Przemiał zbóż.
M.P.1975.1.5
Akt utracił mocZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 27 grudnia 1974 r.
w sprawie przemiału zbóż.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
ZASADY ROZLICZANIA SIĘ ZE ZBOŻA PRZYJĘTEGO DO PRZEMIAŁU GOSPODARCZEGO
ZASADY ROZLICZANIA SIĘ ZE ZBOŻA PRZYJĘTEGO DO PRZEMIAŁU GOSPODARCZEGO
1) przy przemiale żyta:
a) na mąkę 50% - 50 kg mąki o zawartości popiołu do 0,65% i 48 kg otrąb,
b) na mąkę 60% - 60 kg mąki o zawartości popiołu do 0,75% i 38 kg otrąb,
c) na mąkę 70% - 70 kg mąki o zawartości popiołu do 0,90% i 28 kg otrąb,
d) na mąkę 82% - 82 kg mąki o zawartości popiołu do 1,40% i 16 kg otrąb,
e) na mąkę 96% - 96 kg mąki o zawartości popiołu do 2,00% i 2 kg odpadów;
2) przy przemiale pszenicy:
a) na mąkę 50%:
- z odciąganiem kaszy manny - 2 kg kaszy manny o zawartości popiołu do 0,60%, 48 kg mąki I gatunku o zawartości popiołu do 0,60% i ponadto: 22 kg mąki II gatunku o zawartości popiołu do 1,45% i 26 kg otrąb lub 10 kg mąki II gatunku o zawartości popiołu do 0,80% i 38 kg otrąb albo 2 kg kaszy manny o zawartości popiołu do 0,60%, 48 kg mąki o zawartości popiołu do 0,60% i 48 kg otrąb,
- bez odciągania kaszy manny - 50 kg mąki I gatunku o zawartości popiołu do 0,60% i ponadto: 22 kg mąki II gatunku o zawartości popiołu do 1,45% i 26 kg otrąb lub 10 kg mąki II gatunku o zawartości popiołu do 0,80% i 38 kg otrąb albo 50 kg mąki o zawartości popiołu do 0,60% i 48 kg otrąb,
b) na mąkę 60% - 60 kg mąki o zawartości popiołu do 0,65% i 38 kg otrąb,
c) na mąkę 72% - 72 kg mąki o zawartości popiołu do 0,85% i 26 kg otrąb,
d) na mąkę 96% - 96 kg mąki o zawartości popiołu do 2,00% i 2 kg odpadów;
3) przy przemiale jęczmienia lub kukurydzy na mąkę 60% - 60 kg mąki i 38 kg otrąb;
4) przy przemiale owsa na mąkę 55% - 55 kg mąki i 43 kg otrąb;
5) przy przerobie jęczmienia:
a) na kaszę 46% - 46 kg kaszy i 52 kg otrąb;
b) na kaszę 63% - 63 kg kaszy i 35 kg otrąb;
6) przy przerobie gryki na kaszę nie prażoną - 54 kg kaszy oraz 43 kg mączki i łusek;
7) przy przerobie gryki na kaszę prażoną - 54 kg kaszy oraz 41,5 kg mączki i łusek;
8) przy przerobie prosa na kaszę - 68 kg kaszy oraz 29 kg mączki i łusek;
9) przy śrutowaniu:
a) kukurydzy z odciąganiem kaszy - 20 kg kaszy i 78 kg śruty,
b) żyta, jęczmienia lub ziaren innych zbóż - 99 kg śruty.
2. Zawartość popiołu w mące i kaszy mannie należy określać w przeliczeniu na suchą masę według normy czynnościowej ustanowionej w trybie przepisów o normalizacji.
3. Za zboże powierzone do przemiału, dokonywanego oddzielnie od innych przemiałów, odrębnie dla osoby zlecającej przemiał (przemiał indywidualny), osobie zlecającej przemiał należy wydać wszystkie produkty uzyskane z przemiału tego zboża.
4. Dopuszcza się odchylenie od norm wydajności określonych w ust. 1 w razie przerobu gryki i prosa na kaszę, przemiału owsa na mąkę oraz przemiału indywidualnego pozostałych zbóż z zastrzeżeniem zachowania ogólnej wydajności produktu głównego i ubocznego, wyrażającej się liczbą 95,5% przy przerobie gryki na kaszę prażoną, 97% przy przerobie gryki na kaszę nie prażoną i prosa oraz 98% przy przemiale pozostałych zbóż na mąkę i przerobie na kaszę.
5. Odchylenia od normy wydajności przy przemiale indywidualnym nie mogą przekraczać norm określonych w ust. 1 więcej niż o 2%.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
2 OPŁATY ZA PRZEMIAŁ GOSPODARCZY ZBÓŻ
2 OPŁATY ZA PRZEMIAŁ GOSPODARCZY ZBÓŻ
a) przy przemiale żyta na mąkę 50, 60, 70 lub 82% - 10%
b) przy przemiale żyta na mąkę 96% - 8%
c) przy przemiale pszenicy na mąkę 50, 60 lub 72% - 10%
d) przy przemiale pszenicy na mąkę 96% - 8%
e) przy przemiale jęczmienia na mąkę 60% - 9%
f) przy przemiale kukurydzy na mąkę 60% - 9%
g) przy przemiale owsa na mąkę 55% - 9%
h) przy przerobie jęczmienia na kaszę 46% - 10%
i) przy przerobie jęczmienia na kaszę 63% - 9%
j) przy przerobie gryki na kaszę prażoną - 8%
k) przy przerobie gryki na kaszę nie prażoną - 6%
l) przy przerobie prosa na kaszę - 8%
m) przy śrutowaniu na paszę żyta, jęczmienia, kukurydzy i innych zbóż - 6%
n) przy przemiale kukurydzy na śrutę z odciąganiem 20% kaszki - 6%
odpowiedniego zboża, powierzonego do przemiału.
2. Opłaty w gotówce za przemiał gospodarczy każdych 100 kg przemielonego zboża wynoszą:
a) przy przemiale żyta na mąkę 50, 60 lub 82% - 90 zł
b) przy przemiale żyta na mąkę 96% - 73 zł
c) przy przemiale pszenicy na mąkę 50, 60 lub 72% - 90 zł
d) przy przemiale pszenicy na mąkę 96% - 75 zł
e) przy przemiale jęczmienia na mąkę 60% - 84 zł
f) przy przemiale kukurydzy na mąkę 60% - 86 zł
g) przy przemiale owsa na mąkę 55% - 82 zł
h) przy przerobie jęczmienia na kaszę 46% - 93 zł
i) przy przerobie jęczmienia na kaszę 63% - 88 zł
j) przy przerobie gryki na kaszę prażoną - 207 zł
k) przy przerobie gryki na kaszę nie prażoną - 170 zł
l) przy przerobie prosa na kaszę - 123 zł
m) przy śrutowaniu na paszę:
- kukurydzy na śrutę z odciąganiem 20% kaszki - 57 zł
- żyta, jęczmienia, kukurydzy i innych zbóż - 50 zł.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 zarządzenia z dnia 15 czerwca 1978 r. (M.P.78.21.75) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 lipca 1978 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 zarządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 8 grudnia 1981 r. (M.P.81.33.301) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 31 grudnia 1981 r.
-zmieniony przez § 1 pkt 2 zarządzenia z dnia 15 czerwca 1978 r. (M.P.78.21.75) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 lipca 1978 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 2 zarządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 8 grudnia 1981 r. (M.P.81.33.301) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 31 grudnia 1981 r.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »