Rozdział 6 - Zachowanie się konsumentów i pracowników zakładu. - Przepisy sanitarne dla zakładów żywienia zbiorowego.
Monitor Polski
M.P.1954.A-6.165
Akt utracił moc
Wersja od: 19 stycznia 1954 r.
VI.
Zachowanie się konsumentów i pracowników zakładu.
§ 25.
Każdy zakład powinien przewidzieć miejsce na szatnię dla konsumentów.
§ 26.
Ze względu na higienę i czystość w zakładzie nie należy:
1)
kłaść na stoły nakryć głowy, paczek, torebek, teczek itp.,
2)
zaśmiecać stołów, krzeseł i podłóg; wszelkie śmiecie powinno się wrzucać do koszy ustawionych w tym celu w sali jadalnej zakładu,
3)
przelewać przy stołach płynnych potraw z jednych naczyń do drugich (nie dotyczy to porcjowania),
4)
wycierać rąk lub ust w obrusy,
5)
pluć na podłogę.
§ 27.
Konsumenci i pracownicy powinni szanować sprzęt i wyposażenie zakładu, obchodzić się należycie z obrusami, ceratami, przyborami do jedzenia i innym inwentarzem.
§ 28.
Treść przepisów §§ 26 i 27 należy zamieścić w regulaminie zakładu, który powinien być wywieszony w widocznym i łatwo dostępnym dla konsumentów miejscu.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .