§ 4. - Przedmiot działania i rodzaje zakładów gastronomicznych.

Monitor Polski

M.P.1959.17.76

Akt utracił moc
Wersja od: 24 lutego 1959 r.
§  4.
1.
Zakłady gastronomiczne podlegają zaszeregowaniu do następujących kategorii:

specjalnej (S) - restauracje, kawiarnie, wagony restauracyjne;

pierwszej (I) - restauracje, kawiarnie, cukiernie;

drugiej (II) lub

trzeciej (III) - restauracje, kawiarnie, cukiernie, herbaciarnie, jadłodajnie, bary, bufety, winiarnie i piwiarnie.

2.
Zakłady gastronomiczne, o których mowa w § 2, podlegają zaszeregowaniu do kategorii określonych w ust. 1.
3.
Zaszeregowanie zakładu gastronomicznego do jednej z kategorii wymienionych w ust. 1 następuje w zależności od:
1)
lokalizacji,
2)
rodzaju i wielkości pomieszczeń oraz wykończenia wnętrz,
3)
rodzaju urządzenia i wyposażenia części handlowej, a w szczególności sal konsumpcyjnych (meble, stołowizna),
4)
asortymentu wyrobów kulinarnych i towarów handlowych,
5)
poziomu obsługi.