysługujących w tym czasie innych norm wyżywienia lub diet, przysługuje funkcjonariuszom będącym na zaopatrzeniu żywnościowym jednostki organizacyjnej prowadzącej żywienie oraz innym funkcjonariuszom zaproszonym przez kierownika tej jednostki organizacyjnej podczas:1)
uroczystego posiłku,2)
promocyjnego posiłku.2.
Uroczyste posiłki można organizować w dniach:1)
świąt państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy oraz 24 i 31 grudnia,2)
wręczania jednostce organizacyjnej sztandaru,3)
rozwiązania jednostki organizacyjnej,4)
inauguracji kursów stacjonarnych trwających co najmniej 4 miesiące.3.
Promocyjne posiłki można organizować w związku z zakończeniem kursów trwających co najmniej 4 miesiące lub mianowaniem funkcjonariuszy na pierwszy stopień oficerski.
Dodatkowa norma wyżywienia nr I przysługuje funkcjonariuszom biorącym udział w:
1)
rocznych odprawach służbowych organizowanych przez kierowników jednostek organizacyjnych,2)
posiedzeniach zespołów problemowych organizowanych przez Szefa UOP lub kierowników jednostek organizacyjnych,3)
sympozjach naukowych organizowanych w Urzędzie Ochrony Państwa,4)
posiedzeniach zespołów kolegialnych w Urzędzie Ochrony Państwa.1.
Dodatkowa norma wyżywienia nr II przysługuje funkcjonariuszom komórek zabezpieczenia w dniach:1)
pełnienia służby, z wyjątkiem okresów, w których żywieni są według normy podstawowej wraz z innymi normami dodatkowymi,2)
wykonywania specjalistycznych zadań szkoleniowych związanych z dużym wysiłkiem fizycznym.2.
Norma wyżywienia, o której mowa w ust. 1, nie przysługuje funkcjonariuszom komórek zabezpieczenia zajmującym stanowiska administracyjno-gospodarcze.
Dodatkowa norma wyżywienia nr III przysługuje jako dodatek do normy podstawowej funkcjonariuszom, o których mowa w § 4 pkt 3 i 7, w przypadku, gdy zawody i spartakiady sportowe posiadają rangę mistrzostw Urzędu Ochrony Państwa.
Dodatkowa norma wyżywienia nr IV przysługuje jako dodatek do normy podstawowej funkcjonariuszom komórek zabezpieczenia podczas skoszarowania lub przebywania na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych.
1.
Dodatkowa norma wyżywienia nr V przysługuje jako dodatek do normy podstawowej funkcjonariuszom:1)
o których mowa w § 4 pkt 1 i 2, podczas szkolenia organizowanego przez Zarząd Wywiadu UOP,2)
o których mowa w § 4 pkt 4, za zgodą dyrektora Biura Administracyjno-Gospodarczego UOP,3)
o których mowa w § 4 pkt 7, gdy zawody sportowe i spartakiady posiadają rangę mistrzostw jednostki organizacyjnej.2.
Dodatkowa norma wyżywienia nr V przysługuje także - jako posiłek profilaktyczny - funkcjonariuszom pełniącym w okresie od 1 listopada do 31 marca służbę na wolnym powietrzu co najmniej przez 4 godziny dziennie, z wyjątkiem funkcjonariuszy korzystających w tym czasie z diet lub innych norm wyżywienia.1.
Norma napojów przysługuje funkcjonariuszom wykonującym czynności służbowe:1)
w pomieszczeniach, w których temperatura przekracza 28°C,2)
na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C lub poniżej 10°C,3)
związane z dużym wysiłkiem fizycznym.2.
Normę napojów wydaje się w warunkach, o których mowa w ust. 1, wyłącznie w naturze i tylko w dniach wykonywania czynności służbowych.
Podczas żywienia w naturze dopuszcza się możliwość stosowania innych artykułów żywnościowych niż wymienione w załączniku, pod warunkiem nieprzekraczania stawki pieniężnej stosowanej normy wyżywienia.
ZAŁĄCZNIK
DZIENNY WYMIAR RZECZOWY PODSTAWOWEJ I DODATKOWYCH NORM WYŻYWIENIA - W GRAMACH NA OSOBĘ
DZIENNY WYMIAR RZECZOWY PODSTAWOWEJ I DODATKOWYCH NORM WYŻYWIENIA - W GRAMACH NA OSOBĘ
Lp. | Nazwa grupy artykułów żywnościowych | Norma wyżywienia | |||||
podstawowa | dodatkowa | ||||||
I | II | III | IV | V | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
1 | Pieczywo | 670 | 135 | 65 | 50 | 35 | 25 |
2 | Przetwory zbożowe i strączkowe | 100 | 20 | - | - | - | - |
3 | Przetwory mięsne w przeliczeniu na mięso w elementach | 290 | 60 | 105 | 85 | 60 | 40 |
4 | Przetwory rybne w przeliczeniu na filety z ryb | 40 | 8 | - | - | - | - |
5 | Masło naturalne | 40 | 8 | 25 | 20 | 15 | 10 |
6 | Tłuszcze zwierzęce i roślinne w przeliczeniu na smalec | 30 | 6 | - | - | - | - |
7 | Napoje mleczne w przeliczeniu na mleko pełnotłuste | 400 | 80 | 190 | 150 | 105 | 70 |
8 | Sery w przeliczeniu na ser pełnotłusty | 60 | 15 | 50 | 40 | 30 | 20 |
9 | Jaja (w sztukach) | 0,5 | - | 0,5 | 0,5 | 0,5 | - |
10 | Ziemniaki | 700 | 140 | - | - | - | - |
11 | Warzywa | 340 | 70 | - | - | - | - |
12 | Owoce | 280 | 60 | 320 | 250 | 175 | 110 |
13 | Soki z owoców | - | - | 320 | 250 | 175 | 110 |
14 | Przetwory owocowe w przeliczeniu na dżem | 15 | 3 | - | - | - | - |
15 | Cukier | 60 | 12 | 25 | 20 | 15 | 10 |
16 | Herbata | 1 | - | - | - | - | - |
17 | Kakao | 2 | - | - | - | - | - |
18 | Kawa zbożowa | 6 | - | - | - | - | - |
19 | Kawa naturalna | - | - | 8 | 6 | 4 | 4 |
20 | Sól i przyprawy | 41 | 8 | - | - | - | - |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (4)
Podstawa prawna liczba obiektów na liście: (2)
- Zm.: ustawa o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej, ustawa o odszkodowaniach przysługujących w razie wypadków i chorób pozostających w związku ze służbą w Milicji Obywatelskiej, ustawa o zaopatrzeniu inwalidów wojennych i wojskowych oraz ich rodzin, ustawa o uposażeniu żołnierzy, ustawa o Policji, ustawa o Urzędzie Ochrony Państwa, ustawa o Państwowej Straży Pożarnej, ustawa o kontroli skarbowej, ustawa o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin, ustawa o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Urzędu Ochrony Państwa, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin, ustawa o zakwaterowaniu Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, ustawa o Służbie Więziennej oraz ustawa o Inspekcji Celnej.
- Urząd Ochrony Państwa.