Przypadki, w których funkcjonariusz Urzędu Ochrony Państwa otrzymuje wyżywienie, oraz normy wyżywienia.

Monitor Polski

M.P.1997.73.699

Akt utracił moc
Wersja od: 11 października 1997 r.

ZARZĄDZENIE
SZEFA URZĘDU OCHRONY PAŃSTWA
z dnia 17 września 1997 r.
w sprawie przypadków, w których funkcjonariusz Urzędu Ochrony Państwa otrzymuje wyżywienie, oraz norm wyżywienia.

Na podstawie art. 59 zdanie pierwsze ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Urzędzie Ochrony Państwa (Dz. U. Nr 30, poz. 180, z 1991 r. Nr 94, poz. 422 i Nr 107, poz. 461, z 1992 r. Nr 54, poz. 254, z 1994 r. Nr 53, poz. 214, z 1995 r. Nr 4, poz. 17, Nr 34, poz. 163 i Nr 104, poz. 515, z 1996 r. Nr 59, poz. 269, Nr 106, poz. 496, Nr 156, poz. 775 oraz z 1997 r. Nr 28, poz. 153, Nr 70, poz. 443 i Nr 88, poz. 554) zarządza się, co następuje:
Użyte w zarządzeniu określenia oznaczają:
1)
jednostki organizacyjne - jednostki organizacyjne Urzędu Ochrony Państwa, zwanego dalej "UOP", o których mowa w § 3 ust. 1 i 2 statutu Urzędu Ochrony Państwa stanowiącego załącznik do rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 grudnia 1996 r. w sprawie nadania statutu Urzędowi Ochrony Państwa (Dz. U. Nr 145, poz. 675), z wyłączeniem wydziałów zamiejscowych,
2)
kierownicy jednostek organizacyjnych - dyrektorów zarządów, biur i innych równorzędnych jednostek organizacyjnych UOP oraz szefów delegatur i komendantów ośrodków szkolenia UOP,
3)
funkcjonariusz - funkcjonariusza UOP,
4)
komórka zabezpieczenia - Wydział Zabezpieczenia Realizacji Zarządu Śledczego UOP oraz jego odpowiedniki w delegaturach UOP,
5)
norma wyżywienia - ilość artykułów żywnościowych przysługujących funkcjonariuszowi w ciągu doby,
6)
stawka pieniężna normy wyżywienia - wartość artykułów żywnościowych wchodzących w skład normy wyżywienia.
1.
Funkcjonariuszowi przysługuje wyżywienie w przypadkach i na zasadach określonych w niniejszym zarządzeniu.
2.
Wymiar rzeczowy poszczególnych norm wyżywienia stanowi podstawę do ustalenia stawek pieniężnych tych norm, obliczanych według aktualnych cen rynkowych poszczególnych artykułów żywnościowych.
3.
W jednostkach organizacyjnych prowadzących stołówkę, w przypadku nabywania artykułów żywnościowych w punktach sprzedaży detalicznej, stawkę pieniężną normy wyżywienia można podwyższyć o 15% za zgodą kierownika tej jednostki.
4.
Funkcjonariusz, któremu przysługuje wyżywienie według podstawowej normy wyżywienia z kilku tytułów, o których mowa w § 4 i 5, otrzymuje wyżywienie tylko z jednego tytułu.
5.
Funkcjonariusz, któremu przysługuje wyżywienie na podstawie dwóch lub więcej dodatkowych norm, otrzymuje wyżywienie zgodnie z jedną, najkorzystniejszą normą.
6.
Przysługujące funkcjonariuszowi w danym dniu wyżywienie nie podlega wydaniu w dniu następnym.
7.
Funkcjonariuszowi korzystającemu z podstawowej normy wyżywienia nie przysługują diety.
Ustala się następujące normy wyżywienia:
1)
podstawową - której wymiar rzeczowy określa rubryka 3 załącznika,
2)
dodatkowe:
a)
nr I - której wymiar rzeczowy określa rubryka 4 załącznika,
b)
nr II - której wymiar rzeczowy określa rubryka 5 załącznika,
c)
nr III - której wymiar rzeczowy określa rubryka 6 załącznika,
