§ 4. - Przedmiot działania i rodzaje zakładów gastronomicznych.
Monitor Polski
M.P.1959.17.76
Akt utracił moc
Wersja od: 24 lutego 1959 r.
§ 4.
1.
Zakłady gastronomiczne podlegają zaszeregowaniu do następujących kategorii:
specjalnej (S) - restauracje, kawiarnie, wagony restauracyjne;
pierwszej (I) - restauracje, kawiarnie, cukiernie;
drugiej (II) lub
trzeciej (III) - restauracje, kawiarnie, cukiernie, herbaciarnie, jadłodajnie, bary, bufety, winiarnie i piwiarnie.
2.
Zakłady gastronomiczne, o których mowa w § 2, podlegają zaszeregowaniu do kategorii określonych w ust. 1.
3.
Zaszeregowanie zakładu gastronomicznego do jednej z kategorii wymienionych w ust. 1 następuje w zależności od:
1)
lokalizacji,
2)
rodzaju i wielkości pomieszczeń oraz wykończenia wnętrz,
3)
rodzaju urządzenia i wyposażenia części handlowej, a w szczególności sal konsumpcyjnych (meble, stołowizna),
4)
asortymentu wyrobów kulinarnych i towarów handlowych,
5)
poziomu obsługi.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .