Rozdział 4 - Walka ze szkodnikami. - Przepisy sanitarne dla zakładów żywienia zbiorowego.

Monitor Polski

M.P.1954.A-6.165

Akt utracił moc
Wersja od: 19 stycznia 1954 r.

IV.

Walka ze szkodnikami.

§  16.
1.
Wszystkie okna pomieszczeń gospodarczych powinny być w ciepłej porze roku zaopatrzone w siatkę ochronną (1,5 do 2 mm wielkości oczka w siatce).
2.
Ponadto we wszystkich pomieszczeniach należy stosować środki przeciw muchom. Używanie środków trujących do tępienia much jest dozwolone tylko po ukończeniu pracy i pod warunkiem zabezpieczenia artykułów żywnościowych i naczyń. Przed przystąpieniem do pracy należy bardzo dokładnie uporządkować pomieszczenia i usunąć trutki.
§  17.
1.
W celu zabezpieczenia pomieszczeń zakładów przed robactwem należy uszczelniać szpary w przegrodach, szafach, ścianach, piecach itp., nie dopuszczać do gromadzenia się resztek żywności na stołach, półkach, w skrzyniach, nie pozostawiać śmieci, brudnych ścierek, fartuchów i sprzętu.
2.
W celu niedopuszczenia do pojawienia się gryzoni (myszy i szczurów) należy:
1)
otwory w podłodze i wokół przewodów technicznych założyć blachą, szkłem tłuczonym lub cegłą, a następnie zalać je cementem,
2)
otwory wentylacyjne zakryć siatką metalową,
3)
wszystkie okna oszklić.
3.
Używanie środków chemicznych do tępienia gryzoni dozwolone jest pod warunkiem, że zabiegi te zostaną wykonane przez specjalistów, po uzgodnieniu z właściwym organem sanitarnym.