d)
nr IV - której wymiar rzeczowy określa rubryka 7 załącznika,
e)
nr V - której wymiar rzeczowy określa rubryka 8 załącznika,
3)
napojów - której podstawę do określenia stawki pieniężnej stanowi średnia wartość 1,5 litra wody mineralnej nabywanej w punktach sprzedaży detalicznej.
Norma wyżywienia podstawowa przysługuje funkcjonariuszom:
1)
skoszarowanym,
2)
będącym słuchaczami ośrodków szkolenia w czasie pobytu w tych ośrodkach oraz odbywania praktyk poza miejscem stałego zamieszkania,
3)
uczestniczącym w szkoleniach i naradach trwających ponad 8 godzin, organizowanych przez Szefa Urzędu Ochrony Państwa lub jego zastępców,
4)
uczestniczącym w kursach i szkoleniach organizowanych przez dyrektorów zarządów, biur i innych równorzędnych jednostek organizacyjnych poza miejscem stałego zamieszkania, a w miejscu stałego zamieszkania wtedy, gdy na czas zajęć są skoszarowani,
5)
biorącym udział w szkoleniach lub ćwiczeniach w systemie obronnym kraju, jeśli zajęcia trwają w sposób ciągły powyżej 8 godzin,
6)
komórek zabezpieczenia w czasie przebywania na obozach kondycyjnych lub zgrupowaniach szkoleniowych,
7)
biorącym udział w zawodach sportowych i spartakiadach oraz przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed tymi zawodami,
8)
skierowanym do wykonywania czynności służbowych poza miejscem stałego pełnienia służby, na wniosek tych funkcjonariuszy - za zgodą kierownika jednostki organizacyjnej, na której terenie wykonywane są te czynności.
Norma wyżywienia podstawowa w postaci posiłków wydawanych w godzinach pracy przysługuje funkcjonariuszom jednostek organizacyjnych prowadzących stołówkę, zajmującym stanowisko:
1)
związane z bezpośrednim kierowaniem lub nadzorem nad gospodarką żywnościową,
2)
kierownika stołówki oraz
3)
lekarzowi dokonującemu kontroli jakości posiłków, a także
4)
funkcjonariuszom wyznaczonym do pełnienia nieetatowych służb i dyżurów trwających w sposób ciągły 24 godziny.
1.
Norma wyżywienia podstawowa, niezależnie od przysługujących w tym czasie innych norm wyżywienia lub diet, przysługuje funkcjonariuszom będącym na zaopatrzeniu żywnościowym jednostki organizacyjnej prowadzącej żywienie oraz innym funkcjonariuszom zaproszonym przez kierownika tej jednostki organizacyjnej podczas:
1)
uroczystego posiłku,
2)
promocyjnego posiłku.
2.
Uroczyste posiłki można organizować w dniach:
1)
świąt państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy oraz 24 i 31 grudnia,
2)
wręczania jednostce organizacyjnej sztandaru,
3)
rozwiązania jednostki organizacyjnej,
4)
inauguracji kursów stacjonarnych trwających co najmniej 4 miesiące.
3.
Promocyjne posiłki można organizować w związku z zakończeniem kursów trwających co najmniej 4 miesiące lub mianowaniem funkcjonariuszy na pierwszy stopień oficerski.
Dodatkowa norma wyżywienia nr I przysługuje funkcjonariuszom biorącym udział w:
1)
rocznych odprawach służbowych organizowanych przez kierowników jednostek organizacyjnych,
2)
posiedzeniach zespołów problemowych organizowanych przez Szefa UOP lub kierowników jednostek organizacyjnych,
3)
sympozjach naukowych organizowanych w Urzędzie Ochrony Państwa,
4)
posiedzeniach zespołów kolegialnych w Urzędzie Ochrony Państwa.
