Rozdział 13 - Obowiązki personelu zakładów. - Przepisy sanitarne dla zakładów żywienia zbiorowego.

Monitor Polski

M.P.1954.A-6.165

Akt utracił moc
Wersja od: 19 stycznia 1954 r.

XIII.

Obowiązki personelu zakładów.

§  85.
1.
Kierownik zakładu obowiązany jest zapewnić odpowiednie warunki do wykonywania przepisów niniejszego zarządzenia.
2.
Kierownik zakładu obowiązany jest dopilnować właściwego wykonania przepisów sanitarnych w zakładzie.
§  86.
1.
Magazynier obowiązany jest utrzymywać stale wzorową czystość i porządek w pomieszczeniach magazynowych.
2.
Magazynier obowiązany jest dbać o właściwe przechowywanie surowca i o racjonalną gospodarkę magazynową.
3.
Do obowiązków magazyniera należy również dokładne sprawdzanie przyjmowanych dla zakładu artykułów żywności. W przypadku ustalenia:
1)
że jakość nadchodzących produktów nie jest zgodna ze specyfikacją lub listem przewozowym,
2)
że jakość towaru jest wątpliwa,
3)
że naruszono przepisy o transporcie,

magazynier obowiązany jest zawiadomić o tym kierownika zakładu, sporządzić odpowiedni protokół warunkowego przyjęcia lub odmówić przyjęcia.

§  87.
1.
Kierownik kuchni i garmażerni obowiązany jest dopilnować, aby:
1)
surowce i półfabrykaty używane do produkcji potraw i wyrobów gotowych odpowiadały wymaganiom sanitarnym;
2)
przetwarzanie surowca na potrawy i wyroby gotowe przebiegało zgodnie z przepisami niniejszego zarządzenia.
2.
W przypadku przekazywania gotowych wyrobów do innego zakładu kierownik produkcji, danego działu, obowiązany jest dopilnować właściwego opakowania i załadowania towaru, zgodnie z wymaganiami sanitarno-higienicznymi.
§  88.
Jeżeli zakład posiada własne środki transportowe, kierownik zakładu obowiązany jest dopilnować właściwego pod względem higieny utrzymania i eksploatowania ich.
§  89.
Poszczególni pracownicy zakładu mogą być pociągani indywidualnie do odpowiedzialności za nieprzestrzeganie przepisów niniejszego zarządzenia.