§ 1. - Przedmiot działania i rodzaje zakładów gastronomicznych.

Monitor Polski

M.P.1959.17.76

Akt utracił moc
Wersja od: 24 lutego 1959 r.
§  1.
1.
W zależności od przedmiotu i zakresu działalności gastronomicznej rozróżnia się następujące rodzaje zakładów:
1)
restauracja (gospoda, wagon restauracyjny);
2)
jadłodajnia;
3)
bar;
4)
bufet;
5)
kawiarnia (cukiernia, herbaciarnia);
6)
winiarnia;
7)
piwiarnia.
2.
Przedmiotem działalności poszczególnych rodzajów zakładów gastronomicznych jest:
1)
restauracji - produkcja oraz sprzedaż wyrobów kulinarnych, jak przekąski, zupy, dania podstawowe, napoje, wyroby cukiernicze;
2)
jadłodajni - produkcja i sprzedaż wyrobów kulinarnych o charakterze popularnym;
3)
baru - produkcja i sprzedaż lub wyłącznie sprzedaż wyrobów kulinarnych, których asortyment ogranicza się do z góry przygotowanych wyrobów o charakterze popularnym;
4)
bufetu - sprzedaż z góry przygotowanych wyrobów kulinarnych o ograniczonym asortymencie;
5)
kawiarnia - produkcja i sprzedaż w szerokim asortymencie wyrobów cukierniczych, napojów gorących oraz produkcja i sprzedaż niektórych wyrobów kulinarnych, przeznaczonych na śniadania i podwieczorki;
6)
winiarni - sprzedaż win i miodów pitnych w szerokim asortymencie oraz dodatków uzupełniających, jak pierniki, biszkopty;
7)
piwiarni - sprzedaż piwa w szerokim asortymencie oraz dodatków uzupełniających, jak zimne przekąski, precle, groch solony.
3.
Zakłady gastronomiczne prowadzą ponadto sprzedaż towarów handlowych uzupełniających zaopatrzenie konsumenta.