§ 2. - Podstawa wymiaru rent i wysokość składek na ubezpieczenie społeczne dla osób prowadzących zakłady gastronomiczne oraz stacje benzynowe na podstawie umowy zlecenia lub umowy agencyjnej.

Monitor Polski

M.P.1966.55.269

Akt utracił moc
Wersja od: 1 października 1966 r.
§  2.
1.
Za zarobek przyjmowany do podstawy wymiaru rent i zasiłku pogrzebowego uważa się zarobek:
1)
osiągany faktycznie przez zainteresowanego i stanowiący podstawę wymiaru podatku od wynagrodzeń - jeżeli chodzi o ubezpieczonych rozliczanych na zasadzie prowizji oraz o osoby z nimi współpracujące,
2)
określony ryczałtowo w kwocie 2.400 zł miesięcznie - jeżeli chodzi o ubezpieczonych rozliczanych na zasadzie zryczałtowanej odpłatności,
3)
określony ryczałtowo w kwocie 1.300 zł miesięcznie - jeżeli chodzi o osoby współpracujące z ubezpieczonymi, o których mowa w pkt 2.
2.
W razie potrzeby przyjęcia do podstawy wymiaru renty lub zasiłku pogrzebowego zarobku z okresu krótszego niż miesiąc, za zarobek miesięczny uważa się:
1)
30-krotny zarobek dzienny - jeżeli chodzi o ubezpieczonych rozliczanych na zasadzie prowizji oraz o osoby z nimi współpracujące; za zarobek dzienny uważa się zarobek osiągnięty w danym miesiącu, podzielony przez liczbę dni kalendarzowych z okresu pracy w tym miesiącu,
2)
ryczałt określony w ust. 1 pkt 2 i 3 - jeżeli chodzi o ubezpieczonych rozliczanych na zasadzie zryczałtowanej odpłatności oraz o osoby z nimi współpracujące.