§ 1. - Przedmiot działania i rodzaje zakładów gastronomicznych.
Monitor Polski
M.P.1959.17.76
Akt utracił moc Wersja od: 24 lutego 1959 r.
§ 1.
1.
W zależności od przedmiotu i zakresu działalności gastronomicznej rozróżnia się następujące rodzaje zakładów: 1)
restauracja (gospoda, wagon restauracyjny); 2)
jadłodajnia; 3)
bar; 4)
bufet; 5)
kawiarnia (cukiernia, herbaciarnia); 6)
winiarnia; 7)
piwiarnia.2.
Przedmiotem działalności poszczególnych rodzajów zakładów gastronomicznych jest: 1)
restauracji - produkcja oraz sprzedaż wyrobów kulinarnych, jak przekąski, zupy, dania podstawowe, napoje, wyroby cukiernicze; 2)
jadłodajni - produkcja i sprzedaż wyrobów kulinarnych o charakterze popularnym; 3)
baru - produkcja i sprzedaż lub wyłącznie sprzedaż wyrobów kulinarnych, których asortyment ogranicza się do z góry przygotowanych wyrobów o charakterze popularnym; 4)
bufetu - sprzedaż z góry przygotowanych wyrobów kulinarnych o ograniczonym asortymencie; 5)
kawiarnia - produkcja i sprzedaż w szerokim asortymencie wyrobów cukierniczych, napojów gorących oraz produkcja i sprzedaż niektórych wyrobów kulinarnych, przeznaczonych na śniadania i podwieczorki; 6)
winiarni - sprzedaż win i miodów pitnych w szerokim asortymencie oraz dodatków uzupełniających, jak pierniki, biszkopty; 7)
piwiarni - sprzedaż piwa w szerokim asortymencie oraz dodatków uzupełniających, jak zimne przekąski, precle, groch solony.3.
Zakłady gastronomiczne prowadzą ponadto sprzedaż towarów handlowych uzupełniających zaopatrzenie konsumenta.