§ 1. - Podstawa wymiaru rent i wysokość składek na ubezpieczenie społeczne dla osób prowadzących zakłady gastronomiczne oraz stacje benzynowe na podstawie umowy zlecenia lub umowy agencyjnej.

Monitor Polski

M.P.1966.55.269

Akt utracił moc
Wersja od: 1 października 1966 r.
§  1.
1.
Podstawę wymiaru renty starczej i inwalidzkiej dla osób prowadzących zakłady gastronomiczne oraz stacje benzynowe na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia, zwanych dalej "ubezpieczonymi", oraz dla osób z nimi współpracujących, stanowi przeciętny miesięczny zarobek z okresu:
1)
ostatnich 5 lat ubezpieczenia,
2)
faktycznego okresu ubezpieczenia, jeżeli trwało ono krócej niż 5 lat.
2.
Podstawę wymiaru renty rodzinnej stanowi:
1)
w razie śmierci ubezpieczonego lub osoby z nim współpracującej - zarobek, o którym mowa w ust. 1,
2)
w razie śmierci rencisty - zarobek stanowiący podstawę wymiaru jego renty starczej lub inwalidzkiej.
3.
Podstawę wymiaru zasiłku pogrzebowego stanowi:
1)
w razie śmierci ubezpieczonego, osoby z nim współpracującej lub członka rodziny tych osób - zarobek z ostatniego miesiąca ubezpieczenia,
2)
w razie śmierci rencisty lub członka jego rodziny - podstawa wymiaru renty.