1.
Dodatkowa norma wyżywienia nr II przysługuje funkcjonariuszom komórek zabezpieczenia w dniach:
1)
pełnienia służby, z wyjątkiem okresów, w których żywieni są według normy podstawowej wraz z innymi normami dodatkowymi,
2)
wykonywania specjalistycznych zadań szkoleniowych związanych z dużym wysiłkiem fizycznym.
2.
Norma wyżywienia, o której mowa w ust. 1, nie przysługuje funkcjonariuszom komórek zabezpieczenia zajmującym stanowiska administracyjno-gospodarcze.
Dodatkowa norma wyżywienia nr III przysługuje jako dodatek do normy podstawowej funkcjonariuszom, o których mowa w § 4 pkt 3 i 7, w przypadku, gdy zawody i spartakiady sportowe posiadają rangę mistrzostw Urzędu Ochrony Państwa.
Dodatkowa norma wyżywienia nr IV przysługuje jako dodatek do normy podstawowej funkcjonariuszom komórek zabezpieczenia podczas skoszarowania lub przebywania na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych.
1.
Dodatkowa norma wyżywienia nr V przysługuje jako dodatek do normy podstawowej funkcjonariuszom:
1)
o których mowa w § 4 pkt 1 i 2, podczas szkolenia organizowanego przez Zarząd Wywiadu UOP,
2)
o których mowa w § 4 pkt 4, za zgodą dyrektora Biura Administracyjno-Gospodarczego UOP,
3)
o których mowa w § 4 pkt 7, gdy zawody sportowe i spartakiady posiadają rangę mistrzostw jednostki organizacyjnej.
2.
Dodatkowa norma wyżywienia nr V przysługuje także - jako posiłek profilaktyczny - funkcjonariuszom pełniącym w okresie od 1 listopada do 31 marca służbę na wolnym powietrzu co najmniej przez 4 godziny dziennie, z wyjątkiem funkcjonariuszy korzystających w tym czasie z diet lub innych norm wyżywienia.
1.
Norma napojów przysługuje funkcjonariuszom wykonującym czynności służbowe:
1)
w pomieszczeniach, w których temperatura przekracza 28°C,
2)
na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C lub poniżej 10°C,
3)
związane z dużym wysiłkiem fizycznym.
2.
Normę napojów wydaje się w warunkach, o których mowa w ust. 1, wyłącznie w naturze i tylko w dniach wykonywania czynności służbowych.
Podczas żywienia w naturze dopuszcza się możliwość stosowania innych artykułów żywnościowych niż wymienione w załączniku, pod warunkiem nieprzekraczania stawki pieniężnej stosowanej normy wyżywienia.
Zarządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

DZIENNY WYMIAR RZECZOWY PODSTAWOWEJ I DODATKOWYCH NORM WYŻYWIENIA - W GRAMACH NA OSOBĘ

Lp.Nazwa grupy artykułów żywnościowychNorma wyżywienia
podstawowadodatkowa
IIIIIIIVV
12345678
1Pieczywo67013565503525
2Przetwory zbożowe i strączkowe10020----
3Przetwory mięsne w przeliczeniu na mięso w elementach29060105856040
4Przetwory rybne w przeliczeniu na filety z ryb408----
5Masło naturalne40825201510
6Tłuszcze zwierzęce i roślinne w przeliczeniu na smalec306----
7Napoje mleczne w przeliczeniu na mleko pełnotłuste4008019015010570
8Sery w przeliczeniu na ser pełnotłusty601550403020
9Jaja (w sztukach)0,5-0,50,50,5-
10Ziemniaki700140----
11Warzywa34070----
12Owoce28060320250175110
13Soki z owoców--320250175110
14Przetwory owocowe w przeliczeniu na dżem153----
15Cukier601225201510
16Herbata1-----
17Kakao2-----
18Kawa zbożowa6-----
19Kawa naturalna--8644
20Sól i przyprawy418----