Rozdział 1 - Przepisy ogólne - Przepisy sanitarne dla zakładów żywienia zbiorowego.

Monitor Polski

M.P.1954.A-6.165

Akt utracił moc
Wersja od: 19 stycznia 1954 r.

I.

Przepisy ogólne

§  1.
Przepisy zarządzenia dotyczą zakładów żywienia zbiorowego, zwanych dalej w skróceniu "zakładami".
§  2.
1.
Plany budowy nowych oraz przebudowy lub adaptacji istniejących zakładów powinny być uzgodnione z właściwym organem sanitarnym. Plany te muszą uwzględniać należyte warunki sanitarne dla wszystkich potrzebnych pomieszczeń i urządzeń zakładu, a w szczególności wymagania ustalone w niniejszym zarządzeniu.
2.
Zakłady nie mogą się łączyć bezpośrednio z lokalami mieszkalnymi.
§  3.
1.
Wszyscy pracownicy zakładu obowiązani są znać podstawowe zasady higieny żywienia oraz wymagania sanitarne ustalone dla zakładów.
2.
Nowoprzyjęci pracownicy powinni być przeszkoleni i poddani egzaminowi sprawdzającemu z tzw. minimum sanitarnego w ciągu trzech miesięcy od daty rozpoczęcia pracy w zakładzie. Zakres szkolenia w tzw. minimum sanitarnym określa załącznik do zarządzenia.
§  4.
Wszystkie zakłady obowiązane są posiadać oparafowane przez wydziały zdrowia prezydiów powiatowych (miejskich) rad narodowych książki kontroli sanitarnych i przedkładać je na każde żądanie organów sanitarnych.