§ 1. - Przekazanie Ministrowi Przemysłu Spożywczego i Skupu uprawnień do ustalania cen detalicznych drobiu.

Monitor Polski

M.P.1960.66.311

Akt utracił moc
Wersja od: 23 sierpnia 1960 r.
§  1.
1.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu może:
1)
wprowadzać na terenie poszczególnych rejonów kraju - odpowiednio do aktualnej sytuacji rynkowej - ceny detaliczne drobiu niższe od cen ustalonych przez Państwową Komisję Cen,
2)
ustalać - odpowiednio do poziomu kosztów produkcji i obrotu oraz możliwości zbytu - ceny detaliczne nowo wprowadzonych na rynek asortymentów drobiu.
2.
Ceny ustalone w trybie określonym w ust. 1 wchodzą w życie po zarejestrowaniu ich w Państwowej Komisji Cen lub - w określonych przez nią przypadkach - we właściwej wojewódzkiej komisji cen (komisji cen miasta wyłączonego z województwa).