Rozdział 2 - Teren otaczający zakład. - Przepisy sanitarne dla zakładów żywienia zbiorowego.

Monitor Polski

M.P.1954.A-6.165

Akt utracił moc
Wersja od: 19 stycznia 1954 r.

II.

Teren otaczający zakład.

§  5.
1.
Teren, na którym znajduje się zakład (podwórze, plac itp.), powinien być utrzymany w czystości i porządku.
2.
Podwórze powinno mieć w zasadzie twardą nawierzchnię lub przynajmniej urządzone wyżwirowane ścieżki, łączące wszystkie pomieszczenia użytkowane przez zakład.
§  6.
1.
Śmiecie oraz wszelkie odpadki (kości, obierzyny) należy gromadzić tylko w specjalnie do tego przeznaczonych, szczelnie zakrytych zbiornikach. Zbiorników tych nie wolno wypełniać więcej niż do 2/3 ich objętości.
2.
Zbiorniki określone w ust. 1, jak również ustępy podwórzowe powinny być oddalone od pomieszczeń i studni zakładu co najmniej o 10 m.
§  7.
Na podwórzu zakładu nie wolno gromadzić ani przechowywać opakowań, złomu i innych odpadków.