Podwyższenie cen skupu trzody chlewnej.

Monitor Polski

M.P.1980.21.99

Akt utracił moc
Wersja od: 6 września 1980 r.

UCHWAŁA Nr 78
RADY MINISTRÓW
z dnia 5 września 1980 r.
w sprawie podwyższenia cen skupu trzody chlewnej.

W celu poprawy opłacalności i stymulowania rozwoju produkcji trzody chlewnej na podstawie art. 1 ust. 1 i art. 2 dekretu z dnia 3 czerwca 1953 r. o ustalaniu cen, opłat i stawek taryfowych (Dz. U. Nr 31, poz. 122) Rada Ministrów uchwala, co następuje:
Z dniem 6 września 1980 r. podwyższa się ceny skupu:
1)
trzody chlewnej mięsno-słoninowej średnio o 5 zł za 1 kg wagi żywej netto,
2)
trzody chlewnej bekonowej średnio o 6,50 zł za 1 kg wagi bitej ciepłej.
W uchwale nr 154 Rady Ministrów z dnia 13 lipca 1976 r. w sprawie cen skupu produktów rolnych, cen niektórych środków produkcji dla rolnictwa oraz materiałów budowlanych (Monitor Polski z 1976 r. Nr 30, poz. 131 i z 1978 r. Nr 22, poz. 76 i Nr 29, poz. 106) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 4 ust. 1 i 2 otrzymują brzmienie:

"1. Ceny skupu trzody chlewnej mięsno-słoninowej określa załącznik nr 1 do uchwały.

2. Ceny skupu trzody chlewnej bekonowej określa załącznik nr 2 do uchwały.",

2)
załączniki nr 1 i 2 do uchwały otrzymują brzmienie podane w załącznikach nr 1 i 2 do niniejszej uchwały.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa ustali szczegółowe zasady stosowania cen, o których mowa w załącznikach nr 1 i 2 wymienionych w § 2.
Minister Finansów uwzględni w wykonywaniu budżetu Państwa skutki finansowe wynikające z niniejszej uchwały.
Traci moc uchwała nr 80 Rady Ministrów z dnia 23 czerwca 1978 r. w sprawie podwyższenia cen skupu trzody chlewnej i bydła (Monitor Polski Nr 22, poz. 76) w części dotyczącej wysokości cen skupu trzody chlewnej mięsno-słoninowej i bekonowej.
Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia z mocą od dnia 6 września 1980 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

CENNIK SKUPU TRZODY CHLEWNEJ MIĘSNO-SŁONINOWEJ

Cena w zł za 1 kg wagi żywej netto.
KlasaRodzaj żywcaDostawy kontraktowaneSkup rynkowy
1.I.-

31.III.

16.X.-

31.XII.

1.IV.-

30.VI.

1.X.-

15.X.

1.VII.-

30.IX.

1Tuczniki o wadze od 101 kg netto wzwyż48,5049,5050,5045,50
2Tuczniki o wadze 86-100 kg netto46,0047,0048,0043,00
3Chudźce i braki o wadze 86 kg netto i powyżej, posiadające przydatność konsumpcyjną---30,00
MMaciory wszystkich ras pełnomięsne i mięsne, z wyjątkiem chudźców i braków46,0047,0048,0043,00
KPóźne kastraty pełnomięsne i mięsne, z wyjątkiem chudźców i braków45,0046,0047,0042,00

ZAŁĄCZNIK Nr  2

CENNIK SKUPU TRZODY CHLEWNEJ BEKONOWEJ

Cena w zł za 1 kg wagi bitej ciepłej.
KlasaDostawy wykonane w ściśle umownym terminie i w czasie do pół miesiąca wcześniej lub później w okresie
1.I.-30.IV.

16.X.-31.XII.

1.V.-30.VI.

16.IX.-15.X.

1.VII.-15.IX.
Ekstra73,5075,0076,50
I68,5070,0071,50