Rozdział 11 - Wydawanie potraw. - Przepisy sanitarne dla zakładów żywienia zbiorowego.

Monitor Polski

M.P.1954.A-6.165

Akt utracił moc
Wersja od: 19 stycznia 1954 r.

XI.

Wydawanie potraw.

§  73.
Przy nakładaniu potraw należy posługiwać się łyżkami, łopatkami, szczypcami, widelcami w taki sposób, ażeby nie dotykać potraw rękami.
§  74.
Świeżo przyrządzonych potraw nie wolno mieszać z potrawami pozostałymi z poprzedniego dnia.
§  75.
1.
Wydawane do konsumpcji potrawy gorące powinny posiadać następujące temperatury:
1)
zupy - co najmniej +75°C;
2)
drugie dania - co najmniej +65°C;
3)
napoje gorące +80°C.
2.
Temperatura dań i napojów podawanych na zimno może się wahać w granicach od 0 do +14°C.
§  76.
1.
Potrawy wydawane na gorąco, przenoszone lub przewożone w termosach, powinny być wydane do spożycia najpóźniej w ciągu 3 godzin.
2.
W przypadku niemożliwości zużycia tych potraw w oznaczonym czasie można je po powtórnym zagotowaniu wydawać znów w ciągu 3 godzin.
§  77.
Przewóz artykułów żywnościowych powinien się odbywać zgodnie z obowiązującymi przepisami.