§ 3. - Podstawa wymiaru rent i wysokość składek na ubezpieczenie społeczne dla osób prowadzących zakłady gastronomiczne oraz stacje benzynowe na podstawie umowy zlecenia lub umowy agencyjnej.

Monitor Polski

M.P.1966.55.269

Akt utracił moc
Wersja od: 1 października 1966 r.
§  3.
1.
Składki na ubezpieczenie społeczne za ubezpieczonych i osoby z nimi współpracujące wynoszą 10% zarobku faktycznego lub ryczałtu, o których mowa w § 2 ust. 1.
2.
W razie potrzeby obliczenia składek na ubezpieczenie społeczne za okres krótszy niż jeden miesiąc, za zarobek uważa się:
1)
zarobek osiągnięty faktycznie w danym miesiącu - jeżeli chodzi o ubezpieczonych rozliczanych na zasadzie prowizji i osoby z nimi współpracujące,
2)
część ryczałtu odpowiednią do liczby dni kalendarzowych z okresu pracy w tym miesiącu, przyjmując za miesiąc okres 30 dni - jeżeli chodzi o ubezpieczonych, rozliczanych na zasadzie zryczałtowanej odpłatności i osoby z nimi współpracujące.