Przekazanie Ministrowi Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego uprawnień do ustalania niektórych cen zbytu artykułów zaopatrzeniowych i inwestycyjnych oraz cen robót (usług) o charakterze przemysłowym.

Monitor Polski

M.P.1954.A-65.841

Akt utracił moc
Wersja od: 14 lipca 1954 r.

ZARZĄDZENIE
PRZEWODNICZĄCEGO PAŃSTWOWEJ KOMISJI PLANOWANIA GOSPODARCZEGO
z dnia 28 maja 1954 r.
w sprawie przekazania Ministrowi Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego uprawnień do ustalania niektórych cen zbytu artykułów zaopatrzeniowych i inwestycyjnych oraz cen robót (usług) o charakterze przemysłowym.

Na podstawie § 1 ust. 2 uchwały nr 406 Rady Ministrów z dnia 3 czerwca 1953 r. w sprawie właściwości organów do ustalania niektórych cen, opłat i stawek taryfowych oraz w sprawie zasad i trybu składania wniosków o ustalenie cen, opłat i stawek taryfowych oraz określenie wytycznych do ich ustalenia (Monitor Polski z 1953 r. Nr A-57, poz. 722, Nr A-96, poz. 1336, Nr A-115, poz. 1495 oraz z 1954 r. Nr A-50, poz. 683) zarządza się, co następuje:
Ilekroć w niniejszym zarządzeniu jest mowa o uchwale Rady Ministrów, należy przez to rozumieć uchwałę nr 957 Rady Ministrów z dnia 9 grudnia 1953 r. w sprawie zasad ustalania cen na środki produkcji wytwarzane przez przemysł wielki i średni oraz opłat za roboty wykonywane przez tenże przemysł (Monitor Polski z 1954 r. Nr A-63, poz. 823).
1.
Przekazuje się Ministrowi Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego uprawnienia do ustalania cen zbytu następujących artykułów zaopatrzeniowych:
1)
ubocznych artykułów uboju zwierząt oraz odpadków produkcyjnych przemysłu jajczarsko-drobiarskiego i rybnego, z wyjątkiem szczeciny, skór, pierza i kości, pochodzących z podległych przedsiębiorstw,
2)
półfabrykatów - twarogu przemysłowego, twarogu kazeinowego oraz serów do topienia, wytwarzanych przez podległe przedsiębiorstwa,
3)
nowowytwarzanych (wytwarzanych po raz pierwszy) przez podległe przedsiębiorstwa gatunków (klas jakościowych) artykułów zaopatrzeniowych.
2.
Ceny artykułów, o których mowa w ust. 1, z wyjątkiem artykułów sprzedawanych wyłącznie w ramach resortu, ustalane będą w porozumieniu z ministrami, którym podlegają główni odbiorcy. W razie nieosiągnięcia porozumienia cenę ustala Państwowa Komisja Planowania Gospodarczego.
Ceny zbytu:
1)
artykułów określonych w § 2 ust. 1 pkt 1 ustalane będą z uwzględnieniem użyteczności tych artykułów (§ 4 pkt 4 uchwały Rady Ministrów),
2)
artykułów określonych w § 2 ust. 1 pkt 2 ustalane będą zgodnie z przepisem § 2 ust. 1 uchwały Rady Ministrów,
3)
artykułów określonych w § 2 ust. 1 pkt 3 ustalane będą zgodnie z przepisami §§ 2-4 uchwały Rady Ministrów.
1.
Przekazuje się Ministrowi Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego uprawnienia do ustalania cen mleka, śmietany, mięsa, tłuszczów i podrobów w obrotach dokonywanych pomiędzy przedsiębiorstwami podległymi jednemu centralnemu zarządowi.
2.
Ceny zbytu artykułów wymienionych w ust. 1 powinny być ustalane jako ceny jednolite na poziomie wynikającym z przeciętnych planowanych kosztów własnych producentów (zakładów przerzucających) tych artykułów z dodaniem planowego zysku w wysokości nie przekraczającej 5%.
Zmiany cen ustalonych przez Ministra Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego na artykuły wymieniona w § 2 ust. 1 pkt 3 mogą być dokonywane w porozumieniu z Państwową Komisją Planowania Gospodarczego.
1.
Przekazuje się Ministrowi Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego uprawnienia do ustalania cen robót (usług) o charakterze przemysłowym, wykonywanych przez podległe przedsiębiorstwa.
2.
Ceny, o których mowa w ust. 1, ustalane będą zgodnie z przepisami § 7 uchwały Rady Ministrów.
Zobowiązuje się Ministra Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego:
1)
do ustalenia w porozumieniu z Państwową Komisją Planowania Gospodarczego w terminie do dnia 31 lipca 1954 r. wykazu rodzajów robót (usług) o charakterze przemysłowym (§6), na które mają być stosowane ceny jednolite,
2)
do ustalenia cen jednolitych robót o charakterze przemysłowym w terminie uzgodnionym z Państwową Komisją Planowania Gospodarczego oraz do bieżącego ich uzupełniania.
Minister Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego wyda w terminie do dnia 31 lipca 1954 r. w porozumieniu z Państwową Komisją Planowania Gospodarczego zarządzenie ustalające szczegółowy tryb postępowania przy składaniu wniosków o ustalenie cen, o których mowa w §§ 2, 4 i 6 (tryb składania wniosków o ustalenie ceny, ich rozpatrywania oraz uzgadniania wraz z wzorami kalkulacji, wniosku i decyzji o ustaleniu ceny).
Odpisy decyzji o ustaleniu cen, o których mowa w §§ 2 i 4, należy bieżąco przesyłać do Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego (Deparlament Kosztów i Polityki Cen). W odpisach decyzji należy podać kryteria, na których podstawie ustalone zostały ceny (na podstawie kosztu własnego, w relacji do cen innych artykułów lub na podstawie kryteriów wymienionych w § 4 uchwały Rady Ministrów).
Ministerstwo Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego prowadzić będzie rejestr ustalonych cen, o których mowa w §§ 2 i 4, ze wskazaniem dokładnego określenia nazwy artykułu, nazwy wytwórcy, numeru i daty decyzji o ustaleniu ceny, określenia ceny jednostkowej i daty, od jakiej cena obowiązuje.
Przepisy niniejszego zarządzenia nie naruszają przepisów zarządzenia Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego z dnia 30 września 1953 r. w sprawie przekazania właściwym ministrom uprawnień do ustalania cen produktów nietypowych i opłat za nietypowe usługi, nie objęte obowiązującymi cennikami (taryfami), wykonywane przez przedsiębiorstwa przemysłu kluczowego i świadczone w obrębie gospodarki uspołecznionej (Monitor Polski Nr A-94, poz. 1311).
Zarządzenie nie dotyczy cen zbytu wyprowadzanych z cen detalicznych przez potrącenie marży handlowej (§ 5 uchwały Rady Ministrów).
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.