Rozdział 6 - Zachowanie się konsumentów i pracowników zakładu. - Przepisy sanitarne dla zakładów żywienia zbiorowego.

Monitor Polski

M.P.1954.A-6.165

Akt utracił moc
Wersja od: 19 stycznia 1954 r.

VI.

Zachowanie się konsumentów i pracowników zakładu.

§  25.
Każdy zakład powinien przewidzieć miejsce na szatnię dla konsumentów.
§  26.
Ze względu na higienę i czystość w zakładzie nie należy:
1)
kłaść na stoły nakryć głowy, paczek, torebek, teczek itp.,
2)
zaśmiecać stołów, krzeseł i podłóg; wszelkie śmiecie powinno się wrzucać do koszy ustawionych w tym celu w sali jadalnej zakładu,
3)
przelewać przy stołach płynnych potraw z jednych naczyń do drugich (nie dotyczy to porcjowania),
4)
wycierać rąk lub ust w obrusy,
5)
pluć na podłogę.
§  27.
Konsumenci i pracownicy powinni szanować sprzęt i wyposażenie zakładu, obchodzić się należycie z obrusami, ceratami, przyborami do jedzenia i innym inwentarzem.
§  28.
Treść przepisów §§ 26 i 27 należy zamieścić w regulaminie zakładu, który powinien być wywieszony w widocznym i łatwo dostępnym dla konsumentów miejscu.